reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Ja tez nie wiedzialm,powiem ci ze mnie to tez przerazalo jak czasem Tymek duzo plakal to mu ciemiaczko tetnilo ,dobzre ze juz jest ok

reklama
ASTRIDKU no calkiem ok nie jest bo np Tymek wciaz ma lewostronny niedowlad i terapeutka mowila mi ostatnio ,ze jak to sie nie zmieni to bezdzie mial problemy np z jezdzeniem na rowerze bo nie bezdie mogl skrecac w lewo.My np widzimy teraz ze potrafi na swoim rowerku jezdzic ale skreca tylko w prawo .Tak samo kiedy sie kreci w kolko to tez tylko w prawo a jak go skieruje w lewo to upada.Nie moze utzrymac sie na lewej nodze.Wiesz ale ja zawsze sobie mysle ze to sa takie rzeczy z ktorymi da sie zyc a wspolczuje tym matkom ktore maj nieuleczalnie chore dzieci .nawet nie chce o tym myslec.

ASTRIDKU no calkiem ok nie jest bo np Tymek wciaz ma lewostronny niedowlad i terapeutka mowila mi ostatnio ,ze jak to sie nie zmieni to bezdzie mial problemy np z jezdzeniem na rowerze bo nie bezdie mogl skrecac w lewo.My np widzimy teraz ze potrafi na swoim rowerku jezdzic ale skreca tylko w prawo .Tak samo kiedy sie kreci w kolko to tez tylko w prawo a jak go skieruje w lewo to upada.Nie moze utzrymac sie na lewej nodze.Wiesz ale ja zawsze sobie mysle ze to sa takie rzeczy z ktorymi da sie zyc a wspolczuje tym matkom ktore maj nieuleczalnie chore dzieci .nawet nie chce o tym myslec.
A jakieś rehabilitacje nie dałyby rady?

Astrid no to dobrze ze mowisz o ciemiaczku, bo wystraszylam sie - nana mowi o zmiekczonej potylicy do ktorej wchodzil palec, a Ty piszesz o dziurze w glowie :szok: az mnie ciary przeszly i gesia skorka wyskoczyla:-(

No wlasnie mamy tu rehabilitacje ale oni do tego zabieraja sie od d...y strony.bo chca uczyc Tymka uzywac tej lewej strony bo to nie tylko nozka i reka on siedzi np bardziej na prawej stronie i kzrywi se kregoslup.W pl w zeszlym roku cwiczylismy metoda Vojty i dzieki temu Tymek siedzi i chodzi.Ta metoda wykorzystuje i naprawia to co zostalo uszkodzone podczas niedotlenienia w mozgu.

Nana a moge sie zapytac jaka metoda tutaj cwicza Tymka? Bo skoro nie Vojty to moze Bobath?? Vojta strasznie brutalna jest :-( az serce sie kraja co te dzieciaczki musza tam przechodzic :-(

reklama
Do góry