reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Haha no on smoka wypluwa (doslownie :D robi TFU i smoczek leci 10 cm haha ) i wklada raczki. Zbiera sie mu na wymioty i jeszcze pokaszluje do tego. Daje mu gryzaczek ale 'pogryzie' chwile i za chwile odrzuca zeby zas wlozyc raczke. Co najlepsze, ostatnio kupilismy mu zabawki edukacyjne od 3 miesiecy i byla tam trabka, ktora uczy kolorow i spiewa ta trabka piosenki. Tomek ja lapie i wklada do buzi akurat w tym miejscu gdzie w normalnej trabce jest ustnik hehehe smiesznie to wyglada, normalnie jakby gral na tej trabce :D jak go przylapie to zrobie mu foto i wstawie tu :-D

reklama
Pogoda za oknem bajkowa i na szczęscie nie ma juz takiego zaduchu.
Wywiesiłam już drugie pranie i załączylam kolejne - dziś dzień prania pościeli i wszystkiego co w koszu na pranie:-)
Mialam ubaw wieszając pościel, bo prześcieradła wydymają się jak żagle i tylko czekam, jak mi suszarka "drogmolen" odleci:-D:-D:-D:-D
Zastanaowiam się gdzie wyląduje;-)
Ech, biore się za znienawidzone prasowanie:sorry2:

Witajcie!
Ja mam sie lepiej:-) mnie ta pobolewa juz od 2 tyg ,jakby nerki czy cos.

SENCILLA ja przepis na ta cieciezyce z warzywami mam z mojej magicznej ksiazki pt.Dania w jednym garnku.uwielbiam te przepisy bo jest tam duzo warzyw i kolorowo.Do tej ciecierzycy wedlog przepisu dodaje sie czerwona cebule.czosnek,listki szpinaku,fenkul,czerw.papryka,wywar z warzyw,ciecierzyca,listek laurowy,kolendra,przyprawy,no i wnko :-)No ale mysle ze wszystkie warzywa mozna wrzocic jakie sie chce.Co do przedszkola to nie rozumiem ,kiedys pisalam ,ze mnie ciezko sie z Tymusiem rozstac ale do przedszkola pojdziemy ,widze jak on lgnie do dzieci i ubolewam troche ze tu nie ma kontaktu narazie z innymi maluchami.

ISKIERKO dobre ,z ta posciela i lozkiem ,nie wychodz. he he .nie to moja troch edziwila ,bo jak przychodzila to wysylala mnie pod prysznic i przynosila mi swieza bielizne ,dziwna jakas.Moze holenderkom trzeba mowic ze sie myc maja i dlatego tak jej sie utrwalilo:-D:-D

ANETKO ale jaja u was jak w polsce masz :-D ha ha

Fajnie macie z tym waszymi maluszkami my to do 6 m mielismy koszmar ani na spacer ,nic bo ciagle Tymek mi plakal.Dopiero jak mu zmienilismy mlesio to zaczelo byc normalnie .jak se wspomne to wryyyy.

The Hague, a gdzie pracujesz?

Nana, naprawde Ci przynosila swieza bielizne! Ale jaja :)
Wspolczuje Ci z tym placzem, moja Marys to taka maruda byla, jako niemowlak, wiem, jak to moze zmeczyc.. cieszylam sie jak spala, choc spala jak mysz pod miotla i byle szmer ja budzil. Tosia juz mniej marudzila, wlasciwie w ogole, dopiero pozniej jej sie zaczelo, hihi, a z Lila to mam jak w raju.. wlasciwie ona nigdy nie placze, chyba ze jest glodna, albo sie jej nudzi, no ale wiadomo, jak ja jestem glodna i mi sie nudzi, to tez marudze ;)

Widze, ze mamy podobne smaki, ja tez uwielbiam, jak na talerzu jest kolorowo, warzywnie i aromatycznie, mniam. A tego fenkuła to wsadzasz do garnka razem z tymi warzywami w calosci, czy go urpzednio kroisz?

Ostatnia edycja:
Nana, ja tez wielbię kwestie smaku, babeczka robi cudne zdjecia swoich cudnych potraw. Juz duzo rzeczy z tej strony zrobilam i naprawde wszystkie wychodza :)
Robalku, no wlasnie, gdzie jestes?
ja uciekam dziewczynki, bo wlasnie odprowadzilam Antosie ze szkoly, i mam 40 minut, zanim pojde po MArysie. ogarnac musze, bo o 16 przychodzi kolezanka na kraamvisite ze swoimi dwiema 5-latkami, aha, no i oczywiscie musze w miedzyczasie odebrac Antosie, no i MArysia tez przychodzi z kolezanka. Haha, pelny dom. A wieczorem moze na basen mi sie uda.

część dziewczynki juz myślałam że nie nadrobie . dużo miałam pisac ale zapomnialam .

Anetko droga widziałam wczoraj w hart van nederland że wchodzili ludziom do domu z policją żeby wyłączyć liczniki czy coś zakrecic a ludzi część nie było w domach właśnie myślałam czy nie pokazują gdzieś waszej okolicy w wijku ;) u nas głównym dostawca energii i wody jest Delta Zeeland i jakiś czas temu przeszliśmy na nuon bo miało być taniej- nie było bo trzeba delcie płacić za transport i znów będziemy wracać do delty. ile płacimy w tej chwili nie powiem Ci bo m śpi po nocce a on zajmuje się rachunkami. generalnie z nuonem się nie sprawdziło. napisze ci później ile placim .

sencilla habibi ja bym bardzo chciała z lososiem i w sosie smietankowym z koperkiem ale mam tylko łososia wedzonego pakowanego i zastanawiam się właśnie czy jak go będę podawać na gorąco czy wtedy wybije te wszystkie bakterie i będzie ok? z mrozonego mi się nie uśmiecha. jak myślisz?

muszę wytresowac kota żeby mi po chleb chodził :-D

AYni, ja w ciazy jadlam wedzonego lososia.. nawet nie wiedzialam, ze nie mozna. Sery plesniowe mozna jesc, ale musza byc pakowane fabrycznie, a nie "prosto od chlopa". Tak wyczytalam.

Ja bym tego lososia zjadla, ale zrobisz, jak Ty uwazasz.

Anetka, sprawdzilam co i jak z pradem i gazem.

gaz - Eneco - ok. 20 Euro/miesiac (zazwyczaj mniej, zwlaszcza w lecie)prad - Nuon - ok. 80 Euro miesiecznie

no wiec placimy miesiecznie ok. 100 Eu. Zastanawiam sie Iskierka, na co tyle gazu zuzywacie? moze cos jest zle liczone, czy jak? my tez na gazie gotujemy. ogrzewanie mamy na prad. A nie ograniczamy sie jakos specjalnie, normalnie uzytkujemy... hmmmm, moze dostawce zmienicie?

Zastanwiam sie nad pewna sprawa.. W lecie wyjezdzamy na ok . 7 tygodni i chetnie bysmy wynajeli mieszkanie na ten czas.. ale nie wiemy, komu :) chcielibysmy najchetniej komus znajomemu i zaufanemu, ale nikt taki nie przychodzi nam do glowy.. macie jakis pomysl? :)

Ostatnia edycja:
reklama
Zastanawiam sie Iskierka, na co tyle gazu zuzywacie? moze cos jest zle liczone, czy jak? my tez na gazie gotujemy. ogrzewanie mamy na prad. A nie ograniczamy sie jakos specjalnie, normalnie uzytkujemy... hmmmm, moze dostawce zmienicie?
Ja mam ogrzewanie gazowe, woda do kąpieli podgrzewana jest gazem, na gazie gotujemy.
To już nasz 3 dostawca i generalnie na razie nam tyle zaprognozowali i wole tyle płacić, bo już mialam niedopłaty w eneco i w NE.
Poza tym jest tez tak, ze ceny gazu/prądu są zróżnicowane w różnych rejonach Holandii. Gdzie to nawet widzialam na jakiejs stronce. Musze poszukac

Do góry