ojej, no to rzeczywiscie.. a mowi sie, ze gaz tanszy od pradu. my mamy ogrzewanie na prad, woda tez ogrzewana pradem (brzmi groznie ) i placimy 80 euro... no nic, pewnie tak jak mowisz, rozni sie to w zaleznosci od regionu.
reklama
Iskierka71
Fanka BB :)
Tu masz regiony: Regiotoeslag gas
Gaz jest owszem, tańszy. Ale np na prąd mam dwa liczniki - dzienny i nocny (http://www.dongenergy.nl/web/tarieven/Pages/dubbeltarief.aspx). W nocy (pomiedzy 23.00 a 7.00) prąd jest tańszy i ekonomiczniej jest prać/zmywać własnie w tych godzinach.
I dlatego ja za prąd płace jedynie 93€/miesiąc
Gaz niestety ma jednakową stawkę niezależnie od pory dnia, a teraz były dwie dość ciężkie zimy....
Gaz jest owszem, tańszy. Ale np na prąd mam dwa liczniki - dzienny i nocny (http://www.dongenergy.nl/web/tarieven/Pages/dubbeltarief.aspx). W nocy (pomiedzy 23.00 a 7.00) prąd jest tańszy i ekonomiczniej jest prać/zmywać własnie w tych godzinach.
I dlatego ja za prąd płace jedynie 93€/miesiąc
Gaz niestety ma jednakową stawkę niezależnie od pory dnia, a teraz były dwie dość ciężkie zimy....
7axe7
Szczęśliwa Mama Misi
ALe piździ... aż mi kasetony do góry podksakują hahahahah.
Dzień mi zleciał, dziecko padło, biorę się za szybki obiad i pasuje zacząć się pakować. Znikamy na kemping. Miłego weekendu dla Was! DO Poniedziałku!
Dzień mi zleciał, dziecko padło, biorę się za szybki obiad i pasuje zacząć się pakować. Znikamy na kemping. Miłego weekendu dla Was! DO Poniedziałku!
Iguana_
Iskierka ja do cebuli uzywam okularkow do plywania,ionaczej bym nie dala rady!
A mi kumpel poradził włożyć do ust zapałkę, albo nawet kilka, tak aby ten koniec z siarką wystawał na zewnątrz i wtedy kroić cebulę. Sprawdziłam, oczy mniej łzawią...choć takie zapłki szybko się wyczerpują i trzeba zmienić na inne i dalej można kroić;-)
A ja stosuję okulary przeciwsłoneczne jak coś smażę i mocno pryska
7axe7, a gdzie jedziecie na camping? Już zazdroszczę Miłego wypoczynku. Ja też się zabieram za obiad jakiś szybki.
Ostatnia edycja:
Anetko spytalam, my razem za wszystko placimy 130 EUR , water, gas, elektra, w tym ogrzewanie mamy pradem.
Moja sasiadka chyba tez ma taryfe nocna bo jej sie non stop pralka kotluje w nocy :/
axe ty uwazaj, bo Ci te kasetony odleca i bedziesz spala pod chmurka przyjemnego wypoczynku !! Zawsze troche zieleni i jakas odskocznia .
My znalezlismy bilety do Francji - Lille za 50 EUR retour / na osobnika , jedziem w nastepnym miesiacu , 2, 5 godzinki pociazkiem , super! Az sie ciesze na duze supermarkety jak w Polsce, chyba przywieziemy troche jedzenia ze soba , no i w koncu bedzie mozna sie odpedzic troche od tych boer- ow w chodakach
Sencilla kurcze nie wiem co Ci doradzic, ja bym sie bala komus zostawic mieszkanie na 7 tygodniu, bo nie znam tu zbyt wielu osob, ktorym az tak ufam ;D moze zrobcie sobie wymiane, wy na wakacje, a tesciowa do NL hahaha mysle, ze zdaloby to egzamin, moglaby sobie caaaaaluski Amsterdam zwiedzic !
Ja w ogole nie powinnam czytac polskich gazet, bo mi tylko podnosza cisnienie, kolezanka na FB podzielila sie takim artykulem :
http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11794333,Pigulek_antykoncepcyjnych_nie_kupisz_tak_latwo.html
ciemnogrod....
Moja sasiadka chyba tez ma taryfe nocna bo jej sie non stop pralka kotluje w nocy :/
axe ty uwazaj, bo Ci te kasetony odleca i bedziesz spala pod chmurka przyjemnego wypoczynku !! Zawsze troche zieleni i jakas odskocznia .
My znalezlismy bilety do Francji - Lille za 50 EUR retour / na osobnika , jedziem w nastepnym miesiacu , 2, 5 godzinki pociazkiem , super! Az sie ciesze na duze supermarkety jak w Polsce, chyba przywieziemy troche jedzenia ze soba , no i w koncu bedzie mozna sie odpedzic troche od tych boer- ow w chodakach
Sencilla kurcze nie wiem co Ci doradzic, ja bym sie bala komus zostawic mieszkanie na 7 tygodniu, bo nie znam tu zbyt wielu osob, ktorym az tak ufam ;D moze zrobcie sobie wymiane, wy na wakacje, a tesciowa do NL hahaha mysle, ze zdaloby to egzamin, moglaby sobie caaaaaluski Amsterdam zwiedzic !
Ja w ogole nie powinnam czytac polskich gazet, bo mi tylko podnosza cisnienie, kolezanka na FB podzielila sie takim artykulem :
http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11794333,Pigulek_antykoncepcyjnych_nie_kupisz_tak_latwo.html
ciemnogrod....
Ostatnia edycja:
nana19
Brak mi slow.Kiedys ogladalm z moim D taki program na ten temat.Jedna sprawa jest to ze odmawiaja sprzedazy a druga ze przy innych wyjawiaj co jest na recepcie.Ja tutaj w holandii mialam taka sytuacje ze moj gin przypisal mi globulke na grzybice pani aptekarka poprosila mnie do osobnego pokoiku i wytlumaczyla dyskretnie jak ja stosowac.Bardzo milo sie poczulam bo odbylo sie to z poszanowaniem mojej intymnosci i prywatnosci.Polsce jeszcze daleko do tego niestety.
Ostatnia edycja:
Ja po prostu nie potrafie sobie wyobrazic tego wstydu. Idzie dziewczyna powiedzmy lat 18... Tak, wiekszosc 18-latek nie ukrywajmy prowadzi aktywne zycie seksualne. Stoi wystraszona w kolejke, ktora sie oczywiscie ciagnie, podaje recepte np na jasmin za 40 PLn jak nie wiecej (co za ceny, f..k!!) i jeszcze uslyszy, ze tabletek nie dostanie. Cala kolejka patrzy na nia zlowrogo... Jak smie kupowac tablektki? Morderczyni jedna? Idzie do drugiej apteki, tez nie dostaje. Jaka jest szansa, ze wystraszona nastolatka pojdzie do 3, 4 apteki z kolei ? Mala. Prawdopodbnie zajdzie w niechciana ciaze i zostanie bez zadnej pomocy
Wsciekam sie tylko, bo w Pl gdzie sie nie spojrzy widac nastolatki z brzuszkami, bo nie ukrywajmy dostep do solidnej antykoncepcji jest utrudniony.
Nie chcialabym porownywac moze tych dwoch krajow, Polski i Egiptu, ale w Egipcie zaopatrywalam sie w tabletki Yasmin - Bayerna, sprowadzane z Niemiec. W aptekach pracuja chrzescijanscy jak i muzulmanscy egipcjanie. Za tabletki zaplacilam 14 funtow egipskich , niecale 3 dolary amerykanskie. Sa rowniez tansze srodki i zaden ze sprzedawcow nawet nie drgnal powieka, pytali natomiast czy wiem, jak je brac, czy maja mi wytlumaczyc. Nikogo niezaleznie od wyznania nie gryzlo sumienie. Czy my zatem jestesmy narodem dziwakow ? Bo ja nie potrafie zrozumiec, ze komus sumienie moze nie pozwolic na sprzedaz antykoncepcji, a nie boli go sumienie, ze skaze kogos na niechciana ciaze , czy nie wyleczenie jakiejs choroby ? !
Wsciekam sie tylko, bo w Pl gdzie sie nie spojrzy widac nastolatki z brzuszkami, bo nie ukrywajmy dostep do solidnej antykoncepcji jest utrudniony.
Nie chcialabym porownywac moze tych dwoch krajow, Polski i Egiptu, ale w Egipcie zaopatrywalam sie w tabletki Yasmin - Bayerna, sprowadzane z Niemiec. W aptekach pracuja chrzescijanscy jak i muzulmanscy egipcjanie. Za tabletki zaplacilam 14 funtow egipskich , niecale 3 dolary amerykanskie. Sa rowniez tansze srodki i zaden ze sprzedawcow nawet nie drgnal powieka, pytali natomiast czy wiem, jak je brac, czy maja mi wytlumaczyc. Nikogo niezaleznie od wyznania nie gryzlo sumienie. Czy my zatem jestesmy narodem dziwakow ? Bo ja nie potrafie zrozumiec, ze komus sumienie moze nie pozwolic na sprzedaz antykoncepcji, a nie boli go sumienie, ze skaze kogos na niechciana ciaze , czy nie wyleczenie jakiejs choroby ? !
Robale
bry jestem jestem ale dopiero co z pracy wróciłam. więc odpocznę i poczytam co pisałyście
Nana nie martw się od tego ja jestem :-)
A dzionek mi zleciał, poszłam na 6 ale zeszłam o 7 bo się źle czułam, przespałam 3 godziny i poszłam znów, tyle że musiałam ze szklarni zejść bo słabo się robiło. Brzuch mnie nadal boli, czasami tak że aż mdli. Ale później siadłam sobie w cieniu na krzesełku, i wytrzymałam do końca.Troszkę ludzie krzywo na mnie patrzą bo sobie siedzę, źle się z tym czuję ale skoro szef tak mi pozwolił to co ja będę na siłę robić i padać, . troszkę zaczynają oczekiwać dużo ode mnie, typu czy zawieziesz mnie tu, czy pojedziemy na jezioro. mówię że mi się nie chce, wczoraj po pracy spałam do wieczora a oni mi tyłek trują.
Nana nie martw się od tego ja jestem :-)
A dzionek mi zleciał, poszłam na 6 ale zeszłam o 7 bo się źle czułam, przespałam 3 godziny i poszłam znów, tyle że musiałam ze szklarni zejść bo słabo się robiło. Brzuch mnie nadal boli, czasami tak że aż mdli. Ale później siadłam sobie w cieniu na krzesełku, i wytrzymałam do końca.Troszkę ludzie krzywo na mnie patrzą bo sobie siedzę, źle się z tym czuję ale skoro szef tak mi pozwolił to co ja będę na siłę robić i padać, . troszkę zaczynają oczekiwać dużo ode mnie, typu czy zawieziesz mnie tu, czy pojedziemy na jezioro. mówię że mi się nie chce, wczoraj po pracy spałam do wieczora a oni mi tyłek trują.
anetka880
Dotarlam do domu... Moi chlopcy zasneli w aucie i Filip sobie spi w foteliku dzielny chlopak rewelacyjnie znosi przeproawdzke. Ja sie szykuje do pracy a jutro znowu to samo. Jestem taka zadowolona bo napisalam wczoraj o ta sofe po angielsku i facet mi odpisal i udalo nam sie kupic 2 skorzane sofy za jedyne 250 euro w idealnym stanie.
Sencilla bardzo dziekuje za to po holendersku przydalo sie do innej oferty na lozko ktorego jeszcze nie mam niestey nikt nie odpisal jeszcze...
TheHague wlasnie o to mi chodzilo co napisalas ze nawet jak masz w NUON to musisz placic do Eneco za przesyl. Tylko czy ja musze tam dzownic czy oni to jakos automatycznie zalatwiaja miedzy soba. Dostalam juz umowe i bede placic 120 euro bo obnizylam sobie to 180 to za duzo troszke dla mnie.
A ja jak kroje cebule to nie leca mi lzy i niczego nie uzywam hehe
Sencilla bardzo dziekuje za to po holendersku przydalo sie do innej oferty na lozko ktorego jeszcze nie mam niestey nikt nie odpisal jeszcze...
TheHague wlasnie o to mi chodzilo co napisalas ze nawet jak masz w NUON to musisz placic do Eneco za przesyl. Tylko czy ja musze tam dzownic czy oni to jakos automatycznie zalatwiaja miedzy soba. Dostalam juz umowe i bede placic 120 euro bo obnizylam sobie to 180 to za duzo troszke dla mnie.
A ja jak kroje cebule to nie leca mi lzy i niczego nie uzywam hehe
reklama
nana19
W nosie ich miej Robale .Moj D jak tu do mnie przyjechal to pierwsza prace mial przez biuro no i udalo mu oprocz pracy dostac jeszcze dodatkowa funkcje kierowcy ,mial zbierac polakow i zawozic i odwozic do i z pracy .No a oni oczekiwali ze bedzie ich wozil gdzie im sie zechce.Owszem na zkupy ich zawozil ale w soboty kiedy mieli wole to nie bedzie ich nigdzie wozil.No al kto za paliwo by mu zwrocil.W koncu jeden co z nimi pracowal oburzyl sie na nich i wygarnal im ,ze sobote to on z zona spedza i nie ma obowiazki nikogo nigdzie wozic i zeby sie odczepili od mojego meza.No naszczescie tam pracowal tylko 2 m:-).Mysl przedewszystkim o was:-)