reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

Axe hahaah dobre z tymi goglami :-D.

Ja się dziś obudziłam o 7 rano i byłam mega wypoczęta. W ogóle zaraz sobie pójdę do parku na ławeczkę się pogrzać. A po południu umówiłam się ze znajomą, bo idzie do huisartsa i przy okazji się do niego zapiszę, bo mówi, że gość jest super jeśli chodzi o kontakt z pacjentem.

reklama
TheHague moj Filip spi odkryty chyba ze go wezme do siebie to ja wtedy go koldra przykryje.

A ja mam pytanie dla tych co maja mieszkania socjalne. Kto wam dostarcza prad i gaz? Bo ja zadzownilam do NUON i kazali mi placic 180 euro miesiecznie:szok: troszke sobie to obnizylam ale teraz nie wiem czy do ENECO tez mam dzwonic ciemna jestem w tch sprawach a slyszalam ze jak sie placi do NUON to i tak do ENECO trzeba placic za przesyl czy cos w tym stylu. Pomozcie pewnie ISKIERKA i AYNI beda wiedzialy najlepiej. A i jeszcze jedno jezeli mi pisze na umowie przy stanie wody "nemen her zelf op" to musze do nich dzownic i poprosic zeby przyjechali i spisali?

Iskierka ja do cebuli uzywam okularkow do plywania,ionaczej bym nie dala rady!
Moje mala wlasnie zasnela,spi odkryta,ale ma spodenki.jak wychodze w taki upal na spacer,to spi tez odkryta w wozku,chyba ze lekki wietrzyk wieje to okrywam ja pieluszka
.NANa,zainspirowalas mnie wczoraj,dzis bede piekla fenkula z warzywami,cukinia,pomidory itd.i oczywiscie moja milosc:ciecierzyca :) jakie jeszcze warzywa dodajesz?
Anetka,niestety nie pomoge Ci z tym pradem i gazem,bo nie wiem,ale 180 eu wydaje mi sie troche za duzo...u nas to jest olk 100 eu.doczytalas wiadomosc z tekstem maila o sofie?

Iskierka ja do cebuli używam Gogli hahahahahah !! Polecam :)
Hahaha, dobre, ale ja nie bardzo mogę - nosze okulary i MUSZĘ je mieć żeby widzieć co kroję (cebulę czy palec):-D:-D:-D
Ale juz sobie poradziłam. Ocet do rybki ugotowany, rybka upieczona, zmywarka nastawiona a pralka juz konczy drugie pranie.
Posiedzę chwilkę i biorę się za to nieszczęsne prasowanie.
A ja mam pytanie dla tych co maja mieszkania socjalne. Kto wam dostarcza prad i gaz? Bo ja zadzownilam do NUON i kazali mi placic 180 euro miesiecznie:szok: troszke sobie to obnizylam ale teraz nie wiem czy do ENECO tez mam dzwonic ciemna jestem w tch sprawach a slyszalam ze jak sie placi do NUON to i tak do ENECO trzeba placic za przesyl czy cos w tym stylu. Pomozcie pewnie ISKIERKA i AYNI beda wiedzialy najlepiej. A i jeszcze jedno jezeli mi pisze na umowie przy stanie wody "nemen her zelf op" to musze do nich dzownic i poprosic zeby przyjechali i spisali?
Licznik spisujesz sama, a oni jak stwierdzą, że coś jest nie tak to przyjadą sami na kontrolę. I to obojętnie czy chodzi o wodę czy gaz/prąd.
Ja na początku mialam Eneco, potem chcialam wyprobwać Nederlandse maatschapij, ale nie bylam zadowolona. Teraz korzystam z dostawcy poprzez UnitedConsumers.
Anetko 180€ miesięcznie za gaz i prąd to wg mnie bardzo malo... Ja mam ogrzewanie gazowe, do tego gotuję na gazie i za sam gaz płacę 223€ miesięcznie, a za prąd (pralka, zmywarka, żelazko, oświetlenie) tylko 93€.
I powiem ci że wolę płacić więcej niż potem dostać rachunek do dopłaty jakieś 500€....
Z tym, że ja mieszkam w starym domu i on jest raczej nie energooszczędny (energielabel D)

O matko boska, iskierka jakie Ty masz rachunki :szok: ja za moje mieszkanie place 144e za prad i gaz razem, w zimie musze ostro grzac bo niestety nie jest energooszczedne, u mnie tv chodzi prawie 24h na dobe, komputery tez, ogrzewanie tez mam gazowe, wode tez gazem podgrzewa, zarowek tez nie mam energooszczednych.. nigdy nie musialam nadplacac, tylko mi jeszcze zwracali jakies 150-200e... jestem w wielkim szoku, to wy chyba tylko na te rachunki zarabiacie :dry:

Anetko a Eneco nie jest tansze od Nuona? wedlug mnie Nuon sie nie oplaca, tymbardziej ze i tak dla eneco tez trzeba placic za przesyl....

axe z Tomciem jest moja mama wtedy jak ja pracuje. poki co nie chce go do zlobka oddawac, ale chyba bede musiala, bo moja mama za niedlugo musi jechac do Polski. nie usmiecha mi sie to wcale, ale coz..

Ostatnia edycja:
TheHAgue i Nana, moje dzieci byly i w holnederskim przedszkolu, i u opiekunki. Z czystym sercem je oddawalam tam, bylam bardzo zadowolona, a moje dzieci tez bardzo tam lubily. To tylko nam mamom sie czasem wydaje, ze one sa tam nieszczesliwe.. ale dzieci uwielbiaja towarzystwo innych dzieci i naprawde jest im tam dobrze :tak:
Ja sama uwielbialam przedszkole i nigdy nie chcialam do domu wracac :no:

Sencilla ale to nie chodzi o to, czy dzieci sa tam nieszczesliwe, napewno jest tam wesolo i fajnie :) ale ja jakos nie chcialabym zeby obca baba mi Tomka nosila i przebierala, na sama mysl ze on tam by plakal i musialby sie do kogos obcego przytulic to mnie ciarki przechodza :sorry2: wole pozostac poki co przy opcji dom i babcia, a w ostatecznosci jak juz bede musiala to zapisze malca do zlobka...

Sencilla ale to nie chodzi o to, czy dzieci sa tam nieszczesliwe, napewno jest tam wesolo i fajnie :) ale ja jakos nie chcialabym zeby obca baba mi Tomka nosila i przebierala, na sama mysl ze on tam by plakal i musialby sie do kogos obcego przytulic to mnie ciarki przechodza :sorry2: wole pozostac poki co przy opcji dom i babcia, a w ostatecznosci jak juz bede musiala to zapisze malca do zlobka...

hmmm.. wiesz, nie zastanawialam sie nad tym.. chyba po prostu nie zakladalam, ze moje dzieci beda tam plakac :-D:-D

wiesz z dzieciakami roznie bywa i czasami zdarza im sie plakac, tymbardziej takim maluchom jak moj :) on zanim zasnie to marudzi troszke i poplakuje i wtedy potrzebuje przytulenia zeby sie uspokoic.. moze Twoje dziewczynki sa inne, ale moj to taki cwaniaczek wlasnie :-D no i nie chcialabym wiedziec ze mi go ktos obcy przytula :(

ps. Tomek to non stop reke w buzi trzyma, paluchy pcha tak gleboko ze czasami mu sie dzwiga na wymioty hehe, a za chwile to cala dlon wcisnie do srodka :-D a druga reka standardowo za wlosy sie lapie i ciagnie :dry: juz troche sobie powyrywal :dry: nie chce mu czapki w taki upal zakladac :eek:

reklama
no nie, moje tez plakaly, jasne, ale chyba to po prostu nie jest dla mnie problemem, ze troche pomarudzily w przedszkolu.
hihi, moja Lila tez sobie łapy do buzi pcha, az na wymioty jej sie zbiera... takiego fajnego strusia wtedy robi, nie wiem, jak to opisac, ale szkoda mi jej wtedy.. Twoj Tomek tez tak ma?

Do góry