reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Witam nowa forumowiczke.No to ja napisze ze bylo napisane ze pediatra jest w hadze i w amsterdamie he he

RINA tu jest wiecej oczekujacych mamusiek ,zapraszamy na watek POROD W HOLANDII tam znajdziesz wiecej info.

CO do gr krwi to mi tez uwiezyli na slowo .

Ostatnia edycja:
reklama
Witam :-)

Ayni ja rodzilam 2 dzieci bez znieczulenia ale ja mam wysoki poziom bolu. Nie ma tak zle da sie przezyc najgorsze sa bole parte ale wtedy masz juz swiadomosc ze zaraz bedzie dzidzia na swiecie. Szczerze mowiac to ja przy tym porodzie myslalam tylko o tym zeby nie peknc(bo tego balam sie najbadzie mam traume po pierwszym porodzie) nawet podczas partych.

Hej dziewczyny!
Rina witaj!:-)

Troszke was doczytalam wreszcie,a my dzis o 5 pobodka i po godzinie znow udalo sie malemu zasnac i tak do 8-30 spalismy,a teraz rosolek sie gotuje i chyba na spacerek zaraz.

Clauditka czytalam ze pytalas o paszport,z tego co wiem to jesli bedziesz chciala ,powiesz ze masz daleko itd. to w ciagu paru godzin Ci wyrobia w Ambasadzie paszport,oczywiscie za jakas tam mala oplata.Wiem od znajomej bo jak my bylismy to ja skladalam a moj maz uslyszal jak na dworze rozmawiali,no ale oczywiscie mi nie powiedzial i my czekalismy te pare tygodni i znow do Den Haag,a znajomej to powiedzialam i ona w pare godzin miala,chyba poszli na jakis spacerek i w tym czasie jej zrobili,a oplata nie wiem dokladnie jaka jest. A z dowodem to tez Alexa zameldowalismy u tesiow i teraz mamy zamiar mu wyrobic dowod bo pesel juz bedzie wiec bez problemu na 5 lat.

Ktos pisal o Fordzie KA,,oczywiscie ze kupilismy,mialam troche spiec z mezem przez auto ale juz oki,maz jezdzi nim do pracy i czasami ja jak juz wroci a drugim z maluszkiem jezdzimy,wiec zazwyczaj ja nim jezdze.hehehe
MAz nie chcial zbytnio bo jak to wyglada facet w Ka ale auto tyle nie pali i jest tansze w eksploatacji...a taraz troszke wydatkow nas czeka,w piatek do PL a w sobote chrzciny-moj bedzie chrzestnym,oczywiscie drugiemu chrzesniakowi tez prezent musimy wziasc,za dwa tygodnie moja siostra ma komunie,a ja jestem chrzestna no i za dwa miesiac roczek synusia i znow wydatki takze zrozumial troszke o co mi chodzi.
k,Ktoras pytala o grupe krwi,u nas tylko mi robili badania o krew meza wogole nie pytali.A jeszcze mi sie przypomnialo o rugenprik--ja mialam i to dwa razy bo jeden czesciowy do porodu naturalnego a drugi(jak juz stwierdzili ze musi byc cesarka).Powiem Wam ze nie wiem czy to jest skutek tego wlasnie zastrzyku ale mam slabszy kregoslup,jak sie nachyle to tylko na chwile bo zaraz mnie strasznie zaczyna bolec,nie wiem dlaczego.
MIlego dnia kobietki.I zdrowka dla chorych mezow i dzici i Was.:happy::happy:

Witam serdecznie. Ja dziś wyspana, szczeniaczek dał pospać do 6.00 i potem jeszcze do 9.00. Teraz się wyszalał i znów śpi. Ja niestety już nie mogę, bo musze dom ogarnąć - odkurzanie, wycieranie, no i obiadek przygotować. Dziś będzie ryż oraz kotlety mielone w sosie pomidorowym.... Na inne rarytasy moi domownicy muszą niestety poczekać.
Samochod nadal w częściach, a do pobliskiego sklepu musze iść z kimś bo nie czuję się na siłach taszczyć ciężkich siat:baffled:
Iskierka no to nie ciekawie faktycznie,bez auta jak bez reki:tak: Chodz ja w hadze to autobus i tramwaj po nosem mam:tak: aaa sklep tez:happy:
No ja niby też mam autobus na tej swojej wsi, ale jedzie 3 razy na dzień i potem w mieście zatrzymuje się dośc daleko od sklepu więc sama nie dam rady z zakupami sie do nieog dokulać....
bry przepraszam ale nie przeczytałam co wczoraj pisałyście, m już lepiej się czuje ja gut dziś, uciekam do pracy, z tymi czortami :-D
Robale dobrze ze ci już lepiej. Czasem warto się wychorowac by potem normalnie funkcjonować.
Dzien dobry - a ja zaspalam wec zmykam!pa
Ha, mnie to zawsze dziwi, jak wy wchodzicie na forum na 2 minuty przed wyjsciem z domu:-D Zanim moj komputer czy laptop zastartuje, to ja jestem już jedna nogą w samochodzie....
cześć dziewczyny! znalazłam was wczoraj i postanowiłam się przywitać :)
Serdecznie witamy na forum. To kopalnia wiedzy i miejsce nieraz gorących dyskusji. Po ilości postów widać, że czasem tempo mamy błyskawiczne i trudno za nami nadążyc, ale nie zamartwiaj sie - nie musisz czytac wszystkich 2605 stron:-D
Po naszych suwaczkach na dole kazdego posta widac kto jeszcze czeka a kto już jest szczęsliwym rodzicem:laugh2:

Iguana - fotki macie super, ale pogoda chyba była do bani:-)

Cos jeszcze mialam napisac, ale............ zapomnialam:baffled:
No nic, skleroza to fajna rzecz:-D

Rina witaj!!!
Tutaj nie chodzi się z dzieckiem do pediatry jak jest zdrowe, specjaliści (typu właśnie pediatra, ginekolog, endokrynolog itp.) przyjmują wyłącznie w szpitalach.
CB to skrót od Consultant Buro(nie wiem jak się pisze po hol. te biuro.Położna Ci powie gdzie Ci "przysługuje" tzn. na jakim terenie jest Twoje CB...i chodzisz tam na szczepienia, ważenia itp. A jak dziecko chore to do lekarza domowego czyli rodzinnego(nie mylić z internistą)

Pogoda kiepska....pada...a ja musze na targ po krewetki jechać!!!Będę czekać, mam nadzieję że przestanie.

Iguana napisałam maila do brata w sprawie pediatry...jak nie odpiszą to ich telefonem nawiedzę!

Doczytalam was i widze ze mamy nowa forumowiczke a wiec witaj rina1989.
Pisalyscie o grupie krwi napisze jak to bylo ze mna. Polozna robila mi badanie na grupe krwi bo poeiwdzila ze grupa krwi meza ich nie inetresuje bo oni nie maja pewnosci ze to jest na 100% ojciec. Od sierpnia zeszlego roku jest darmowe badanie grupy krwi dziecka chyba od 12 tyg i my mielismy maly konflikt dlatego dostalam w 30 tyg i po porodzie surowice i pobierali mi krew z pepowiny do badania.

jeśli chodzi o konflikt serologiczny to pamiętajcie że on może być tylko pomi ędzy matką a dzieckiem!!! a nie między matka a ojcem dziecka:-D-między nimi to inne konflikty:tak:...a grupowo to tylko niezgodność.
Tutaj jak matka jeest RH(-) to standardowo podają immunoglobulinę... w ciąży-raz lub dwa i po porodzie! a krwi ojca nie badają(bo tak jak napisała anetka nie ma pewności że to ojciec na 100%)

anetka888 ja chodź jeszcze nie rodze to sie boje pekniecia jak ognia, nacinania zreszta tez ;) ale wiem jedno, nie pozwole sobie na zaden ruggenprik :) o nieeee. jest ponoc jakis gaz rozweselajacy.. miał ktoś ? hehe

anp dzieki, myslalam ze moze tylko nam nie dali na grupe krwi :)

Cześć Rina :-), fajnie, że do nas trafiłaś. Mam nadzieję, że uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Jeśli w Holandii jesteś "świeża", to mam nadzieję, że szybko minie Ci ten strach przed zupełnie inną rzeczywistością, jeśli chodzi o medycynę. Mi dużo to forum pomogło, jak i wiele stron na temat Holandii. Chociaż tak na prawdę wiele moich strachów rozwiała rzeczywistość i otwartość m.in. pań położnych.

W ogóle... jeśli się boję tego, że pęknę, to mogę poprosić odgórnie, że chcę być nacinana? No i, czy tutaj prowadzą coś takiego, jak plan porodu i czy robi to położna, czy pani z kraamzorg na pierwszym spotkaniu? Może to głupie pytania, ale trudno :-D.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry