reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

reklama
Ja sie zalapalam na te badanie w ostatniej chwili bo wykonuja chyba w 12 tyg a jest ono od sierpnia i pozniej ok 30
tyg powtarzaja, wiec ty powinnas je miec zrobione. Wlasnie sprawdzilam i badania te wykonuje firma Sanquin w Amsterdamie u mnie przynajmniej tak bylo. Polozn mi tlumaczyla ze kiedys jak holandia byla bogata to kazda kobieta dostawala ten zastrzyk a teraz oszczedzaja i daja tylko jak jest koniecznosc cos mowila o tym ze przy pierwszej ciazy chyba nie dostaje sie ale dokladnie nie pamieta o co chodzilo

anetka jak jesteś w ciąży to nie wiedomo czy ma się konflikt serol. z dzieckiem, bo nie wiadomo jaką dziecko ma wtedy grupe krwi.Przy pierwszej ciąży nie ma konieczności podawania immunoglobuliny...(ale nie zaszkodzi) można podać dopiero po porodzie jak dziecko(po zbadaniu) ma czynnik RH(+)
Nie ma też potrzeby badać dziecku grupy krwi i wpisywac do książeczk bo grupa krwi czasami może się zmienić.A w razie wypadku to albo zbadają szybko albo jak nie ma czasu to podaje się "uniwersalną" czyli 0 RH(-)
Madziula a jaką masz grupę krwi???
doczytałam.Masz grupę AB(+) więc nie musisz mieć immonuglob.....bo to dostają tylko kobiet RH(-)

hejka :biggrin2:

Ja wlasnie wpadlam na lunch do domku i ..zmykam znowu do pracy...
Iskierka chcac zaspokoic twoja ciekawosc jak zdarzam napisac na forum przed wyjsciem z domu to juz ci wyjasniam... moj laptop praktycznie 24h na dobe chodzi wiec jak wstaje rano w drodze do lazienki tylko uderzam w klawiature:laugh2: bo jest wygaszony tylko i...juz mam forum otwarte...:-D:-D:-D

Witam nowa forumowiczke -rina1989 czuj sie jak w domu:tak:;-)jak co to sluzymy pomoca...

U nas jeszcze nie pada na szczescie:zawstydzona/y: ale pewnie lunie popoludniu..

czesc Rina :tak:
CB to consultatie bureau, czyli poradnia dzieci zdrowych, dostajesz terminy spotkan i trzeba sie na nie zglaszac, maluch jest jest tam badany, wazony, mierzony, daja szczepienia i mozna zadawac rozne pytania na ktore sie ma watpliwosci, pytaja czy karmisz piersia czy sztucznie, jesli masz problemy z laktacja lub dostawianiem dziecka do piersi to kontaktuja z doradca laktacyjnym, itd itd. Jesli cos to pytaj, wiekszosc z nas jest z tym na biezaco:tak:

Co do badania krwi, to mnie tez nikt nie pytal o grupe krwi ojca.

Ayni moj najgorszy moment podczas porodu? :-D Dla mnie najgorsze byly skurcze co 3-2 minuty, parcie - wedlug mnie - nie bylo az takie straszne, ale nie mialam juz sily, bo musialam przec po 3 razy na skurcz, przy kazdym trzecim razie juz nie wiedzialam jak sie nazywam hehehe. Na szczescie byl przy mnie moj facet, wspieral mnie i pomagal, dlatego jakos to przeszlismy. A Ty chcesz rodzic z mezem?? Czy sama? Mi sie wydaje, ze lepiej z kims, chociazby po to, zeby podal reke przy wstawaniu z lozka, podal wode do picia, itd :tak:

reklama
Do góry