reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

hejka witam z Holandii próbuje się zadomowić i rozpakować co jest ciężkie gdy nie ma się mebli :p Na razie mamy zrobiona sypialnie pokój do spania dzieci i pokój zabaw Łazienka tez juz była gotowa ale zeby nei było super pralka sie popsuła i trzeba kupic nową... Od poniedziałku rypie jak dziki koń i nie mam siły na nic nawet na czytanie co u Was

reklama
Mumia boski chłopczyk GRATKI - jak teraz patrze na swojego to widzę jak czas leci :szok:, a jeszcze niedawno takie to nie poradne było!!!:-D
Dzisiaj rano mój mały rozrabiaka uciekł z sypialni i..poszedł sobie do kuchni .... a mamie sie przysnęło...:sorry: jak sie zerwałam i zobaczyłam ze go nie ma - o mało zawału nie dostałam... a on pod stołem kawałek suchego chleba znalazł i ..sie tam zasiedział!

aOLA dasz rade...jeszcze trochę i będzie jakby zawsze tak stało!:-D

łeb mi pęka...jakaś zmiana ciśnienia czy co....:crazy:

witam się
mumia śliczny synek, mój ma już prawie 5 miesięcy, ale już zapominam jak to było jak był taki malusieńki:)
aOla ja też się dalej rozpakowuje, kurde i niema to wszystko gdzie upchać, ale już bliżej końca hehe
ja dziś też jakaś nie do życia jestem, nie dość że wstałam z małym 0 9:30 to jeszcze nic mi się niechce, chyba faktycznie coś wisi w powietrzu:/
miłego wieczorka:p

dzień dobry słoneczko świeci kawka wypita ide szorować dalej Chcemy w weekend kupić meble do salonu Poszukuje jakiegoś fajnego narożnika gdzie takiego szukać?

może IKEA? zależy co kto lubi albo mój ulubiony LEENBAKER ;)

mi łeb pęka - słonko na przemian z dzeszczem dzisiaj u nas więc nawet paracetamol nie pomaga ;/

Dzień dobry!!!

my już z powrotem w Holandii :tak::tak:ten wyjazd to masakra normalnie moja Julka w Pl dostała wysokiej gorączki nie chciała nic jesć poszłam z nią do lekarza :tak::tak:potem jej przeszło ale jak wróciliśmy jest nie do zniesienia nie chce w dzień spać :tak::tak::tak:ja od nowa chora glowa mi pęka do tego jeszcze ucho mnie boli jak by bylo mało a najlepsze ze mąż pojechał do lekarza a ten się rozchorował i nie wiem po co my jechalśmy ale co kto to wiedział :baffled::baffled:

Mumia maluszek słodziutki:tak::tak::tak::tak:

Dzień dobry!!!

my już z powrotem w Holandii :tak::tak:ten wyjazd to masakra normalnie moja Julka w Pl dostała wysokiej gorączki nie chciała nic jesć poszłam z nią do lekarza :tak::tak:potem jej przeszło ale jak wróciliśmy jest nie do zniesienia nie chce w dzień spać :tak::tak::tak:ja od nowa chora glowa mi pęka do tego jeszcze ucho mnie boli jak by bylo mało a najlepsze ze mąż pojechał do lekarza a ten się rozchorował i nie wiem po co my jechalśmy ale co kto to wiedział :baffled::baffled:

Mumia maluszek słodziutki:tak::tak::tak::tak:

Agnes niezła relacja!!!:-):szok: zdrówka wam oczywiście życzymy ... i nie tylko Julka nie chce spać...:dry::-p

dziewczyny mąż chce mi wykupić ubezpieczenie takie żebym miała w nim dzieci Coś lepszego i o co chodzi z tym "ryzykiem"? macie cos godnego polecenia?

reklama
dziewczyny mąż chce mi wykupić ubezpieczenie takie żebym miała w nim dzieci Coś lepszego i o co chodzi z tym "ryzykiem"? macie cos godnego polecenia?

aOla dzieci do lat 18 są po ubezpieczeniem jednego z rodziców bezpłatnie... ubezpieczalni zdrowotnych jest wiele, każdy mnie lub więcej chwali sobie własną ja mam np VGZ kiedyś miałam też MENZIS albo CZ.

znalazłam coś takiego dla ciebie....

Ubezpieczenie zdrowotne

• Najważniejszą sprawa po przyjeżdzie do Holandii jest ubezpieczenie zdrowotne tzw. zorgverzekering.

Od roku 2006 jest ono obligatoryjne dla wszystkich pracujących w tym kraju, także tymczasowo, nie ma zwolnień* od tego obowiązku ani wyjątków.

Brak ubezpieczenia to kara finansowa, oraz spore problemy ( także finansowe) w przypadku leczenia ambulatoryjnego / szpitalnego.

W Holandii nie jest możliwe używanie polskiego ubezpieczeniaz PZU, WARTY etc. Jest to niedopuszczalne i niezgodne z panującym obowiązkiem prawnym.

Aby sprostać wymaganiom wystarczy wykupić podstawowe ubezpieczenie tzw. basis, gwarantuje ono Państwu leczenie szpitalne, pomoc doraźną także na terenie całej Unii Europejskiej.

Koszt oscyluje wokół 75-90 euro, w zależności od firmy ubezpieczeniowej; Aby obnizyć koszt warto pomyśleć o dofinansowaniu do ubezpieczenia tzw. ZORGTOESLAG

W przypadku wizyty u lekarza domowego należy zapłacić za wizytę na miejscu, otrzymaną fakturę rachunek wraz z declaratieformulier przekazać do swojej ubezpieczalni, warto zrobić sobie kopię... bo list zaginąć w drodze może... Podany link jest przykladowy!!!

W roku 2010 obowiązuje tzw. eigen risico czyli ryzyko własne w wysokosci min. 165 euro, jest to kwota, którą muszą Państwo obowiązkowo zapłacić po skorzystaniu z opieki medycznej.

Kwota jest jednorazowa w danym roku. Skorzystanie z pomocy medycznej nie pozbawia Państwa prawa do zorgtoeslag.
    Im większa kwota ryzyka własnego, tym niższa kwota składki ubezpieczeniowej...ale czy warto? ;/

Ostatnia edycja:
Do góry