Ma-Rita pieczone pierogi jeszcze są, wiec zapraszam
karola dzięki za opisanie dokładnie drogi, więcej by mi mówiła nazwa ulicy, bo mamy nawigację, ale może trafimy
Olgunia podaję Ci przepis...
Pieczone pierogi
Ciasto: 1szkl mleka, 5dkg drożdży (drożdże dodać do lekko podgrzanego mleka), 3szkl mąki, 100g masła (roztopić i wystudzić) 1łyżeczka cukru i soli; wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 30min.
Farsz: 1cebula, 25dkg pieczarek, 25dkg kiełbasy, 1-2szt papryki, 10-15dkg tartego sera; wszystko pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle (w kolejności cebula, pieczarki, kiełbasa, papryka) zdjąć z ognia dodać ser, gotowy farsz doprawić według uznania (ja dodałam przyprawe gyros i kebab, może pyć np przyprawa do pizzy i inne)
Wykonanie: ciasto jak wyrośnie wyrobić je jeszcze troszkę w mące (nie dużo) i wyduszać duże kółka (ja wziełam zamykanie od mleka bebilon w puszce). Na wyduszone kółko nałożyć 1 łyżeczkę sosu (nie trzeba) firmy COMBINO tomatensaus sauce tomate (jest w Lidlu za 1e) i na to farsz, zaklejamy i można piec na 200 stopni przez ok 40min
Osobiście nie dodałam pieczarek, bo do sklepu nie chciało mi się pójść
. Przepisów pisać nie potrafię
, a pierogi robiłam z pamięci, więc mam nadzieję, że napisałam w miarę zrozumiale
Życzę miłego pichcenia