reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Aniu a jak robisz ciasto na pierogi?? Ja czasem umawiam sie z kolezanka i robimy ruskie, ale ciasto nam jakos niezbyt wychodzi. Nie jest elastyczne, nie da sie cienko walkowac i zle sie klei :dry:

A to nasz bilans z CB: 84 cm i 10kg 700 g zywej wagi. Przy parametrach Waszych maluchow moj kwalifikuje sie tylko do wagi piorkowej :rofl2:
Poza tym OK. Mlody nie byl kluty wiec zgrywal twardziela :-p Buzia mu sie nie zamykala :sorry2:

reklama
MOja Marys wazy tyle samo co Ian :) tylko troche wyzsza. My zrobilismy literki w ten sposob (bo w Domanie jest to troche niejasno wyjasnione, hihi ;) , moim skromnym zdaniem), ze to wlasnie literki jak t, y, g maja po 8 centymetrow, a np. o, a, n odpowiednio mniej. Moj maz uzywal do zrobienia tych literek takiego fajnego programu, design cos-tam. Jak wroci to go zapytam dokladnie. Jak jeszcze macie jakies pytania, to chetnie odpowiem, o ile bede wiedziala :tak:

Hej...
Sencilla i MaRita ja dopiero teraz zauważyłam,że macie dzieci w tym samym wieku...i to bardzo zbliżonym!:-D Ale fajnie..
Mój synek mało mówi a twój gaduła tak?Nie wiem czy mam się tym martwić czy nie...może się wkońcu rozkręci...A twój MaRita kiedy zaczął tak gadać?:rofl2:
Kurcze nie wiem jak ci to wyjaśnić z tym ciastem...ja no oko mieszam!:sorry2:
Mąka,letnia woda,sól, 2żółtka i 2 łyżki oliwy z oliwki...
Super się kleją,rozciągają jak potrzeba - są miękkie i się nie rozklejają podczas gotowania...:-):tak:
Sencilla czekamy na dalsze wskazówki....:nerd::-D
Powodzenia!

Witam:):-)
Dziewczyny o co chodzi z tym czytaniem, o którym pisałyście????:confused:

Ma-Rita Jeśli chodzi o przepis na ciasto pierogowe to mogę sie podzielić:
woda, 1 kg mąki, 1 jajko (bo jeśli dacie więcej to ciasto będzie twarde), szczypta soli i zagnieść dokładnie składniki, ale też nie gnieść za długo, bo stwardnieje...Wychodzi mięciutki i pychota...Kurcze może sobie jutro walnę te ruskie na obiadek....???Mniam....już mi ślinka cieknie:-):-):-):-)

Też wysłałam co niektórym z Was zaproszenia na nk...Będzie mi miło gdy na nie odpowiecie!!!:-D

Sencilla nasze najmłodsze niunie są prawie w tym samym wieku!Super!!!! :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-Dchyba miedzy nimi jest ytlko jakieś 3 tygodnie różnicy! Ja karmie małą cycem a ty? A i jak tam jest ze szczepieniami w NL, bo pewnie jesteś dobrze zorientowana...:tak::tak:;-)Podobno troszkę sie różnią niż w PL? Trzeba zglosić dziecko do biura konsultacyjnego(a co to takiego) i oni dopilnowują terminów szczepień, tak? :baffled::baffled::baffled::szok:

Pozdrawiam gorąco....Dobrej nocki!!!!

Witam wieczorową porą :)

Córa wróciła wczoraj cała i zdrowa :-). Niespodzianka sie udała, mała aż zaniemówiła z wrazenia :tak:. Sencilla, Jula jechała samochodem ze swoimi wujkami.

Ma- Rita ja ciasto na pierogi robię na oko, mąkę zalewam wrzątkiem, czekam aż przestygnie dodaję odrobinę oleju, wyrabiam i to wszystko;-)

Dziewczyny podzielcie się tymi materiałami o czytaniu, bo Toola to już chyba tutaj nie zagląda :-(

Pauka, szczepienia tutaj różnią sie tym ,że te ktore w Pl sa dodatkowe i płatne, tu są obowiazkowe i oczywiście bezpłatne:-). Consultacy Bureau, to placówka , która ma pod opieka dzieci do 4 r.ż. i tam sa szczepione, ważone, mierzone itp, ale nie leczone. Ogólnie zajmuja sie obserwacją rozwoju dziecka w pierwszych latach życia

Dobra późno już troszke sie zrobiło i pora mykać do łóżka . Dobranoc mamuśki :-)

p.s. Ania , nasze chłopaki też są prawie w tym samym wieku:D

Witam wczesnym rankiem :-)

Beauty jesli chcesz moge Ci podeslac ksiazke Domana o nauce czytania. Rojkowska chyba tez powinnam gdzies miec :tak:Wyslij mi tylko na priva swoj mail :happy:

Aniu no moje dziecie gada, tyle, ze w wiekszosci nadaje w swoim wlasnym jezyku :rofl2: Smiesznie to brzmi, kiedy czasem cos mi z zapalem tlumaczy, bardzo powaznie, uzywajac intonacji i gestykulujac :rofl2:
Poza tym mowi: mama, papa, oma, opa, auto, motor, boot, huis, tas, appel, ball, dat, beertje, schap, "mauw"-kot, woef, woef-pies, muuu-krowa, Bob ( Bob budowniczy), am- jedzenie, a po polsku: but, zaba (w jego wersji "aba"), lampa, dziadzia i trzy. To chyba jego caly zasob slownictwa :rofl2: A no i zapomnialabym o jednym waznym slowie "NIE" :-D
Odkad skonczyl rok zaczal szybko lapac nowe slowka. Nie wiem, tyle slow , ile on mowi to duzo, czy malo. Wiadomo, kazde dziecko jest inne i nie ma sie co martwic. Zwykle okolo drugiego roku zycia wszystkie dzieciaczki sie rozkrecaja z mowieniem :tak:

Milego dnia kobietki :-)

Witam!
MaRita pocieszyłaś mnie z tym mówieniem...:-D Kiedy czytałam ten spis słów to prawie się śmiałam...:-D:-D
Mój mały też gada mama tata itp a nawet ostatnio krzyknął; TATO! i wydaje dźwięk zwierząt...Podobno chłopcy poźniej mówią, bo z tego co pamiętam córcia nawijała jak szalona w jego wieku.I co najważniejsze lubiała powtarzać..a on się ze mnie śmieje jak mu to mówie...:rofl2::-)
Przepisów na pierogi wiele ale ja nie daje białka,bo się ścina podczas wyrabiania i ciasto robi się twarde...tak mówił mój szef kuchni!;-)
Ach te dzieci...moi dziś przywędrowali do naszej sypialni rano jak pielgrzymi...i od 5.00 spaliśmy w czwórke:sorry2:
Beauty a twój synek już się rozkręcił w mówieniu?
Miłego dnia kobitki...

witam kobitki!!!

u nas pogoda pochmurno i smutno zaraz pewnie bedzie padać:crazy:
co do ciasta na pierogi to ja robię na oko mąka dolewam chłodnej wody i jedno jajko albo wcale i sól oczywiście. i też dobre wychodzą:tak:
miłego dnia!!!

:-) u mnie Wiki ma 7 miesiecy a potrafi mówić już "nie nie nie" gdy daje jej mleko to gada i kręci głową nie nie nie.. :-)

ja niestety nie umiem robić pierogów sama:crazy: chyba kiedys będę musiała spróbować i zrobić:tak:

reklama
Witam Was
Beauty nie dziwię się, że córka zaniemówiła jak jej rodzice taką niespodziankę zrobili:tak:
Ma-Rita czy ja mogę prosić także o tą książkę na email? Kiedyś mi Toola przesłała, ale nie mogłam jej otworzyć, zresztą mam ją w drugim laptopie w PL.
Mój Niko już czyta (w końcu ma 4 latka), ale tylko krótkie wyrazy:happy:
Niko jak miał 1,5r. potrafił powiedzieć zdanie "Nikuś bam do piwnićy, kulululu ała główka":-D.
Oli natomiast ma 9miesięcy i kilka dni tem powiedział pierwszy raz TATA i nic poza tym nie chce mówić choć gadam do niego godzinami. Potrafi jeszcze robić niu-niu, dada, raczkuje, wstaje sam w łóżeczku i mówi amm:-). Niko w jego wieku mówił: mama, tata, baba, onka-Ilonka, kulek-Nikulek, daj, nie, amm.
aniahaven z tym szefem kuchni to Ty masz dobrze:tak:
Mój przepis na pierogi to: mąka, letnia woda, sól.
Dziś kotlety po kowalsku, a Wy co robicie na obiad?
Nie przespałam dziś pół nocy, jestem zmęczona jak cholera:-(
Miłego dnia życzę

Ostatnia edycja:
Do góry