reklama
Sencilla!
Pewnie że chce ale w tym temacie to ja jestem.... jak kret!
Nic nie wiedzę, nic nie słyszę...Dajcie jakieś namiary i instrukcje...
Jak tak pomysleć to faktycznie 25 e to pewnie te opłaty lotniskowe...
Czekam na info...
Pewnie że chce ale w tym temacie to ja jestem.... jak kret!
Nic nie wiedzę, nic nie słyszę...Dajcie jakieś namiary i instrukcje...
Jak tak pomysleć to faktycznie 25 e to pewnie te opłaty lotniskowe...
Czekam na info...
twiggless
Zadomowiona(y)
bry wieczór
wczoraj cos nagrzebałam w ustawieniach i zamiast 80 postów na strone pokazuje mi sie ino 20, a ja jak ten łoś cały dzień odswiezam stronke i cały czas pokazuje mi sie ostatni post mamy Zosi... i se mysle co one dziś strajkują i nic nie piszą... dopiero teraz spojrzałam na numery stronek i widze nastepną...
jezyk holendeski... ciezki orzech do zgryzienia... posługuje sie tym jezykiem jesli musze, po 3 latach szkoły moge stwierdzić ze znam go wystarczjaco aby sie dogadac, przeczytac gazete, napisac krotki list czy proste pisemko... i gdybym sie do niego przemogła poslugiwałabym sie nim na codzień ale nie podoba mi sie ten jezyk i wygodniej mi dogadywac sie z mezem po angielsku...
Sencilla wpisalam sobie w Routeplanner twoją miescowsc (niestety jeszcze sie nie orientuje w holenderskiej topgrafii) i pokazalo mi ze mam do Ciebie 57 km czyli całkiem znosnie... jak juz wroce do domu to chetnie przedstawie Twojej Antosi mojego Antka :-)
wczoraj cos nagrzebałam w ustawieniach i zamiast 80 postów na strone pokazuje mi sie ino 20, a ja jak ten łoś cały dzień odswiezam stronke i cały czas pokazuje mi sie ostatni post mamy Zosi... i se mysle co one dziś strajkują i nic nie piszą... dopiero teraz spojrzałam na numery stronek i widze nastepną...
jezyk holendeski... ciezki orzech do zgryzienia... posługuje sie tym jezykiem jesli musze, po 3 latach szkoły moge stwierdzić ze znam go wystarczjaco aby sie dogadac, przeczytac gazete, napisac krotki list czy proste pisemko... i gdybym sie do niego przemogła poslugiwałabym sie nim na codzień ale nie podoba mi sie ten jezyk i wygodniej mi dogadywac sie z mezem po angielsku...
Sencilla wpisalam sobie w Routeplanner twoją miescowsc (niestety jeszcze sie nie orientuje w holenderskiej topgrafii) i pokazalo mi ze mam do Ciebie 57 km czyli całkiem znosnie... jak juz wroce do domu to chetnie przedstawie Twojej Antosi mojego Antka :-)
magdalena12
Wdrożona(y)
aniahaven, ja rowniez zamawialam bilet bezposrednio przez internet i placilam karta kredytowa... wejdz na www.wizzair.com nastepnie booking online itd... ja latam akurat z Dortmundu... z mojego miejsca zamieszkania mam tam blizej niz do Eindhoven... wylatywalam pod koniec czerwca i placilam za jedna osobe (z dzieckiem) w obie strony okolo 115e i faktycznie sa rowniez oplaty za dziecko do 2 lat, cos okolo 25e... kolezanka natomiast leciala w lipcu z Eindhoven i placila za siebie i dziecko w obie strony cos okolo 40e... naprawde grosze...
powodzenia... :-)
powodzenia... :-)
magdalena12
Wdrożona(y)
ja z moim jezykiem holenderskim raczej tez nie mam problemow... zdarza sie, ze jakiegos wyrazu czasem nie zrozumie, ale ogolnie jest ok... zarowno w mowie jak i pismie... rowniez chodzilam do szkoly... przez dwa lata... tez nie palam do niego wielka sympatia... ale z pewnoscia bardziej podoba mi sie niz niemiecki...
a do swojego meza mowie roznie, czasem po holendersku a czasem po angielsku... ale on na moj angielski odpowiada i tak holenderskim...
sencilla, jak bylo dzisiaj w kinderboerderij? ja rowniez chce sie tam w tym miesiacu wybrac...
a do swojego meza mowie roznie, czasem po holendersku a czasem po angielsku... ale on na moj angielski odpowiada i tak holenderskim...
sencilla, jak bylo dzisiaj w kinderboerderij? ja rowniez chce sie tam w tym miesiacu wybrac...
magdalena12
Wdrożona(y)
twiggless, a czy TY zdawalas moze staatsexamen NT2?
twiggless
Zadomowiona(y)
a orientujecie sie moze czy lata coś z Amsterdamu na Gdańsk???
magadalena ja nie zdawałam bo mi to do niczego nie było potrzebne... na 3 roku tej mojej szkoły nauczyciele mowili ze z staatsexamen NT2 nie powinnismy miec problemow bo poziom znajomosci jezyka był juz wyzszy i faktycznie wszyscy co poszli to zdali i mowili, że było prosciutko... wiekszosc z mojej klasy co poszli na egazmin potrzebowali papieka bo starali sie o obywatelstwo, albo byli zmuszeni odgornie czyli ci z poza UE co musza to zaliczyć aby został im przedłuzony pobyt...
a teraz grzecznie odmaszruję już do wyrka
DOBRANOC
magadalena ja nie zdawałam bo mi to do niczego nie było potrzebne... na 3 roku tej mojej szkoły nauczyciele mowili ze z staatsexamen NT2 nie powinnismy miec problemow bo poziom znajomosci jezyka był juz wyzszy i faktycznie wszyscy co poszli to zdali i mowili, że było prosciutko... wiekszosc z mojej klasy co poszli na egazmin potrzebowali papieka bo starali sie o obywatelstwo, albo byli zmuszeni odgornie czyli ci z poza UE co musza to zaliczyć aby został im przedłuzony pobyt...
a teraz grzecznie odmaszruję już do wyrka
DOBRANOC
natka86
mamusia Zosieńki
mamciu mikołaja mieszkamy w enschede,a ty?
natka86
mamusia Zosieńki
własnie zauważyłam przy awaratrze gdzie mieszkasz.. i sprawdzilam w map24 i to jest 164 km.
widzicie- biednemu zawsze wiatr w oczy
widzicie- biednemu zawsze wiatr w oczy
reklama
magdalena12
Wdrożona(y)
twiggles - ja rowniez zdawalam ten egzamin wlasciwie tylko po to, zebym miala mozliwosc starania sie o obywatelstwo... chociaz z tego co wiem, to rowniez chcac pojsc na uniwersytet nalezy miec ten egzamin zaliczony... a ze slyszenia wiem, ze niby moze pomoc w znalezieniu lepszej pracy... jezeli chodzi o trudnosc to wedlug mnie nie byl trudny, ale do najlatwiejszych tez nie nalezal... z pewnoscia wybierajac sie na niego trzeba mowic i pisac w miare dobrze po holendersku, a takze znac gramatyke... oraz potrafic zrozumiec czytany tekst... ja np. na czesci egzaminu z lezen mialam teksty o fazach snu, psychologii, medycynie itp... dla mnie wlasnie czesc z "lezen" wydala sie troche skomplikowana...
a do jakiej szkoly Ty chodzilas? jesli mozna wiedziec?
ok, a teraz uciekam spac...
dobranoc dziewczynki
a do jakiej szkoly Ty chodzilas? jesli mozna wiedziec?
ok, a teraz uciekam spac...
dobranoc dziewczynki