Czy wyscie to kur.......ka woda widzialy??????????????? w 2013 roku eigen risico wzrasta z 220e na.... 350!!!!! no to jest chyba jakis zart ciekawe ile sobie miesiecznie zazycza za podstawowy pakiet, no pogrzalo ich chyba ale mnie nerwy wziely, az sie wezme chyba za sprzatanie zeby sie wyladowac
reklama
Iskierka71
Fanka BB :)
Witam
Anetko, sęk w tym, że ja idę do pracy na pelny etat czyli 8h i nie będę miała możliwości spokojnego odciągania mleka w pracy (praca przy maszynie). Moge więc odciągnąć tylko w domu i zostawić aby mama małej podała, ale potem potrzebna będzie butla....Iskierko a nie chcesz odciagac mleczka i dawac jej naturalne no chyba ze nie masz az tyle. Mi sie udaje narazie odciagac, ae jak dlugo to nie wiem.
TheHague, nie strasz..........Czy wyscie to kur.......ka woda widzialy??????????????? w 2013 roku eigen risico wzrasta z 220e na.... 350!!!!! no to jest chyba jakis zart ciekawe ile sobie miesiecznie zazycza za podstawowy pakiet, no pogrzalo ich chyba ale mnie nerwy wziely, az sie wezme chyba za sprzatanie zeby sie wyladowac
Iskierka nie strasze, wlasnie dostalam maila z AZIVO, ze w kazdej ubezpieczalni, w calej Holandii podwyzki
ps. Iskierka, ale w prawie HOLENDERSKIM (pewnie w polskim tez tak jest) jest napisane, ze jesli jestes matka KARMIACA, to masz PRAWO do dodatkowych przerw na odciaganie mleka (do 6 miesiaca zycia dziecka, lub wiecej - nie pamietam juz teraz, pozniej te prawo w jakis sposob sie zmienia), takze idz do pracodawcy i przedstaw mu swoje stanowisko, bo to jest cos do czego masz prawo i nikt nie moze Ci tego odmowic.
ps. Iskierka, ale w prawie HOLENDERSKIM (pewnie w polskim tez tak jest) jest napisane, ze jesli jestes matka KARMIACA, to masz PRAWO do dodatkowych przerw na odciaganie mleka (do 6 miesiaca zycia dziecka, lub wiecej - nie pamietam juz teraz, pozniej te prawo w jakis sposob sie zmienia), takze idz do pracodawcy i przedstaw mu swoje stanowisko, bo to jest cos do czego masz prawo i nikt nie moze Ci tego odmowic.
Agss
Te ubezpieczenia dobijają :| Ja i tak chcę zmienić z cz na fbto w pszyszłym roku bo taki sam pakiet o 30 e tańszy
Z tym że niedługo sami wszystko będziemy płacić jak tak ciągle te eigen risico będzie szło w górę...
Poza tym słyszałam że MOŻE w pryszłym roku wycofają vervoerkosten - też pięknie, do pracy dojechać na własny koszt kiedy benzyna 1,80 kosztuje
No i podwyżka btw... Opytymistyczny rok nie ma co...
Z tym że niedługo sami wszystko będziemy płacić jak tak ciągle te eigen risico będzie szło w górę...
Poza tym słyszałam że MOŻE w pryszłym roku wycofają vervoerkosten - też pięknie, do pracy dojechać na własny koszt kiedy benzyna 1,80 kosztuje
No i podwyżka btw... Opytymistyczny rok nie ma co...
Iskierka71
TheHague, ja tego nie neguję, ale... jak się pracuje przez uitzendbureau i jest sie oproepbasis to prawo sobie a pracodawcy sobie.
Pracodawca o tym doskonale wie. Ja w czasie pracy mam 3 pauzy - 2 x 15 minut i 1 x 30 minut i to w zupełności wystarczy, by sobie np w toalecie mleko odciagnąć. Pauza jest średnio co 2 h...
Jeśli zacznę stawiać żądania, to... Na moje miejsce jest kilkunastu innych chętnych.
Wiesz, to nie chodzi o to, ze ja się boję cokolwiek żądać, bo ja nie z takich. Jak trzeba to wiem kiedy i gdzie pysk otworzyć i swoje wywalczyć.
Ale tu faktycznie nie ma o co kruszyć kopii. Mogę sobie kupic ręczny laktator i na 30 min pauzie w toalecie szybciutko odciągnąć.
Niestety chwilowo praca jesty mi potrzebna, zasilek niczego nie zalatwi, tym bardziej ze bedac na zasilku pracy i tak musze szukać, a tu mam blisko, pracę już znam, wiem czego się moge spodizewać, do pracy mam 15 minut samochodem....
Jakoś przeżyjemy - i ja i Olivia.
A jeszcze jak będe pracowac na rano - od 6.00 do 14.00 to moze ona tak tego nie odczuje, bo w zasadzie i tak śpi do 9.00 a potem jeszcze zasypa pomiędzy 12-13 i czasem (jak wczoraj) śpi do 16.00....
Wg mnie i tak lepiej niż gdybym miala ją oddać do KDV....
Pracodawca o tym doskonale wie. Ja w czasie pracy mam 3 pauzy - 2 x 15 minut i 1 x 30 minut i to w zupełności wystarczy, by sobie np w toalecie mleko odciagnąć. Pauza jest średnio co 2 h...
Jeśli zacznę stawiać żądania, to... Na moje miejsce jest kilkunastu innych chętnych.
Wiesz, to nie chodzi o to, ze ja się boję cokolwiek żądać, bo ja nie z takich. Jak trzeba to wiem kiedy i gdzie pysk otworzyć i swoje wywalczyć.
Ale tu faktycznie nie ma o co kruszyć kopii. Mogę sobie kupic ręczny laktator i na 30 min pauzie w toalecie szybciutko odciągnąć.
Niestety chwilowo praca jesty mi potrzebna, zasilek niczego nie zalatwi, tym bardziej ze bedac na zasilku pracy i tak musze szukać, a tu mam blisko, pracę już znam, wiem czego się moge spodizewać, do pracy mam 15 minut samochodem....
Jakoś przeżyjemy - i ja i Olivia.
A jeszcze jak będe pracowac na rano - od 6.00 do 14.00 to moze ona tak tego nie odczuje, bo w zasadzie i tak śpi do 9.00 a potem jeszcze zasypa pomiędzy 12-13 i czasem (jak wczoraj) śpi do 16.00....
Wg mnie i tak lepiej niż gdybym miala ją oddać do KDV....
Iguana_
My już po Speel-o-theece. Było jak zawsze bardzo fajnie. Poznałam kilka nowych osób, w tym mamę z Hong Kongu hehe
Janek teraz śpi, więc mam chwilke dla siebie.
A znacie tą polską reklamę? Widziałam ją jak byłam ostatnio w PL. Niezła:-)
Reklama BEKO SBS Family Concept JUL 2012 - YouTube
Janek teraz śpi, więc mam chwilke dla siebie.
A znacie tą polską reklamę? Widziałam ją jak byłam ostatnio w PL. Niezła:-)
Reklama BEKO SBS Family Concept JUL 2012 - YouTube
Ja właśnie rozmawiałam z kraamzorg o tych zmianach od początku roku. E ogóle podczas wyborów do Tweede kamer ten temat był cały czas na tapecie. Z tym własnym ryzykiem to pewne a teraz tylko czekam ile składka wzrośnie.
Teraz jeszcze huis arts jest pokrywany ale być może w ciągu kilku następnych lat za wizytę u niego trzeba będzie płacić z własnego ryzyka. Masakra!!!
Iskierka gratuluje pracy napewno później będzie lżej. Ale to ściąganie mleka w kiblu brrrr ale komt goed może w domu sciagniesz odpowiednio dużo żeby po kiblu się nie bunkrowac. Swoją droga świnia z tego pracodawcy że wiedząc że karmisz nie zaoferowal Ci pomieszczenia. Ciekawe czy holenderce też by tak kazał. Takiemu to tylko jaja ukrecic aż się zdenerwowalam
Teraz jeszcze huis arts jest pokrywany ale być może w ciągu kilku następnych lat za wizytę u niego trzeba będzie płacić z własnego ryzyka. Masakra!!!
Iskierka gratuluje pracy napewno później będzie lżej. Ale to ściąganie mleka w kiblu brrrr ale komt goed może w domu sciagniesz odpowiednio dużo żeby po kiblu się nie bunkrowac. Swoją droga świnia z tego pracodawcy że wiedząc że karmisz nie zaoferowal Ci pomieszczenia. Ciekawe czy holenderce też by tak kazał. Takiemu to tylko jaja ukrecic aż się zdenerwowalam
hejka...
Hague to wszytsko przez to ze wprowadzaja program oszczednosci... i jesli moge dac wam dobre rady to zasuwajcie mamy na zakupy np;ubran zimnowych bo od 1 pazdziernika wszystko podrozeje bo podniosa podatek z 19% na 21% wiec... kto kupi jeszcze teraz tylko zyska!ja smigam na zakupy bo moi powyrastali ze spodni i koszulek i moze jakas kurtke Erniemu kupie..
a u nas na obiad - sosik grzybowy z koperkiem i ziemniaczkami...
Sencilla mozesz sie dolaczyc.. nie zapomnij papierow zabrac... Iskra Gratuluje decyzji - wracasz tam gdzie pracowalas?
A ja dzis bylam z Victorem w CB i... lepiej nie napisze bo nie wypada moderatorowi taki slow uzywac...generalnie pani nawet sie na V nie popatrzyla a ze mna kontaktu wzrokowego nie utrzymala nawet przez 2min...taka byla zajeta kompem i swoim mega grubym segregatorem.Rownie dobrze ta wizyta moglaby byc u ...urologa:-):-):-)
Hague to wszytsko przez to ze wprowadzaja program oszczednosci... i jesli moge dac wam dobre rady to zasuwajcie mamy na zakupy np;ubran zimnowych bo od 1 pazdziernika wszystko podrozeje bo podniosa podatek z 19% na 21% wiec... kto kupi jeszcze teraz tylko zyska!ja smigam na zakupy bo moi powyrastali ze spodni i koszulek i moze jakas kurtke Erniemu kupie..
a u nas na obiad - sosik grzybowy z koperkiem i ziemniaczkami...
Sencilla mozesz sie dolaczyc.. nie zapomnij papierow zabrac... Iskra Gratuluje decyzji - wracasz tam gdzie pracowalas?
A ja dzis bylam z Victorem w CB i... lepiej nie napisze bo nie wypada moderatorowi taki slow uzywac...generalnie pani nawet sie na V nie popatrzyla a ze mna kontaktu wzrokowego nie utrzymala nawet przez 2min...taka byla zajeta kompem i swoim mega grubym segregatorem.Rownie dobrze ta wizyta moglaby byc u ...urologa:-):-):-)
Iskierka71
Dziewczyny, zrozumcie, że pracodawcy nie obchodzi kto jako uitzendkracht bedzie mu pracował na lini. U niego liczy się sztuka. On potrzebuje codziennie 15 osób dodatkowo bo ma "busy" i chce by byli to ludzie, z którymi nie będzie miał problemów. C'est la vie...Iskierka gratuluje pracy napewno później będzie lżej. Ale to ściąganie mleka w kiblu brrrr ale komt goed może w domu sciagniesz odpowiednio dużo żeby po kiblu się nie bunkrowac. Swoją droga świnia z tego pracodawcy że wiedząc że karmisz nie zaoferowal Ci pomieszczenia. Ciekawe czy holenderce też by tak kazał. Takiemu to tylko jaja ukrecic aż się zdenerwowalam
Tak, pracowalam tam już przez wakacje 2011 i w tym roku przez miesiac marzecIskra Gratuluje decyzji - wracasz tam gdzie pracowalas?
reklama
Iguana_
To tak ja mam tutaj w Rijswijku w CB, totalna olewka. Pani patrzy tylko w kompa i w wykresiki wzrostu i wagi (waży i mierzy pielęgniarka w holu). W Amsterdamie CB też wiadomo, to tylko CB a nie pediatra, ale przynajmniej nawiązywali kontakt wzrokowy...
Niedawno (od Holendra) dowiedziałam się, że w CB są zatrudniani ludzie po takiej szkole wyższej, coś w tym rodzaju....a nie są to lekarze medycyny, pediatrzy! Sam znajomy (podkreślam Holender) powiedział, że CB tylko mierzy, waży i wykrywa nieprawidłowości jeśli tylko bardzo mocno odbiegają od normy.
Mój mąż ma w pracy znajomego Serba, co jak tylko zjedzie do Belgradu to lata po lekarzach, bo na CB nie liczy....czyli tak jak i my z Jankiem, co w Polsce to tylko po lekarzach. Tak temu Serbowi u dziecka wykryli bardzo wcześnie wadę bioderek i dzięki temu udało się to naprawić za wczasu.