reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

reklama
annaJ postaram sie ci odpowiedziec
1- tak sa rejony, wszystko wg kodow
2- przedszkole mozesz sama wybrac ile dni w tygodniu ci odpowiada, niektore szkoly maja dostepne tylko 4dni w tygodniu, inne maja nawet 5dni w tygodniu-zazwyczaj jest to od 3 do 3,5 godziny dziennie.
3- wszysto zalezy jakie przedszkole wybierzesz ile bedzie godzin i od waszych dochodow. niekiedy rodzice nie musza placic jesli zobowiazuja sie raz w miesiacu zostac i pomagac opiekunce.

Mi sie podoba Montessori onderwijs i Dalton onderwijs, i raczej bede probowala Tomusia do tych szkol zapisac...

AnnaJ wiem ze sa rankingi szkol, nie pamietam, ale chyba na stronie gemeente?

znam w hadze jedna szkole miedzynarodowa, w ktorej miesiac nauki kosztuje tysiac euro, a po 7 roku zycia kwota siega 17 tysiecy.. dobre , co? :-)
sorrki, nie miedzynarodowa a brytyjska :D musialam edytowac..

Ostatnia edycja:
Dobry wieczor! Melduje sie! Na pewno WSZYSTKIE się za mną bardzo stesknilyscie hahaah ;P :) :) :)

U Nas wszystko wporzadku. Oczywiscie Miska juz katar zalapala. Witaj Polsko! :) Weekend byl piekny a teraz pogoda piekna Nas opuscila.. Ale mamy co robic :)

Dobrej nocy dla Was Kobitki!! :)

Dzien dobry !!!
Co do polski szkoly do ktorej chodza moje dziewczyny nazywa sie OOStoja miesci sie w Oos. Ucza nie tylko polskiego i religii ale rowniez troche historii kultury i obyczajow, tradycji polskiej, a po za tym mam okazje pogadac na zywo z polskimi mamami. Jest duzo malzenstw mieszanych gdzie dzieci nie mowily po polsku a teraz po roku zaczynaja. W tym roku zdobylismy w konkursie grupowym na wierszowisku pierwsze miejsce. Wszystko mozecie zobaczyc na stronce oostoi sa tez tam na zdieciach moje sroczki. Ja jestem zadowolona grupy sa nie duze kadra profesjonalna i przedewszystkim przyjazna dziecku. U nas jest tez klub malucha gdzie chodza dzieci od 0 do 4,5 roku zerowka gr.1 4,5 do 6 lat gr.2 od 6 do chyba 9 i gr.3 do 12 lat. Zycze wszystkim milego dnia

Ostatnia edycja:
dzien doberek...

Axe fajnie ze zagladnelas...:tak:ale ci dobrze! A katarkiem sie nie przejmuj pewnie zaraz jej przejdzie - moi tez czasami jakies niedyspozycje maja np;gardlowe hihi...:-D
Moi chodza do KBS De Zandberg - Home i jestem zadowolona poki co..jesli chodzi o przedszkola to ja nie mam rejonow wg kodow /nawet nie mieszkam w Bredzie/ a przedszkole wybieralam bo jest 50m od szkoly i mojej pracy:tak:wiec tak bylo mi latwiej i wygodniej...do nas chodza ludzie nawet z drugiej czesci miasta,ale pierszenstwo maja dzieci ktorych rodzenstwo juz jest w tej szkole;-)Pewnie inaczej jest w duzych aglomeracjach tak jak Niuniu piszesz...

paaaa

Witam

Jesli o szkoly chodzi to niedaleko nas sa 3 szkoly do których dziecko musisz zapisac jak sie urodzi:baffled::tak:Nie chcialam tam posylac Michala bo tam chodza dzieci z bogatych rodzin ,które wyjezdzaja w kazde wakacje na wczasy w rozne kierunki swiata:tak: Nas niestac zeby co 6 tyg gdzies jechac ..:blink: Widze ,ze tez przepisuja dzieci do mojej szkoly,jak babki u którch pracowalam mówily "program jest ten sam ,a reszta zalezy od zdolnosci dziecka " :tak:Oczywiscie towarzystwo tez jest wazne ,nie poslalabym Miska do szkoly co chodza prawie same turki lub inne rasy(od razu przepraszam ,jesli kogos urazilam). Michal jest zapisany juz z 2 lata :tak:W szkole maja pierwszenstwo dzieci z wijku:tak:

W tej szkole Peuterspeelzaal jest od 2,5 roku do 4 lat ( 4 razy w tyg =10godz) placi sie 20 e . Dla porównania w powyzszych szkolach 2 dni = 70e:tak:Mozna tez raz w tyg na 3 godz przyjsc z dzieckiem od 1,5 -2,5 lat:tak:za free:-D

Axe fajnie ,ze dotarlas :tak:Katar malej przejdzie:tak:

A mnie juz glowa boli ,przez ta pogode:baffled:
ciekawe jak Iskierka...

reklama
na stronach internetowych kazdej szkoly jest regulamin przyjmowania dzieci:tak:
my nic nie musielismy placic za 5dni w tygodniu w peuterspeelzaal, choc czasami zostawalam z opiekunka do pomocy.
kolezanka w amsterdamie placi 2euro miesiecznie i takze niekiedy musi zotac posyla mala 4dni w tygodniu.
a inna kolezanka w Ijmuiden za dwa dni w tygodniu placi 70euro.
wiec wszystko zalezy na jakie przedszkole sie trafi;-)

Do góry