reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

reklama
Hej dziewczeta... dzieki za wsparcie - jakos przezylam ten dzien... jeszcze jutro i ... weekend ;)

axe dobrze ze sie prawdo znalazlo:tak: - ja kiedys telefonu szukalam 5 godz. i sie okazalo ze zgarnelam wszystko ze stolu i co trzeba bylo wsadzilam do lodowki :-D- a telefon byl na pudelku od masla hihi /niewiedzialam ze lodowki sa dzwiekoszczelne nawet jak sygnalka z innego puszczalam to go tam nie slyszlam/:laugh2::laugh2:
aOla najgorsze co mozesz zrobic to pozostanie biernym w tej sytuacji... rozmowa powinna duzo zmienic;-)

Ja prezenty na jutro juz zakupilam/czesciowo/ kupilam im kosz i pilke, jakies duperelki co im sie zawsze marzyly:-), hula-hop jeszcze vICTROROWI chcialam kupic taki zestaw zapomnialam jak sie nazywa:sorry:poszukam to wkleje ale to juz jutro po pracy kupie... uffff - nie wiem czy przez ta zmiane pogody ale mam takie migreny dzis ze :eek: ...

dobrej nocki...

zarzucam WAm wpis jednej z lutowek, jest logopeda, fajnie pisze o rozwoju mowy dzieci. Mysle, ze nie bedzie miala nic przeciwko :)
moze ktoras z Was to zainteresuje:

Mowa jest bardzo ważna jak jedzenie i spanie w życiu dziecka. Dziecko obserwuje i słucha, rozgląda się w poszukiwaniu mówiącego. Rozpoznaje głos mamy i taty, zaczyna maluszek reagować na twarze..coraz dłużej i częściej sie uśmiecha, wydaje dźwięki nieporadne, ale to pojawiają się pierwsze głoski. Zaciekawia dziecko gdy mówimy powoli i wyraźnie. Choć jeszcze nie rozumie, co mówicie, to widzi, że mówienie jest sztuką, której będzie chciał się nauczyć. Dostrzegając przez obserwację dziecka reakcję na bodźce możemy pobudzać jego zmysły i rozwijać je.
Sprawność zmysłów pozwoli nauczyć się chodzić mówić, czytać ....udoskonali myślenie, kojarzenie, wyobraźnie, a to wszytsko ułatwi rozwój dziecka.

czule wymawiaj imie dziecka kierujac w jego stronę głos i wzrok to pozwoli zrozumieć mu, że chodzi o niego

zaciekawia się maluch w tym okresie sposobem mówienia..głuży.

Najważniejsze:
Nie wymagajcie więcej niż dzieci mogą, tolerujcie to, że inne dzieci pewne sprawności opanowują szybciej.

Organizm dziecka wyposażony jest w naturalne zasoby pozwalające roziwjać się psychofizycznie. Należy tylko uruchomić poprzez właściwe odżywianie i stymulowanie zmysłów podkłady ukryte w ciele i w mózgu, a to uruchomi potencjał umysłowy i fizyczny nas miarę każdego dziecka.
Ogromna role spełnia w tym ruch. Bacznie obserwują ruchy rąk, nóg, główki obracającej się w stronę dżwięku widzimy, jak dziecko nieustannie poszukuje możliwości poruszania się. Ta aktywność zaspokaja ciekawość, w zależności od pozycji, w jakiej znajduje się dziecko(lezącej, siedzącej..)wzrasta jego percepcja zdolność poznawania otoczenia.

dowodem reakcji jest uśmiech dziecka jak do niego mówimy ..działa zmysł słuchu..i wzroku itd mwimy do dziecka daj rączkę, zabawkę..chodz do mamy taty..dziecko dokonuje analizy naszych dżwięków wypowiedzi, poleceń i zaczyna je rozumieć o czym świadczą wykonywane polecenia. Analiza słuchowa i synteza są podstawą dobrej nauki ..w póżniejszym wieku. Usprawnianie ich zapobiega powstawaniu dysleksji w późniejszym wieku. pod koniec pierwszego roku życia. Świadczą o tym reakcje dziecka , które zachęcając rodziców do zabawy wołają..mamo tato !posłuchaj jak mówię, śpiewam tańczę...

ale..dziewczyny nie nadużywajmy możliwości słyszenia i widzenia..bo te zmysły teraz odbierają najwięcej. Dziecko jest jeszcze małe i szybko się męczy.

Sencilla gdzie ty to wyszperalas - poszukiwaczko...:-D super napisane...

a mi chodzilo o zestaw dla Victora co sie zwie aquaplay/waterpaly chociaz cene ma zabojcza...:eek::szok: to wyszperalam na marktplaatsu i...moze sie uda cos zaoszczedzic..:-p

Aniahaven zarzucisz linka na tego waterplaya?

ja dzis kupilam dziewczynom takie fajne farby z Pritt, w kulce, jak dezodorant wygladaja. I do tego opakowania byly dolaczone zwierzatka, kilka i "inspiracja", jak ja to nazywam. Zrobilam z nimi w pudelku po kiwi ze sklepu takie jakby zoo.. cale popoludnie sie bawilysmy w teatr, z tymi zwierzetami.. poprzyklejalam je na slomki do picia, motylek i ptaszek zawisl nad tym, a slon, zyrafa i malpka tudziez krokodyl dawaly czadu...:-D

Juz Ayni pisalam na FB, jaki byl przerywnik... haha, do kabaretu, co, Ayni, zarzucic tym tu na BB? dziewczyny sie posmieja:-D

super Ania! Ale beda miec radoche. MOje maja watertafel, a to chyba mniejsze od tego, a i tak to uwielbiaja! te krążace lodeczki..

Dzien dobry!

WSZYSTKIM DZIECIACZKOM MNOSTWO BUZIAKOW! :-D:-):tak::-D:-):tak:

Załączniki

• P5140094.jpg
    P5140094.jpg
    51,9 KB · Wyświetleń: 25
reklama
Do góry