reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Witam. Nie napiszę "dzień dobry" bo po takiej nocy to on dobry nie będzie na pewno...
hej...widze ze nie tylko ja dzis niespalam:dry::dry::dry:
Ja siedzialam w naszym łóżku z laptopem na kolanach tak dlugo, aż oczy mi sie zaczęły same kleić, czyli gdzieś do 4.15. Wyłączylam laptopa, zaliczyłam wc, polożyłam się i... d**a:wściekła/y: Dalej to samo. Mała kręciła się jak bąk, a ja leżalam z otwartymi oczami patrząc w sufit, na którym wyświetla mi się godzina - 4.20... 5.15... 5.45...
O 6.00 pobudka, wysłałam męża do pracy i ... wróciłam do łozka z laptopem na kolanach:wściekła/y: Udalo mi się zasnąć po 8.00 i spałam do 11.30, ale jak wyglądam to wole nie mówić...
też mnie czeka prasowanie... tyle że wypranych ciuszków dla Majki. Nienawidzę prasować, dobrze, że są małe i nie jest ich cała góra.
Ja kupiłam już Neutral i zamierzam prac ciuszki, ale chyba się wstrzymam, bo mi pranie nie schnie na suszarce, a na dwór nie ma szans wywiesić...
Prasowania nienawidzę. Zraziłam się jako nastolatka, gdy moja kochana mamusia zostawiała mi stertę krochmalonej pościeli do prasowania - bo taniej niż w maglu. WRrrrrr
Generalnie prasuję tylko to, co musze ubrać, czyli przed wyjsciem. Prasowanie przed schowaniem do szafy uważam za strate czasu i pieniędzy, bo większośc rzeczy i tak trzeba prasować po raz drugi zanim sie ubierze.
Moim dzieciom prasowalam rzeczy tylko do drugiego miesiaca życia. Potem już tylko prasowalam pieluchy tertowe, albo wlasnie cos, co było baaardzo pogniecione. Wyrodna matka:-p

Wczoraj mialam tyle planow na dziś, a dziś lipa - po nie przespanej nocy nie mam na nic weny........
na śniadanie zjadlam salatke z pomidorow, papryki, ogorka i sera feta, zagryzlam suchym chlebem, bo masla braklo, a ja po nie nie pijde bo wstyd się ludizom pokazac w moim stanie...
Na szczęscie do obiadu mam wszystko - ziemniaczki, brokuł, rybka.

reklama
To z tego co widzę w najbliższym czasie aż 3 przeprowadzki...ja, nana i anetka:tak: Tylko my nadal szukamy i oglądamy mieszkania;-) hehe W weekend jedziemy znowu coś obejrzeć i jeszcze coś innego w poniedziałek, ale to już mąż sam.

Sencilla, miałam już wcześniej napisać. Te chusteczki z Kruidvatu bardzo fajne.

Iskierka, wcześniej wspomniałaś o lekarstwie na tarczycę. A co Ci dolega jeśli można zapytać? Bo ja mam po ciąży niedoczynność tarczycy t. Hashimoto. W sumie niedawno przez przypadek odkryłam jak robiłam sobie badania w Polsce.

Ostatnia edycja:
DZIEN DOBRY :-) witam wszystkich tych w sosie i tych bez sosu ;p ja bardzo dobrze pospalam, zakupki zrobione, upolowalam najwiekszego arbuza i truskawki i dzis na obiad bedzie ryba albo z fasolka szparagowa albo ze bialymi szparagami, zapiekanymi.

Astrid widze u Ciebie przygotowania pelna para, az mala sie niecierpliwi, ciekawe jak to pojdzie, bo mam wrazenie ze nieco szybciej niz 40 tc. Ja bym Ci z checia poprasowala troche w zamian za gary ;p my mamy wiekszosc ciuchow niegniecacych sie , dla mezczyzn polecam koszule Olymp , nie trzeba w ogole prasowac 100 % strijkvrije ,za to nie znosze mycia garow. Jak juz dzidzia podrosnie to napewno zakupie zmywarke , bo jak narazie na nas 2 to by sie dlugo zbieralo.

Nie wiem czy Panie dzis widzialy, w Polsce zatwierdzono harowanie do 67 roku zycia. Na wczesniejsza emeryture mozna bedzie przejsc w wieku 62 lat za uwaga cale 300 PLN , istne szalenstwo! Nie starczy nawet na podstawowe prod spozywcze!!
O ile w Holandii taki starszy czlowiek moze jeszcze jakos znajdzie prace (tez nie kazdy) to w Polsce sobie w ogole tego nie wyobrazam, skoro juz 45-letnich kobiet sie nie chce zatrudniach. DRAMAT.

Ayni, to wlasnie przeczytalam, po prostu nie do uwierzenia!
Juz widze te wszystkie 60-letnie panie z checia zatrudniane przez wielkie korporacje mnozace sie w polsce jak grzyby po deszczu.. a gospodarka dalej galopuje... :sorry2::szok::tak::-D

Iskierka, wcześniej wspomniałaś o lekarstwie na tarczycę. A co Ci dolega jeśli można zapytać? Bo ja mam po ciąży niedoczynność tarczycy t. Hashimoto. W sumie niedawno przez przypadek odkryłam jak robiłam sobie badania w Polsce.
Iguana, to nie ja. Zdaje się że to Astrid pisała i tarczycy:-)
Tyle nas tu jest, że można się pomylić:cool2:

Aniu tez bym zjadla makaron z serem:tak:
My dzis barszczyk z uszkami i ryba z frytkami:-D

Iguana na pewno tez sa tansze te chysteczki ,tez je zakupie:tak:

Anetka kuruj sie:tak:

Iskierka ale mialas noc :no: ja to ja poczytam ksiazke w lozku to zaraz usypiam:tak: narazie:sorry:
Ayni ale wiadomosc ,nie do uwieezenia:no:
Ja lubie prasowac i prasuje chlopakom na biezaco ,a swoje przed wyjsciem :happy2:

Ostatnia edycja:
Witam.
wiatr wieje że głowy nie urwie....

Ayni nas też jest dwoje (bo Tymek talerzy nie brudzi) i zmywarka pracuje co drugi dzień, czasami codziennie...:szok:
co do pracy w PL to też mnie to wkurza...najwyżej przyjadę do NL na "czarno" robić:tak:

Prasować to małe ciuszki Tymcia lubię ale już innych rzeczy nie za bardzo...właśnie dziś wyprałam jego koszulki na krótki rękaw...niech czekają:tak: na lepszą pogodę...:-)

Ej mamuśki potrzebuję info o opiekunkach do dzieci "na godziny" gdzie szukać???

Iguana az tak daleko co do modelu wózka Maclaren to się nie zagłębiałam...ale dla mnie to nr1

Ostatnia edycja:
Anna, czemu chcesz " na czarno" pracowac? :)

Jesli szukasz opiekunki, to znam kilka, ktore moga sie zaopiekowac malcem "na godziny", holenderki.

Sencilla te "na czarno" to taki żart był.Bo jak ja pielęgniarka na dyżury nocne w PL w szpitalu w wieku 60 lat będę pracować???:-D:-D
Na razie się nie martwię...pożyjemy zobaczymy...

Przydałaby mi się opiekunka na kilka godzin ale ze 2 razy w tygodniu...
Tylko powiem szczerze że chciałabym ale się boję:sorry2:...i mi szkoda Tymcia zostawić...
A one z Amsterdamu???Jak to cenowo wyglada?Żebym się orientowała chociaż...

reklama
Anna, one sa z Hoorn, tam, gdzie ja mieszkam, ale jestem pewna, ze by dojechaly. Potrzeba Ci wieczorem, w ciagu dnia? to bym spytala. Co do stawek, mysle, ze nie biora duzo, to sa studentki. One byly stażystkami u mojej opiekunki.
Jakbys pracowala, to byscie mieli za opieke nad Tymciem zwrot z belastingu.

oto co napisal moj kolega na temat podwyzszenia wieku emerytalnego:

Dzięki Wam wybrańcy Narodu! Moja żona, matka mojego syna i mam nadzieję przyszłych moich dzieci będzie miała przyjemność pracować na swoją emeryturę do 67 roku życia - a widząc jej pracę mówię Wam, że nie ma cięższej i bardziej odpowiedzialnej pracy niż bycie mamą. Mi zostało jeszcze tylko 40 lat pracy z 46, które łącznie przepracuję, jak nie wyląduję kiedyś na zielonej trawce oczywiście ...

a drugi kolega:

Argumentem rządu za podniesieniem wieku emerytalnego jest demografia. Wierząc wyliczeniom dzisiaj na 1 emeryta pracuje 4 osoby, w 2030 roku pracować będzie tylko 2, a w 2050 1,5. Zakładając, że to prawda to rząd powinien zrobić wszystko by ułatwić zakładanie rodzin, powinien skupić się na polityce prorodzinnej, tak by zachęcić do jak największej dzietności. A jest zupełnie odwrotnie zaczynając od polityki centralnej po uchwały samorządowe. Przykład: wzrost podatku VAT na ubrania dziecięce bez możliwości odpisu, ograniczenie a w zasadzie wygaszanie programu "Rodzina na swoim", no i chybiona ustawa o systemie oświaty

Ostatnia edycja:
Do góry