Iskierka nie dziwie Ci sie, im sie nigdy z niczym nie spieszy, po prostu nie obchodzi ich niczyja sytuacja. Jak juz zalatwisz tego arbo artsa to bedzie od razu bedziesz musiala zglaszac WAZO macierzynskie to tez z jakims wyprzedzeniem trzeba , chyba 3 tygodnie przed zaczeciem wyplacania tego zasilku.. czy jakos tak. Eh.. A na kiedy masz wizyte z arbo specjalista ? ;S jemu sie tez nie spieszy? A moze jedzie na wakacje? sorry, to moj czarny, holenderski humor. No coz ja Cie rozumiem jak nikt inny, bo ja uwielbiam gromadzic wczesniej i wole miec wszystko przygotowane niz na ostatnia chwile. Btw widzialam dzis sliczne , haftowane mini tuniczki dla dziewczynki, ale kupilam mojemu chlopcu 2 sweterki rozpinane , body na dlugi rekaw i przescieradla dwa.
reklama
Teraz znowu do polskich ksiązek za daleko, a na holenderskie jeszcze nie czas:-)
.
Hej...
Iskierka ja mam tego korepetytora i musze czytac ksiezki po holendersku ktore mi przynosi - bo podobno czytanie ich na glos pomaga w przyswojeniu jezyka ... jedna juz przeczytalam bardzo mi sie podobala i mam nastepna od niego...te ksiazki sa pisane krotkimi zdaniami... polecam /Kader Abdolah DE ADELAARS/to czlowiek ktory przyjechal do NL i nie umial tez jezyka i czytal a potem sam zostal pisarzem...
jejku ja nei moge z tym deszczem juz - zawsze jak sie idzie po dzieci to tak leje
Obiadek sie juz gotuje - barszczyk czerwony obiecany wczoraj..
Sencilla ale ci corcia rosnie...
nana19
Fanka BB :)
ISKIERKO wspolczuje bardzo ,nie denerwoj sie tak mocno bo to ci tylko szkodzi.Wiem jak to jest ja tez czekam juz od 3 miesiaca zycia Tymka na test na skaze bialkowa a poki co to musze sama mlesio kupowac i placic za 1 opakowanie 22 e gdyby mi to wreszcie uznali mialabym mleko na recepte tak jak w tej naszej biednej polsce.Niestety im sie nie spieszy im zalezy bym sama placila a nikt mi nei zwroci.W pl bez problemu dostalam recepte.No nic kocha sie dalej .Nie denerwoj sie tylko i dbaj o siebie bo tez to wy najwazniejsze jestescie ,wszystko sie ulozy.Ja cie rozumie ze chcialabys juz wszystko kupic i kupisz.Pomalutku bedzie lepiej:-)
Ostatnia edycja:
Iskierka71
No właśnie nam powiedzieli, że już w przyszłym tygodniu moge zgłosić, że chcę iśc na macierzyńskieJak juz zalatwisz tego arbo artsa to bedzie od razu bedziesz musiala zglaszac WAZO macierzynskie to tez z jakims wyprzedzeniem trzeba , chyba 3 tygodnie przed zaczeciem wyplacania tego zasilku.. czy jakos tak. Eh.. A na kiedy masz wizyte z arbo specjalista ? ;S jemu sie tez nie spieszy? A moze jedzie na wakacje?
A co do arboarts to wlasnie chodzi op to, że nie mam jeszcze terminu wyznaczonego, bo MAM CZEKAĆ
W takim tempie to ja zdążę urodzić, bo jakoś nie wierzę, żeby malutka wytrzymala do 11 lipca....
Inna sprawa to taka, że za tydzień-dwa to ja już wogóle nie będę w stanie dojechac do Utrechtu, choc to tylko 20km. Coraz gorzej mi się siedzi za kierownicą, prywatnego kierowcy nie mam, a na taxi mnie nie stać. I tak już mam niektóre rachunki do tyłu - aż wstyd się przyznać
Mnie by się też ktoś taki przydał, to może bym się nauczyła języka............Iskierka ja mam tego korepetytora i musze czytac ksiezki po holendersku ktore mi przynosi - bo podobno czytanie ich na glos pomaga w przyswojeniu jezyka ... jedna juz przeczytalam bardzo mi sie podobala i mam nastepna od niego...te ksiazki sa pisane krotkimi zdaniami... polecam /Kader Abdolah DE ADELAARS/to czlowiek ktory przyjechal do NL i nie umial tez jezyka i czytal a potem sam zostal pisarzem...
Sencilla duża dziewczynka z tej twojej Liljanki
Nana, nie denerwuję się, po prostu czasem mnie codzienność przerasta i mi rece opadają. Szczególnie gdy mam cięzko z płynnością finansową...................
czekac, ale na co czekac? no faktycznie jeszcze bardziej bym sie wkurzyla, bo to taki termin blizej nieokreslony. Eh, trzeba by to jakos popchnac, bo potem niedaj Boze to sie bedzie nadal przeciagac, mala sie urodzi a pieniedzy w wstecz nie wyplaca bo sie wywina, ze arbo lekarz nie mogl wywnioskowac czy Twoja niesprawnosc w pracy byla wywolana ciaza. a co do rachunkow, to nic sie nie martw, w Holandii jest taki system , ze prawie kazdy ma schulde pokazywali ostatnio we wiadomosciach, ze coraz wiecej holendrow jest zadluzonych, nie pamietam dokladnych danych, ale to jest masa ludzi!! napewno wiecej niz 50 % dlatego tak popularne jest rozkladanie rachunkow czy platnosci na raty. Mysmy tez mieli chwilowe trudnosci jak nam przyszlo zaplacic za ubezpieczenie wstecz (z ktorego przeciez nie moglam nawet skorzystac) i na raz dostalismy 600 EUR rachunku ale bylo minelo ;p normalna sprawa, moze domagaj sie jakiegos terminu, czegokolwiek , bo moga sie jeszcze wysprzeglic ..
Widzicie, jak jakis Adullah zostal piszarzem, to kto wie, moze mnie i tez czeka taka kariera moze wraz z Sencilla bedziemy pisac holenderskie wierszyki dla imigrantow ?
Ach, duza ta Twa mlodsza szlachcianka! Rosnie jak na drozdzach!
Widzicie, jak jakis Adullah zostal piszarzem, to kto wie, moze mnie i tez czeka taka kariera moze wraz z Sencilla bedziemy pisac holenderskie wierszyki dla imigrantow ?
Ostatnia edycja:
Iguana_
Iguana autobusy sa ok ,siadziesz i wysiadziesz bez problemuja wychodzilam z wózkiem tylem tramwaje tylko 3 niskopodlogowe sa. Nr 2 jezdzi do voorburga ,na centealny ,cemtrum i dalej
Madzia no z wózkiem do tramwaju to ciezko wejsc
Tak, tylko czy te stare tramwaje ze schodkami mają jedno wejście dla wózków, takie bez schodów? Czy wszystkie wejścia są ze schodkami?
czekac, ale na co czekac? no faktycznie jeszcze bardziej bym sie wkurzyla, bo to taki termin blizej nieokreslony. Eh, trzeba by to jakos popchnac, bo potem niedaj Boze to sie bedzie nadal przeciagac, mala sie urodzi a pieniedzy w wstecz nie wyplaca bo sie wywina, ze arbo lekarz nie mogl wywnioskowac czy Twoja niesprawnosc w pracy byla wywolana ciaza. a co do rachunkow, to nic sie nie martw, w Holandii jest taki system , ze prawie kazdy ma schulde pokazywali ostatnio we wiadomosciach, ze coraz wiecej holendrow jest zadluzonych, nie pamietam dokladnych danych, ale to jest masa ludzi!! napewno wiecej niz 50 % dlatego tak popularne jest rozkladanie rachunkow czy platnosci na raty. Mysmy tez mieli chwilowe trudnosci jak nam przyszlo zaplacic za ubezpieczenie wstecz (z ktorego przeciez nie moglam nawet skorzystac) i na raz dostalismy 600 EUR rachunku ale bylo minelo ;p normalna sprawa, moze domagaj sie jakiegos terminu, czegokolwiek , bo moga sie jeszcze wysprzeglic ..
whodze w to! zahwycilam siem twojom propozycjom Ajni! ówielbiam twoje pomysly, chcem pisac wierszyki dla imigrantuf!
Aby pozniej nie bylo, ze sie stresujecie przy mnie pisac, bo byki walicie
Iguana_
reklama