reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

The Hague, on mi takiego smaka narobil na wedzona rybe, ze w tygodniu bede musiala upolowac jakas w miescie. A ta restauracja tez mnie zaintrygowala, bo widac, ze bardzo porzadny lokal, szukalam w necie, bo chetnie bym wpadla bedac kiedys przy okazji w Hadze, ale w wyszukiwarce pojawiaja sie same 'fancy' lokale, w niczym nie przypominajace tej restauracji. Do nas dojezdza tylko mini targ, 1 budka z warzywami i owocami , sery , zabawki dla zwierzat i piekarnia. Ryby nie ma co mnie bardzo zasmuca, bo ja uwielbiam ryby i owoce morza.

Ha! Wyczailam :p
http://www.simonisvis.nl/page/857/aan-de-haven.html

Ale za to mamy morze, i pelno ostryg na plazy. Zastanawiam sie czy nie kupic noza do ostryg i nie wybrac sie na maly spacerek z siatka :D , w koncu to chyba te same ostrygi, ktore sa na targu :D

Ostatnia edycja:
reklama
Mnie sie też podobal odcinek Makłowicza w Goudzie i Delfcie, zwiedzał tam gdzie produkują sery i przedstawiał cała historie serów oraz cały proces ich starzenia, bardzo ciekawe to było :) Takie ogromne koła sera :)

A w ogóle to jutro centrum jest otwarte?? chyba normalnie nie? mam wlasnie zamiar sie wybrac i połazić :)

No ja mam nadzieje ze cos bedzie otwarte jutro ,bo my zapomnielismy kupic pieczywo.Upieklam chlebek sama ale wyszedl mi taki slony ze nie da rady jesc:szok:

MADZIULA ,ogladalam te odcinki Maklowicza.Byl tez w Amster. i Bredzie :)

Wcześniej mieszkaliśmy w Delft... piękne miasto :tak:.
A Cejrowskiego nie znoszę. Dla mnie szokiem jest, że facet, który miał kontakt z tak różnymi kulturami, ma tak sztywne poglądy. Poza tym zawsze mam wrażenie, że on wszystko przedstawia z poziomu "rozwiniętego Europejczyka" a reszta to będący sporo niżej jego mniemania poganie. Największe przegięcie, jakie widziałam w jego wykonaniu, to program o Tajlandii, gdzie dość chamsko i stronniczo opowiadał o buddyzmie.
Za to jestem fanką Pawlikowskiej, jej audycji w radiu Zet i książek :tak:.

Fajny ten program z Makłowiczem :D. Mnie zaintrygowało to jajo pieczone w sambalu i jednocześnie rozbawił tekst, że pewnie nie jest takie ostre hahaha. A czemu nie pokazał kapsalona :confused:, to jest przecież dość popularne danie?

Ostatnia edycja:
dames jeszcze śpią ;o a ja się zbudzilam i już nie mogę zasnąć.

Astrid kapsalon to nie danie ;D tego się nie gotuje tylko wrzuca scinki w foremke . A w ogóle to jakiś holenderski tani wynalazek bo pewnie w syrii by się za głowę złapali jakby to zobaczyli. Ale polecam prawdziwy kebab z sosem pomidorowym i jogurtem plus bagietka serwowany w tureckiej restauracji nazywa się Iskander czyli Aleksander.

A myśmy wczoraj cały wieczór maklowicza oglądali. On ma chyba z 6 odc w tunezji na jutubie ;D M się podobało jak gotuje i kogo spotyka gdzie się udaje. Chętnie poogladam inne kraje.

Ja z kolei Cejrowskiego mało widziałam bo mieszając w polsce kkiedy emitowali ten program byłam zajęta towarzysko. Ale jak mówicie że taki gbur to pewnie nic dziwnego że się rozeszli z żona.

Kiedyś poznałam chłopaka alpiniste z ekipy Martyny W trochę mi o niej podpowiadał ;D

Chorowite Anetka i robale jak się dziś czujecie?

Oj tam, ale za to jaki dobry :-D (kapsalon).

Co do Cejrowskiego, pamiętam motyw, jak we Wrocławiu studenci organizowali darmowe spotkania z podróżnikami. Konwencja była taka, że przyjeżdżała dana osoba i za darmo opowiadała o swoich dokonaniach. Chcieli zaprosić Cejrowskiego, to ich zbeształ, że za darmo on przyjeżdżać nie będzie, bo jest za bardzo zajęty na takie rzeczy. Poza tym wkurza mnie jego podejście np. do mniejszości seksualnych. No i do tego, jego informacje są dość mocno spłycone i naciągnięte. Poza tym często, z tego, co zauważyłam gada od czapy i wtrąca swoje durne teorie.

Dzisiaj spać nie mogliśmy. Najpierw nie wiedzieć czemu, sąsiad nad nami o 2 w nocy zaczął coś przesuwać i strasznie tupać. Potem jak schodził (z kimś) ze schodów, to też jak stado słoni. Jak się zrobiło w miarę cicho, to zaczęli jacyś miłujący Koninginnennacht ludzie, drzeć ryja na całe Delfshaven :baffled:.

Ostatnia edycja:
Witam ,a my wczoraj wieczorkiem uslyszelismy polskie 100 lat w pelnej wersji lacznie z ...a kto z nami nie wypije:-D Co do Cejrowskiego to owszem kontrowersje wzbudza ale tez jak malo kto zmusza do myslenia.No i jak na moje oko to on czesto probuje lamac steoretypy ,czesto osmiewa nasze ciasne europejskie myslenie o innych kulturach.Tam gdzie nam sie wydaje ze jest bieda on pokazuje ze tym ludziom jest dobrze.Pokazuje jacy my jestesmy nieporadni w porownaniu do nich zyjacych np.w amazonskiej dzungli.Pokazuje ze ich kultura inna nie znaczy gorsza jak czesto nam "bialaym" sie zdaje.Nie trzeba sie z nim zgadzac ,nie trzeba lubic ale ja uwazam ze jak malo kto potrafi swoimi wypowiedziami zmusic do myslenia ,do dyskusji.No nie slyszalam zeby ktos przed nim stawial teze iz Buddyzm to religia okultystyczna.nie zebym sie z nim zgadzala albo i nie ale zmusza to do myslenia.No a mnie to sie wlasnie podoba.No ale rozumiem ze kazdy ma swoje zdanie .

Witam panie.ja na chwilke,zyje,ladna pogoda,jedziemy zaraz nad jezioro.
Macie fauna dyskusjje,lubie podroznicze I kulinarne tematy.

reklama
Mialo byc fajna,a nie fauna haha
DLaczego buddyzm to okultyzm?

Boso Przez Świat Tajlandia Buddyzm - YouTube - życzę udanych wrażeń

Osobiście wolę spojrzenie pani Pawlikowskiej, która też pokazuje, jacy my jesteśmy ograniczeni przez np. czas i wymyślone konwenanse. Najlepszym przykładem dotyczącym pojmowania czasu, jest jej książka nt. Amazonii. Ale każdy ma swoje zdanie i je szanuję :).

Do góry