reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

reklama
Robale OMG tyle kasiory, czesci w holandii to naprawde ceny wyrywają z butów a tak w ogole takie cos to moze mozna gdzies na szrotach kupić od jakis powypadkowych samochodów, czasem mozna znalesc czesci tanio w dobrym stanie nie wiem czy to akurat tej sie tyczy ;)

Robale z tym sie zgodze, nie kazda czesc warto kupić na szrocie, sa rzeczy ktore lepiej zakupic nowe i cieszyc sie tym niz martwic sie czy znowu nie padnie, ja na autach bardzo sie nie znam czy akurat taka turbospręzarka moglaby byc uzywana ale ogołem mozna sie szrotem nieraz poratowac ;)

Iskierka a gdzie kuliście część do samochodu, muszę kupić turbosprężarkę, tutaj patrzliśmy to ok 1000 euro :szok::szok:, a w PL ok 2000. także raczej zamówimy w PL, jak nie znajdziemy tańszej.
Kolega kupił część własnie na szrocie w Utrechcie. A że jest mechanikiem z zawodu, wiec jestem raczej spokojna o jej "kondycję".
Na tym samym szrocie zdobył tez nowuitkie drzwi do swojego autka, bo jego były lekko "stuknięte" i sie nie domykały.
Cena mojej półośki na tym szrocie to 70€, z tym, że kumpel sam ją sobie wymontował z przywiezoinego tam wczoraj samochodu tej samej marki.

Nana, dobry link podałaś z Moja Holandia o kobietach w ciąży. Dowiedzialam się z niego, że
Pracownicy przebywającej na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 100% wynagrodzenia (do określonego maksimum). Prawo do zasiłku ustala Zakład Ubezpieczeń Pracowniczych (UWV, www.uwv.nl lub tel. 0900-9294), który kontroluje, czy choroba jest faktycznie związana z ciążą czy wynika z innych powodów. Jeśli choroba pracownicy nie jest spowodowana ciążą, nie przysługuje jej zasiłek chorobowy, tylko wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy w wysokości minimalnie 70% normalnego wynagrodzenia.
Czyli ja dostałam za niski zasiłek........... Moja niezdolność do pracy wynika z ciąży. W okresie ostatnich 10 miesięcy na bank zarabiałam około 60€ brutto dziennie, a oni przyznali mi 44 brutto i jeszcze będą mi wypłacać z tego tylko 70% - czyli wyliczylam, że dostane jakieś 28€ netto za dzien........
Musze coś z tym fantem zrobic.........:eek:

Iskierko ja wiedziałam ze z powodu ciązy jest 100% to mi mowil i pracodawca i arbo, takze mam nadzieje ze bede wypłacać mi moja pensje, ja zarabiam mniej wiecej tyle samo wiec pomyłki byc nie moze , mam stałe dochody ;)

Astrid, rozbroiłaś mnie tym tekstem i obrazkiem "Dziń Dybry!" :-):-):-) Kocham ten serial "Alo, alo!"
1312919574_by_lightman19.jpg

Co do snów...to ja ostatnio miewam jakieś koszmary. Przedwczoraj i znowu dzisiaj. Nawet nie będę opisywać.

Ja oglądam holenderską tv (bo tylko taką mam i kilka kanałów z innych krajów). To co śledzę to serial dokumentalny o 6-raczkach (Net 5) oraz 80 randek dookoła świata (Net 5) i czasem odwiedzam kanał Comedy Central, głównie dla komika Jeffa Dunhama, tutaj próbka:
Jeff Dunham i Walter - POLSKIE NAPISY - YouTube

Oglądałam namiętnie, ale już się skończyły: The Face, Project CatWalk, Holland Next Top Model, American Next Top Model.

A dzisiaj dowiedziałam się, że moja kolejna koleżanka spodziewa się dzidzi. Rozwiązanie w listopadzie. To będzie obfity rok. Najpierw sierpień, potem wrzesień i w listopadzie 2 razy:szok::-)

Ostatnia edycja:
No faktycznie tu cos dzis trupem wieje.
Ciekawe co tam u Sencilli, czy zyje jeszcze , musi byc chyba bardzo zajeta wizyta, ze sie dzis u nas nie pojawila ani na male "dzien dobry"
;-)wracaj, bo watek obumiera ;p

Im blizej do urlopu w Polsce, tymbardziej mi sie go odechciewa. Jeszcze pare miesiecy temu bylam jakos bardziej optymistycznie nastawiona, teraz jest juz coraz gorzej. Chcialam M pokazac Krakow i zabrac go w kilka atrakcji turystycznych, ale jak zerknelam , jakie sa polaczenia , to zrezygnowalam. Po prostu kraj w ogole nie nastawiony na turystow; albo raczej na ich kompletny wyzysk. Wszystko mozolnie, kiepsko i kosztowalo by mnie pewnie sporo energii poruszac sie srodkami transportu publicznego zeby sie dostac np do Oswiecimia czy wieliczki . Oczywiscie nie ma jakis bezposrednich autobusow w okreslone miejsca, gdzie przeciez pedza tlumy. Wpadlam zatem na pomysl, ze moze wykupilibysmy wybieczki, ktore sie serwuje obcokrajowcom w przewodnikiem obcojezycznym, bo bym nie musiala spedzic calego dnia na tlumaczenie wszystkiego dokola. I np. Taka wycieczka do Zakopanego na caly dzien z Krakowa kosztuje uwaga : 490 PLN od osoby za dokladnie 9 godzin. Czyli prawie 1000 PLN za samo zakopane. Reszta zwiedzania w Krakowie wcale tez do najtanszych nie nalezy, a ja nie chce w Polsce przebywac dluzej niz tydzien i przy okazji chce zachaczyc o rodzinne strony. No i lipa az sie odechciewa. Czasem mysle, czy nie lepiej bylo by poleciec na Madeire za te same pieniadze, ale rodzine musze zobaczyc :/ a w ogole juz na lotnisku przy odbieraniu bagazu wisza plakaty z reklamami agencji towarzyskich, w obciachowej, rozowej bieliznie ; paskudne drogi i masa bilboardow.. Co za wstyd.

P.S. A w ogole wiecie ze w Polsce nie funkcjonuje jakakolwiek normalna strona internetowa z wyszukiwarka polaczen autobusowych ? Strona pks.pl to w ogole strona spolki pks z nowego sacza, pks katowice odsyla na swoja infolinie telefoniczna. W ogole jakis dramat informacyjny. Sredniowiecze.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry