reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

No wlasnie ja nienawidze tego rozbawionego (nie wiadomo czym, oni sami tez nie wiedza), podchmielonego tlumu, szukajacego skarbow w tonach smieci (bo nie nazwe inaczej zepsutych zegarkow pamietajacych czasy cesarza Jozefa, grzechotek z plesnia i podartych komiksow o Asteriksie), przepychania sie. BYlam raz i to strata czasu dla mnie.

Iguana, teraz doczytalam Twoj post: z tesciami rozmawiam po polsku, moja tesciowa jest nauczycielka j. polskiego w szkole polskiej na Zaolziu.

reklama
Ayni, mi chyba dużo dała nauka niemieckiego przez 8 lat w szkole :-D. Holenderski w moim odczuciu, to taki zubożały niemiecki z chrumchaniem. Co prawda przez nieużywanie niemieckiego, czuję się w tym języku strasznie słabo, no ale mnie ktoś kiedyś pocieszył, że jakbyśmy się przenieśli do Niemiec, szybko bym sobie wszystko przypomniała. Z resztą, jak jedziemy z M. przez Dojczlandię, to ja wszystko kupuję, bo on nie lubi i nie będzie używać tego języka :baffled:. Za to on nadrabia w holenderskim, bo ma kontakt w pracy codziennie :-D.

Astrid ja sie uczylam niemieckiego 9 lat i w ogole nie mowie bo nigdy nie mialam gdzie sie nauczyć, za to gramatyka holenderskiego weszła mi w małym palcu, jest jednak wiele latwiejsza i mniej skomplikowana niz w niemieckim :) za to pracujac w Nl szybciutko nauczyłam sie mowic..... obcowanie z jezykiem to jednak bardzo wazna sprawa :)

Sencilla a to te pare dni dasz rade, jak cos to tu pisz :tak:my cie wysluchamy i wesprzemy :tak:;-) Co do"targów" to ja bylam na chwile w tamtym roku i nawet mi sie podobalo:tak: A w tym zobaczymy ,jak bedzie z pogoda ...

dobrej nocki

Astrid ja sie uczylam niemieckiego 9 lat i w ogole nie mowie bo nigdy nie mialam gdzie sie nauczyć, za to gramatyka holenderskiego weszła mi w małym palcu, jest jednak wiele latwiejsza i mniej skomplikowana niz w niemieckim :) za to pracujac w Nl szybciutko nauczyłam sie mowic..... obcowanie z jezykiem to jednak bardzo wazna sprawa :)

To fakt, gramatyka jest strasznie prosta, coś jak w angielskim :tak:. To mnie cieszy, bo czasem w przypływie chęci i oświecenia, jakieś słówko już zasłyszane mi się przypomni i nie mam stracha, że zrobię sobie obciach ;-). Jakbym nie znała angielskiego, to bym pewnie miała większego kopa do nauki holenderskiego, tak mieli moi sąsiedzi. No i od dłuższego czasu mam problemy z koncentracją i nawet przeczytanie byle jakiej książki, to dla mojego mózgu katorga :baffled:. Czy to przez ciążę?

Iskierka mowta co chceta, ale ja najwiecej slownictwa przyswajam wlasnie z ogladania wiadomosci. Codziennie dzieje sie co innego, a w radiu niestety mozna nawet 10 lat sluchac, ale tylko leci muzyka i korki gdzie i na ile kilometrow... Wiec nie dziwi mnie , ze nic Ci to nie pomaga. We wiadomosciach mowia przed okolo 20 minut w jezyku holenderskich, na kazdy prawie temat, od wydarzen, pozarow , medycyny itd. Mysle , ze 20 minut dziennie duzo pomaga , bo osluchasz sie wymowy i wiele innych slowek podlapiesz z kontekstu.
(...)
A moj brat powiem wam , od dziecka wychowywal sie na satelicie ogladajac niemieckie bajki i jak mama go zabrala raz do cioci do niemiec to sie lekko zdziwila, kiedy brat wtedy moze 6-letni wdal sie w dyskusje ze sprzedawca w supermarkecie, ze nawet moja mama nie wiedziala o co chodzi. Powiem wam, ze procz ciotki w niemczech nie mamy zadnych konszachtow z tym krajem wiec on znal niemiecki tylko z bajek.
Ayni, nie neguję tego co piszesz. Moge powiedzieć dwa zdania:
1. Słucham radia nie tylko tam, gdzie leci muzyka, ale też takich stacji, gdzie są wiadomości (srednio co godzinę). Jeżdząc od października do grudnia samochodem do pracy 45km w 1 stronę słuchałam cd z nagranymi słowkami i dialogami po holendersku. Pamiętam z tego niewiele, bo przy dialogu 5-6 zapominalam slow z dialogu 1-2
2. Ty jesteś mloda, twój brat miał 6 lat... ja mam 40 i mój mózg nie jest juz tak chłonny wiedzy, jaki był 20 lat temu....
Też byłam dzieckiem, mialam 8 lat i jeździlam do taty, który pracował w Wiedniu. Zakupy właściwie robilam ja, bo bardzo szybko "lapałam" niemieckie słowka
Dziś tez rozumiem po holendersku, ale podobnie jak Astrid odpowiadam po angielsku. Mam ograniczony zasób słów i jakos nijak nie potrafię przyswoić ich więcej. Chociaż jak pracowalam, to staralam sie odpowiadac po holendersku i ludzie mi w tym pomagali

Iskierka masz racje, z wiekiem trudniej przyswajac, a jezyk to sprawa indywidualna, napewno za jakis czas bedziesz mowic ;) dobranoc :)))

Bry, ja dopiero co wstałam cała mokra :szok:. Sen okropny, najpierw mi się śniło że miałam wypadek 2 razy, w między czasie jak mnie wyciągali z samochodu, dojrzałam gościa który wpadł do bagna, podbiegliśmy go wyciągać, woda była tak brudna ( a u mnie to oznacza złe wiadomości, choć ostatnio jak mi się tka brudna śniła to malutka zmarła ), a na koniec jak by było mało. Stoję sobie na górce gadam z babcią, nagle pojawił mi się dziadek który nie żyje od 17 lat, mówiąc do mnie " abym się pożegnała z wszystkimi bo to już czas". zaczęłam ryczeć, prosić że jeszcze nie żeby poczekał, po jakiejś chwili widziałam z góry M, babcię znajomych opłakujących mnie. Zaraz jak dojdę do siebie lecę na cmentarz świeczkę zapalić.

Dzień dobry.

Moje dzieci jeszcze śpią a mnie obudził deszcz bo tak tlucze w okno a mamy takie jakby na poddaszu (pochyłe), jak pomyśle że w polsce prawie 30 stopni to mnie coś bierze. Rok temu o tej porze na plaży leżałam. Pewnie jak za 2 tyg wrócę do pracy to zrobi się.piękna pogoda
A wy jakie plany macie na dzisiaj?

reklama
Dziń Dybry 14250_240_500_Dzin-Dybry.jpg.
Ja wstałam godzinę temu. Przed chwilą zjadłam muesli z mlekiem, no i nie wiem co ze sobą zrobić. Pogoda jakaś do kitu :eek:. Włączyłam polską tv a tam słonko świeci, cieszą się dzieci i w ogóle szał. To nie fair :no:. Nie mam pomysłu na obiad póki co, no i muszę mieszkanie odkurzyć. Na dodatek mam jakiegoś lenia przez tą szarówę, ech.

Do góry