reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

reklama
A ja bylam w Tunezji ,mam duzo fotek i jak znajde czas to cos wam podrzuce.Bylismy mi .in w Miasteczku gwiezdnych wojen ,na Sacharze ,zjezdzilismy cala Tunezje.Bylismy na pustyni u Berberow , na koloseum (nagrywali tam Quo vadis)w gorach Atlas i wiele innych atrakcji.Ogolnie to mi sie podobalo tylko ludzie tacy nachalni ,strasznie chca cos sprzedac.Na sile wciagaja cie do sklepu ubieraja w rozne rzeczy.W restauracji tez serwuja cos czego sie nie zamawialo np herbate ,myslisz ze to gratis ha ha a tu rachuneczek.Co zauwazylam ,ze tam troche bieda jest ,chcialam kupic banany zeby sprobowac jak smakuja takie dojzale tam ale nie bylo ,tylko jakies drogie zgnilki.No i nie wiem jak jest tam teraz ale 5 lat temu to panstwo policyjne bylo ,co krok policja i kontrole.Maz na wieczorku kawalerskim dostal takie pluszowe kajdanki :-) no i wzial je do Tunezji ,no i jak przeswietlili nam bagaz to zawolali nas na bok.No i pokazuja ze my bron mamy :szok:Pokazalismy im co mamy ,tlumaczylismy pochodzenie itd. no nic nie wskuralismy bo to dla nich bron a bron moze nosic tylko policja:no:Powiedzieli ,ze oddadza przy wyjezdzie ,a przy wyjezdzie powiedzieli ,ze trzeba bylo 24 h wczesniej pismo do nich napisac he he.No i tyle widzielismy kajdanki.Jak dla mnie to kompletnie inny swiat ,nie odnalazlabym sie tam.No ale rozumiem ,ze my czesto boimy sie tych krajow ,mysle ,ze to glownie wynika z nieznajomosci ,bo tak jest ,ze boimy sie tego czego nie znamy.Holendrzy tez polske maja za dziki kraj i boja sie do nas przyjezdzac bo kradna ,morduja ,drog nie ma ,konno trzeba jechac ,serio tak mysla niektorzy.No a w takiej Tunezji to nawet na pustyni eleganckie drogi.
A no i jak zwiedzalismy tunezje to widzielismy szkoly ,otwarte bylo a tam dzieciaki siedzialy za komputerami,kazdy mial swoj ,wiec chyba nie tak zle jest tam.

Ostatnia edycja:
Robale jak ja Cię rozumiem Mój mąz mieszkał w takim mieszkaniu: salon kuchnia i kibelek na dole na piętrze prysznic plus 3 sypialnie i strych niby pokój plus pralnia I tu potrafili upchnąć po na piętrze 8osób plus w pralni 2 plus w tym pokiju na strychu (tam spał mój z bratem) i ja do niego przyjeżdzałam Z DZIEĆMI Jak męza brat poszedł spac do pralni to kiedyż przyjechałam z dziećmi i meszkaliśmy tak ok 3msc aż dostaliśmy socjalne ale wtedy hol mi zbrzydła i je nie wzieliśmy Uciekłam do PL Mąż został,poszedł na kurs języka Zmienił pracę już nie przez agencję Potem znalazł drugą Przez 3lata pracował od 3do20 plus soboty W zeszłym roku dostaliśmy kredyt na dom i wtedy tu przyjechałam Teraz ma jedną pracę (chociaz mówi że za dużo wolnego i coś by dorobił:szok:) plus rozlicza podatki, załatwia rodzinne itp Takie dodatkowe pieniądze(całkiem niezłe:-p)
Gratuluje obrotnego meza, w Holandii prawie wszystko mozna, jesli sie chce. Twoj maz jest tego swietnym przykladem.

My mowimy tak na bol karku tak jak zle spisz myslalam ze wiesz bo Czesi z ktorymi pracuje tez tak na to mowia :-)

Aniu mi wszystko dzisiaj chodzi idealnie.

U nas tez sie tak mowi (na opolszczyznie) ze Ci heksa wlazla czy jakos tak. A co do lasek z Arabii Saudyjskiej, bo te chodza w niqabie i rekawiczkach, to czesto one sie tak wlasnie kapia, chyba nie wyobrazasz sobie, ze ona z tego calego stroju rozbierze sie do bikini, zeby sie jej kazdy na cycki patrzyl :-D rownie dobrze, chodzila by bez niego, gdyby chciala by podziwiano jej wdzieki. W odwrotnej sytuacji siedza na plazy w tym samym czasie 2 rosjanki, tudziez polki w stringach i golych cyckach i jedna mowi do drugiej : "to co, patrzy sie na nas, czy nie?" i az sie prosza , zazwyczaj w ten sam wieczor maja juz bolca jak to sie mowi hehe a potem sie obrazaja, ze sie ich klasyfikuje jako latwe. No coz... osobista kwestia kazdego czlowieka co i komu pokazuje i jak sie z tym czuje.
Przez tą pogodę nic mi się nie chce :wściekła/y:. Sprzątać raczej będę jutro albo rozbiję to na jutro i pojutrze. Nie mam nawet siły zebrać myśli, więc tylko czytam, co piszecie.
Oj chyba powoli zaczynam rozumiec o co chodzi w tym dalszym etapie ciazy. Kochana nie martw sie i rob sobie wszuszystko powolutku. Ja wczesniej potrafilam caly dom obleciec w 3 godzinki a teraz czasem w 3 dni, nie wspomne juz o tym, ze przez ciaze stracilam wene do gotowania wiec nie zawsze to robie.

Też zalogowałam się bez problemu...

Ayni obejrzałam filmik i stwierdzam po co ta cała gadka(przemówienie) jak kobiety są tak dobrze traktowane w krajach arabskich?No ale rozumiem równiez że po pierwsze różne ludzie mają charaktery a po drugie nie każdy muzełumanin przestrzega wszystkiego co wKoranie napisane.
idą czy leżą i schną???Wiem że pytanie głupie ale tak z praktycznego punktu widzenia:dry:...Ayni wiesz może?I jeszcze jedno bo wiem że są różne kolory chust na głowę-czy konkretny kolor coś oznacza?Czy można kiedy się chce jaką się chce zakładac?
LOL. Anna ale to nie jest filmik dla Ciebie zrobiony specjalnie na potrzeby przekonania Cie jak sie powinno traktowac kobiety. Khalid Yasin kieruje swoje slowa do muzulmanow bo w dosc szybkim tempie zycia czesto mozna zapomniec przeslanie swojej religii. Dla wielu np mlodych chlopcow jego nauki beda drogowskazem a on autorytetem. Nie kazdy moze ma czas codziennie czytac Koran, ale np w czasie mobilnego internetu w drodze do pracy mozna posluchac przeslania Koranu w 4 minuty na dowolnie wybrany temat.

Z drugiej strony to bardzo zle oceniac cala grupe religijna , ktorych wyznawcow jest wiecej niz 1 mld na calym swiecie, a oni wszyscy sa innymi ludzmi i zyja w innych krajach. To tak samo jakby porownac Filipiny gdzie panuje bieda, glod i masowa prostytucja , Meksyk, gangi, prostytucja i morderstwa na szeroka skale do np Polski. Sa w Islamie rozni duchowni, tak samo jak w religii chrzescijanskiej mamy do czynienia np z ksiedzem rydzykiem czy z drugiej strony postaw sobie zakonnika z klasztory ktory faktycznie zyje w celibacie. Rozbieznosc wielka , tylko rasizm i uprzedzenia tworza teorie, ze wszyscy ludzie sa tacy sami, na podstawie jakis przykladow. rasizm to rowniez narzedzie polityczne.. Ale to juz kazdemu pozostawiam opinie na ten temat.

A co do chusty, to generalnie zalezy od krajow, w afganistanie kobiety chodza w takim kokonie, ze nie pytaj. W Arabii Saudyjskiej w tych rekawiczkach i niqabie , taki kraj, co zrobisz :D . a cala reszta nosi sie jak chce, jaki kolor chca i jak sobie wiaza ich sprawa, byle by zakryc wlosy, szyje i dekolt. Najlepiej zeby kolor nie byl jakis krzykliwy np mocny roz ale kazda kobieta robi jak chce i to ona decyduje w co tam sie ubierze. Sa specjalne stroje kapielowe zakrywajace :p ale moze akurat dziewczyny nie mialy pod reka i chcialy sie odswiezyc, ku zdziwieniu rozebranych europejczykow
:-D

Powoli zabieram się za odgruzowywanie mieszkania, bo troche muszę posprzatąć i za mój stęskniony zwierzyniec;-) Aaaale mi się nie chce.

W wolnej chwili napisze więcej o moich przemyśleniach i spostrzeżeniach odnośnie Polski, po dłuższej nieobecności w kraju.

Miłego dzionka Mamy:-D

Ayni ja wiem że to bardzo zlożona religia i że w wielu krajach różne się ma podejście.Nie wrzucam wszystkich muz. "do jednego wora".I jak zawsze słowo "rasizm" jest najlepszą obroną.A z tym filmikiem to chodzi mi o to że w chrześcijaństwie np. nie ma filmów jak traktować kobietę(są równiez jakieś patologiczne przypadki że "świat nie wierzy").Skoro w Koranie "takie" rzeczy sa napisane to muszą jakoś to ułagodzić. Dla mnie każdy może wyznawac jaką religię chce, chodzić ubrany jak chce i zakrywać lub odkrywać co chce.
Kazdy lubi co innego.Tak jak napisałam są różni muzełumanie, tak jak różni chrześcijanie.Nie zmienia to faktu że islam to religia mocno konserwatywna. Rozumiem afganki okutane że ledwo im oczy widać- wychowały się w tej kulturze i jest im dobrze.
Dziwi mnie tylko jedna rzecz...tak jak pisałaś muzełumanie wynoszą wychowanie z domu...ale dlaczego nie widuje się kobiet urodzonych w krajach arabskich, które wyszły za mąż za europejczyka???Czy w tych domach..nazwijmy to "nie konserwatywnych" wychowuje się samych facetów??? Bo oni co rusz mają jakąś europejkę za żonę i te żony cały czas mówią że "mój jest inny, nie jest typowym muzełumaninem" a gdzie są te kobiety arabskie tak samo wychowane??? Wie ktoś może?

AnnaJ007 gdyby to byl facebook,to do Twojego ostatniego akapitu kliknelabym LUBIE TOOOO :) a zdanie "moj jest inny niz reszta muzulmanow" slysze od kazdej Polki, ktora ma takiego partnera ;-)

Mnie to tak bardzo przeraza ,ze oni tam obrzezaja te male niewinne dziewczynki.Pzry tym nasze pzrezycia porodowe to nic ,bo my jestesmy doroslymi kobietami a to sa malutkie bezbronne dzieci.Ich cierpienie trwa cale zycie...

reklama
Nie wiedziaals o tym?Robia to ,moze w Tynezji mniej ale tez.To jest tak okrutne ,ze czuje obrzydzenie do nich za to.Dodam tylko ,ze nie jest to kwestia religii tylko tradycji i kultury.W egipcie jest to nielgalne, w Tunezji mniej znane.

Ostatnia edycja:
Do góry