Bardzo mi sie podoba, jak rowniez barwny opis czynnosci fizjologicznych. Ile ja mam z wami smiechu takiego oczywiscie pozytywnego. Mi chyba depresja w zyciu nie groziAyni, my lovely muslim girl;-) , ze tak Cie ochrzcze wbrew tendencji schematycznie-stereotypicznie-anty-islamskiej.. mala nie poszla, ani w kimono, ani w inne japonskie ubranka.. lezy sobie i gaworzy w lozku, mysle, ze kupe cisnie, bo caly dzien nie robila...
I tu mnie masz! Haha bo ja sie na metrach kwadratowych nie znam, lepiej na oko przeliczam ile mam produktow za jaka cene w koszyku niz metry kwadratowe , ale jest przestronnie. To taki typowy domek w szeregowcu, wiec pewnie wszedzie uklad jest taki sam. A mieszkanie to ze spoldzielni oczywiscie, nigdy w zyciu taniej nie mieszkalam. Mehdi dostal je jeszcze zanim mnie poznal. I o dziwo czekal tylko 3 miesiace, ale to chyba dlatego, ze to jest naprawde wies i napewno nie ma na mieszkania takiego wziecia jak np w Hadze czy w jakimkolwiek miescie.Ayni macie mieszkanie ze spoldzielni??? jest super tanie, tez takie chce jaki to metraz? 3 sypialnie + salon za 380e.. wow! ja mam 2 i salon i 650... tez dwupoziomowe, tyle ze z balkonem
.
Anna, mysle, ze to glownie Turczynki i Marokanki. TUrczynke od Marokanki odroznisz, ale jak Marokanke od TUnezyjki, czy Egipjcanki , to lepiej Ayni spytac.
W holandii jest tez duzo ludzi z Somalii, oni tez sa muzulmanami, chodza w chustach, ich to na 2 kilometry poznam, bardzo charakterystyczny typ urody i typowe stroje maja.
To pewnie w sklepach głównie marokanki pracują...
a niektóre dziewczyny chodzą strasznie wymalowane w tych chustach...ja nawet tak na imprezę się nie maluję...ale to pewnie nie od pochodzenia zależy
A jeszcze a propo podróży...to gdyby nie moja wyprowadzka do NL to nie wiedziałabym że istnieje takie państwo jak Surinam
Racja. Turczyka jak zaklada chuste (pamietaj o zlowrogich brwiach) to czesto maja taki specyficzny styl robienia z tej chusty takiego daszku na gorze. Nie umiem obrazowo tego wyjasnic. Marokanki wg mnie sa bardziej urodzine, maja sniada skore, duze, brazowe oczy (turki sa jasniejsze i oczy kruczoczarne) wiele marokanek urodzonych tutaj jesli nosza chusty to przewaznie maja makijaz, mocniejszy lub lzejszy , jesli nie ma chusty w ogole to zauwazysz ze maja puszyste wlosy, takie bardziej krecone, afrykanskie. ubieraja sie jak holenderki, bo turki to raczej maja swoje spodnice w ksztalcie litery A. Somalijki sa mocno brazowe i w ogole nie zaciekawie sie ubieraja i sa raczej takie juz dzika afryka. Lecialam raz z takimi samolotem z Kairu, akurat 3 czarnych na caly samolot i kolo mnie musieli usiasc. To byla chyba ich pierwsza podroz samolotem i przez 4,5 godziny laska nie zdjela kurtki , nie pytaj o szczegoly.. chyba sie domyslasz.. Ale tez nie chce generalizowasc, to takie orientacyjne dane na podstawie moich obserwacji, ja spotkalam 2 sliczne egipcjanki , z ktorymi pracowalam i zadna nie nosila chusty i mialy taka urode ze jedna z nich moglaby byc smialo europejka, miala niebieskie oczy.
Ja rowniez przed przyjazdem do Holly nie mialam pojecia, ze jest taki kraj jak Aruba czy Surinam. LOL. I nawet mi kiedys ktos zarzucil, ze Polacy nie wiedza gdzie jest Surinam ! Tego samego dnia zaczelam czytac w wikipedii na temat tego kraju, nie zaluje , ciekawa mieszkanka wybuchowa!
Ide szukac jakiejs komedii na necie bo w tv znow nic nie ma... polecacie cos ?
EDYCJA DLA ANNYJ007 - Wiesz ja nie chce generalizowac i mowic ogolnie o muzulmanskich mezach, bo nie znam ich wszystkich i widze, ze kazde malzenstwo jest inne. Wiele zalezy od kraju , inaczej sie traktuje kobiete w Afganistanie, inaczej w Algierii a jeszcze inaczej w Malezji. Rowniez innym czynnikiem jest wychowanie wyniesione z rodziny. Jesli w rodzinie sie ponizalo kobiete, to wiadomo, ze taki mezczyzna bedzie mial sklonnosci to weryfikowania Koranu na swoje wlasne potrzeby w celu zaspokojenia swojego swiatopogladu wyniesionego z domu. Moj maz wcale nie uwaza, ze powinnam z nim wspolzyc kiedy on ma tylko na to ochote, czy tez ze ma nade mna wladze czy tez wyzszosc ,bo mnie utrzymuje- co jest jego obowiazkiem. Ogladam czasem anglojezyczne wypowiedzi sheikhow , ktorzy wypowiadaja sie na rozne tematy zwiazne z postawa w religii , wszyscy sa zgodni , ze mezczyzna musi zadowolic kobiete, aby kobieta mogla zadowolic mezczyzne i bez kompromisu oraz wzajemnej pracy ciezko jest utrzymac szczesliwe malzenstwo. Wg mnie dobry muzulmanim zawsze bedzie traktowac kobiete dobrze i sprawiedliwie , bedzie dbal aby byla szczesliwa. Ale wiecie juz chyba ze rozne odlamy islamu interpretuja sobie troche po swojemu, dlatego np afgankom talibowie zakazali edukacji czy samodzielnego wyjscia na zewnatrz. Talibowie nie sa jednak dobrymi muzulmanami i swiat arabski nie zgadza sie z ich postawa oraz ich sprzeczna interpretacja ktora jest niezgodna z Sunna.
Ostatnia edycja: