reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

i to... what the f..

W styczniu 2011 roku egipski rząd wyłączył dostęp do internetu i jest to jedyny taki przypadek na świecie w skali państwa[SUP][19][/SUP].

reklama
Ayni tak myslalam, ze troche na mnie naskoczysz ;) wiesz, masz racje, nigdy nie bylam w TAMTYCH KRAJACH. ale mam kontakt z muzulmanami ktorzy mieszkaja w Holandii i az wlosy deba staja jak oni sie zachowuja. Kiedys moj facet zapytaj jednego muzulmana co ich tak do Polek ciagnie, to ten muzulman wlasnie odpowiedzial mu ze Polki sa LATWE i wierza we wszystkie bajki ktore sie im pocisnie. A gdy ten sam moj facet :D zapytal tego samego muzulmana :D dlaczego sie tak oburzaja, jak jakis Polak czy inny obcokrajowiec startuje do muzulmanki to prawie mu odkrzyczal, ze to sa ich kobiety i od nich wara! Fajny tok myslenia maja ;) aha i kiedys moj facet w szkole tez mial muzulmana i jak sie dowiedzial, ze ja mowie do mojego M. "MISIU" to sie oburzyl dlaczego M. tak sobie pozwala, bo u nich kobieta nie moze powiedziec do mezczyzny MISIU, bo to jest zwierze (niedzwiedz) i to jest obraza dla nich, potraktowanie jak zwierze (LOL HAHAH), nie moglam z tego :)

No ale koncze ten temat z mojej strony, chcialam tylko zapytac jak jest u was, nie chce tu poruszac tematu religii i kultury, bo to temat rzeka i dosc kontrowersyjny jest.

Sencilla, Ci ktorych znam to Berberowie. Zanim poznalam mojego Mehdiego , znalam malzenstwo polsko-tunezyjskie i ten facet tez mi nie przypadl do gustu bo nie lubil sprzatac. Wcale nie znaczy to, ze wszyscy tacy sa, bo moj chetnie sprzata , pierze i gotuje, wiem, ze bedzie mi sporo pomagal przy dziecku i powiedzial, ze jak bede zmeczona w nocy to on moze isc do dziecinnego spac i dziecka w nocy dogladac :-D

A widze, ze przytoczylysmy ten sam tekst. Niesiesz kaganek oswiaty
:-D

Ja jestem zdania, ze nie jestem odpowiedzialna, za zaslyszane historie o muzulmanskich mezach z gazety Tiny, czy tez od "laski, ktora w robocie poznala Turka i co on jej tam robil" tak samo jak nie jestem odpowiedzialna i nie chce byc porownywana do generalnej opinii o Polakach w Holandii.

Ci, ktorzy maja troche wiedzy na temat polski nie beda mowic, ze duzo pijemy i kradniemy, a ci co maja wiecej wiedzy na temat muzulmanow nie beda mowic, ze zamykaja zony w piwnicy, pomimo, ze w wyzej wymienionych przypadkach opinie takie moga przez rozne wzgledy nalezec do wiekszosci.

Ja np chwale to, ze muzulmanie w Egipcie , Maroku czy Tunezji wyjda za maz musza miec gotowy dom, jako zabezpieczenie. Jest kilka rozwiazan ktore wydaja mi sie baaardzo madre i mysle, ze polacy mogli by brac z nich przyklad, napewno mniej bylo by patologii czy niechcianych ciaz.

ale mysle, ze tutaj zostal poruszony temat rzeka, niestety bez rozeznania w terenie ciezko sie rozmawia o islamie.

Ayni i TheHague, tak cos wietrzylam rodzaca sie potyczke miedzy Wami..
Ayni, ja sie w wiekszosci rzeczy zgadzam z Toba, ale do Twojej wypowiedzi chcialam dodac, ze wieprzowina zakazana jest w religii zydowskiej, czyli bazujacej na Starym Testamencie. Nowy Testament, czyli podstawa chrzescijanstwa nie zakazuje jedzenia wieprzowiny:"Brudne jest nie to, co wchodzi do ust, ale to, co z nich wychodzi."

Temat religii to naprawde temat rzeka i ile "czlowiekow", tyle zdan. I zazwyczaj konczy sie ich wymiana minimalnie "lekką slowną potyczką".
Ja bedac w Syrii i Jordanii doswiadczylam tyle zyczliwosci i serdecznosci, goscinnosci i bezinteresownosci ze strony tamtejszych ludzi, ze naprawde zlego slowa nie moge o nich powiedziec. Ale jest faktem, ze wielu muzulmanow, ktorych spotkalam-czy w Polsce, czy w Holandii-nie moze pochwalic sie niestety chocby elementarnym zasobem jakichkolwiek wartosci. COz, to samo o Polakach czy innych nacjach mozna powiedziec...

Ostatnia edycja:
i to... what the f..

W styczniu 2011 roku egipski rząd wyłączył dostęp do internetu i jest to jedyny taki przypadek na świecie w skali państwa[SUP][19][/SUP].
Masz racje, rzad Hosniego Mubaraka bardzo utrudnial zycie koptyjskim chrzescijanom, w szczegolnosci jesli chodzilo o budowanie kosciolow badz tez dostepu do rynku pracy. To wlasnie jego egipcjanie wykopali podczas tegorocznych prostestow. Wtedy Mubarak wylaczyl internet aby ograniczyc przeplyw informacji odnosnie protestu oraz uniemozliwic komunikacje miedzy ludzmi i wzbudzic ich lek. Bedac w Egipcie przed jak i po obaleniu prezydenta Hosniego Mubaraka niejednokrotnie widzialam obie grupy religijne pracujace razem, oni sie przyjaznia i nie ma rozgraniczenia miedzy ludzmi na lepszych czy gorszych. To rowniez byl jeden z powodu wywolania protestu , bo koptowie mieli juz dosc po 30 latach tego samego, ograniczajacego rezimu.

The Hague - przepraszam, skoro uwazasz, ze na Ciebie naskoczylam, mnie po prostu irytuja takie bezsensowne wypowiedzi nie poparte niczym, czyimis opowiesciami zaslyszanymi, czy tam czym kolwiek. Tak samo irytuje sie jak ktos mnie porownuje do statystycznej Polki na holenderskiej emigracji. I przypisuje mi typowo polskie latki. O nie... Na to sobie nie pozwole. Mi tez wlosy deba staja jak slucham jak zyja tutaj polacy oraz co tutaj robia. Nie widze tego nijak posrod moich polskich znajomych zamieszkalych w Polsce.
Moze jestem inna, ale mi by bylo wstyd sie wypowiadac na temat, o ktorym nic nie wiem, wlasnie aby sie nie osmieszyc, czy tez kogos bezpodstawnie oskrazyc, na podstawie jakis przypadkowych informacji. Ja oczywiscie rozumiem, ze nie wiedzialas nic o "tych krajach" i ze nie mialas zlych intencji. Ja rowniez. I nie jestem tutaj po to zeby zmieniac czyjes zdanie, bo zdanie mozna sobie wyrobic jak sie ma z czyms stycznosc. Ja jak przyjechalam do Holandii to sie od Polaczkow tez nasluchalam o tych Turkach i Marokanach... Nie bylam w Turcji, nie wypowiadam sie, jak bede to sie wypowiem. Ja natomiast mam nadzieje, ze obcokrajowcy nie beda wyrabiac o opinii o Polakach bez odwiedzenia kraju Polska, bo tutaj niestety w wiekszosci znajduje sie 'bezmozgi element' jak czesto w przypadku innych obcokrajowcow.

Ostatnia edycja:
DZieki Ayni za info, jesli ktos tu niesie jakikolwiek kaganek, to na pewno TY ;-):tak:
ja niose czasami, jak mi swiatlo wylacza. w ramach holenderskiej oszczednosci :-D

hejka...

ooo:szok: widze dziewczeta balans na krawedzi :-D bardzo ciekawych rzeczy mozna z waszych postow wyczytac...:tak:chetnie uslyszalabym wiecej ale...macie racje nie bede tego rozdmuchiwac -poszukam w necie;-)

Iguana witaj... i jak bylo?
Robale ty to niezla aparatka jestes:cool2:ale z jednej strony rozumiem a...z drugiej podziwiam ze nadal tam mieszkasz...:sorry:

Co do mojej wyprawy do Wiednia podjelam juz decyzje... jade w przyszly piatek swoim autem i zabiore moja Karinke bo maja wakacje wiec coz... szkoda tylko ze okolicznosci sa takie a nie inne bo powiedzialabym ze wlasnie zaplanowalam sobie weekend w Wiedniu...:happy:

dobranoc

reklama
Do góry