reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

annaJ- mi juz ukradli moj ulubiony rower:wściekła/y:, mojej mamie nowy, a mojemu mezowi to juz tyle nakradli ze nie jest w stanie policzyc.. :zawstydzona/y: znajomemu ukradli rower (ale taki z tych lezaczych) i udalo mu sie odszukac, chlopak chcial na marktplaatsu sprzedac, poszedl obejrzal ze to jego mowi mu ze idzie po pieniadze wyplacic a wraca z policja:-p tutaj nawet skutery kradna :crazy: my zawsze gdy wyjezdzamy bakfietsa odstawiamy do znajomych bo kolo nas za duzo ludzi sie kreci :sorry:

reklama
Niunia kiedy sie wybierasz na plaze do Wijku? Bo kiedys pisalas ze owiedzisz ta plaze. Ja mieszkam na wsi i tez mi rower ukradli z nowym fotelikiem ale bylam wsciekla i to w same swieta :wściekła/y:
TheHague jak moge zapytac to twoj maz jest Holendrem?

AnnaJ007 czyli dobrze rozumiem, ze macie silownie i basen w domu, tak?? no to chyba dlatego ten czynsz taki wysoki :) nie no fajnie, ze macie takie mozliwosci, ciesze sie, bo niewiele Polakow moze sobie na takie mieszkanie za tyle pieniedzy pozwolic :)

Anetko moj narzeczony (jeszcze nie maz :D) jest Polakiem :) a dlaczego pytasz? :-)

Witam wszystkie miłe Panie:-)
Wczorajswzy stres zrobił swoje - spałam jak zabita całą noc i całe rano - wstałam godzinę temu;-)

Iskierko moi rodzice mieli stluczke 2 tyg temu i mieli ten sam problem co tym z waznoscia prawa jazdy i musieli tlumaczyc o co chodzi. Holendrzy nie rozumieja ze my mamy bezterminowe prawa jazdy.
Wiesz, wczoraj doszłam do wniosku, ze generalnie to ubezpieczalni chodzilo o to, że sam dokument ("papierek") nie może być starszy niż 10 lat. Doszłam do tego po niemałych nerwach, ale okazało się, że ja mam rację i moje prawko jest jak najbardziej wazne bo wydane w 2006 roku. Co innego data egzaminu na prawko, bo ten zdawałam w 1996:-D
I tak, masz rację, że holendrom ciężko zrozumieć że moga być bezterminowe prawa jazdy. Dlatego naszego polskiego prawka nie mozna wpisac w różne formularze przez internet bo zawsze pytają o termin ważności.
Kiedyś miałam nawet problem z terminem ważności polskiego dowodu osobistego. Pojawiła się informacja że ID nie może byc ważne do 2014 roku... No ja tak akurat mam i tego nie zmienię:-D
Iskierka to niezłe przygody miałaś...a "kumpel" z tymi oponami to nieźle Cię wrobił:no:
Wolę już nie mysleć... A kumpla opierniczę przy pierwszej lepszej okazji i niech sobie swój złom zabiera z mojego garazu...

Ide coś sprzątnąć, a jak wróci syn to go zaprzęgne do odkurzania, ha;-)

Tha Hauge tak mamy basen i siłownie nie w mieszkaniu(bo to już metraż musiał by być nieziemski;-)) zaraz obok...jako że mieszkamy na parterze z oddzielnym wejściem to nie możemy zjechać windą na basen.
W firmie mojego męza pracuje kilkoro Polaków na wysokich stanowiskach więc nie tylko do fizycznej pracy przyjeżdżają.
Co do pieniędzy i ich wydawania to też nie jest tak że nie patrzę na ceny...np. o pampersach zawsze myśli mój P. bo on wszystko potrafi przeliczyć i zapamięta jeszcze cenę.
Bo ja jestem zdania po co za taką samą rzecz przepłacać?
niunia2008 a masz jakiś cynk kiedy się ociepli?:rofl2:

Ostatnia edycja:
Anetko - z nauka jezyka i kosztami nauki nie jest tak zle. Nie zrazaj sie, bo ludzie roznie mowia. Kiedy ja sie zapisalam na Volks Universiteit semestr programu NT2 kosztowal 150 EUR... Ksiazka (na caly rok) + CD 30 EUR razem 180 EUR za semestr intensywnej nauki ze swietnym docentem, uwierz mi gonil nas i zaledwie rok nauki tam dalo mi bardzo duzo.
180 EUR za semestr to bardzo malo (jest to suma, ktora mozna odlozyc rezygnujac z czegos, badz tez spokojnie jednorazowo zaplacic- nie majatek), biorac pod uwage wysoki poziom, gdzie np. w gemeente masz roznych ludzi i nie wszyscy ida tam z faktycznej checi nauki.

Jesli sie przylozysz, to byc moze wystarcza Ci 2 lata nauki badz rok, bo zapewne masz jakas silna podstawe z holenderskiego, nawet jesli Ci sie tak nie wydaje :D Pomysl o swoich dzieciach i o sobie, niedlugo pojda do szkoly, bedziesz pewnie chciala z nauczycielami aktywnie porozmawiac o ich wynikach /problemach/wychowaniu. Wiem ze samemu czasem trudno znalezc motywacje, a taki rok czy 2 szkoly napewno by Cie zmotywowal do nauki. A potem mialabys napewno satysfakcje z samej siebie, nawet jesli kiedys wrocicie do Polski , czy gdziekolwiek was wiatr poniesie, dodatkowy jezyk = wieksza kasa, lepsza praca.

W Polsce ostatnio szukali niderlandzkich speakerow , 7000 PLN brutto! Moglabym dlugo wymieniac inne mozliwosci w Europie.Ja codziennie dostaje maile z ofertami pracy na Giblartarze, Anglii i w Niemczech, gdzie szuka sie wielojezycznych osob.

Iskra - ano widzisz, seroglowi nie potrafia tego pojac , poniewaz u nich trzeba odnawiac prawo jazdy co 10 lat
Nie zazdroszcze, bo mnie wkurza takie gadanie , tlumaczenie komus, kto w ogole nie kuma o czym mowie, a jak zakuma, to jeszcze niedowierza.

Ogladalismy dzis program w tv gdzie szukaja swiadkow roznych przestepstw... OMG! Tutaj w Holandii sie tyle ludzi zabija, tyle ginie, zostaje napadnietych.. Az dziwne ze w gazetach sie o tym tak nie trabi. Policja zamiast sie wziac do roboty, to ida do TV i prosza ludzi o wskazowki. Nie wiem jak to jest mozliwe, ze w UK 3 dni po zbrodni morderca stoi juz pod sadem, a tutaj sie bawia w programy telewizyjne. Mieszkalam kiedys w Rotterdamie, powiem wam, ze za wesolo nie bylo, kiedy trzeba bylo wyjsc na tramwaj do pracy, a ludzie nawet do 8 rano wracaja z imprez... Naprawde jest niebezpiecznie.

Się mogę wybrać na plażę-z chęcią....ale już niech się ociepli...wczoraj to myślałam że mi głowę urwie na spacerze....

Ayni dobre..."serogłowi..."
a mnie dziwi to że u nich jazda na promilach jest dozwolona(już nie pamiętam ile...no ale 2 małe piwka można wypic).

reklama
AnnaJ007 ja smie twierdzic, ze Holendrom to jest chyba wszystko dozwolone. Niejednokrotnie widzialam moich przelozonych po imprezach firmowych wsiadajacych chwiejnym krokiem na kolko, w przypadku kontroli skonczy sie malym mandacikiem, czy tez upomnieniem, jesli "jakos" jezdzi. Gorzej z Polakami, bo Ci wtedy trafiaja na okladki poczytalnych dziennikow jako Polscy Pijani Kierowcy. Chetnie sie sprzedaja takie historie. O dziwo, nigdy nie przeczytalam w gazecie o pijanym Holendrze. O Holendrze mordercy, pedofilu tak, ale o pijanym kierowcy- NIE. Od tego sa Polacy wiec po co lamac schematy. :-D
Dzis nam sie obojgu snilo, ze jestesmy w tunezji, wiec moze to cos znaczy ;) A w ogole to tez czekam na ocieplenie , bo u mnie w mieszkaniu ogrzewanie nadal chodzi na 23,5 stopnia i jak wylaczylismy na chwile ostatnio to znow sie zrobilo chlodno, a juz polowa kwietnia...

Cos wam jeszcze dopowiem. Ostatnio kupowalismy jakies elektroniczne urzadzenia dla M i slyszymy, ze gosciu mowi jeden do drugiego o nas : wez zanies tym Marokanczykom ! LOL!!!
Ile ja mam z Marokanka wspolnego z moja slowianska uroda, niewiele :D ale chyba poprzez urode mojego M zostalismy zakwalifikowani do Marokanow !

Pracowalam rowniez z wegierka, na ktora holenderki mowily zawsze Poolse Mode , bo sie dziwnie ubierala, wiec pytam je w koncu kto to jest ta Poolse Mode, a one pokazuja na ta wegierke ! Ja mowie, ze ona z Wegier, nie z Polski... Ale tylko wzruszyly ramionami :D haha !

Ostatnia edycja:
Do góry