reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Ayni ja nie wiem jeszcze dokladnie sama co chcialabym studiowac :-D w sumie najbardziej chcialabym prawo, ale.. nie wiem czy sobie poradze :)
Iskierko wspolczuje dnia, napewno byl wyczerpujacy:szok:

Co do Keukenhofu to tez nie bylam:zawstydzona/y:, ale widzialam zdjecia kolezanki i bardzo mi sie tam podoba :tak: w tym roku motyw przewodni POLSKA, takze moze sie wybierzemy w lato:cool2:

Co do mieszkan, bo ostatnio pisalyscie ze ktos placi 2400e za wynajem:szok: matko, ale duzo:szok:, my placimy 650+oplaty, wychodzi ponad 800 i dla nas to duzo, tymbardziej ze ja nie pracowalam prawie polowe ciazy.. Nie brakuje nam na nic i mozemy sobie na duzo pozwolic, ale szkoda by mi bylo wydawac tyle pieniedzy na mieszkanie, skoro wiem ze sa tansze - i czasami wcale nie gorsze! - mozna miec za te pieniadze wiele innych fajnych rzeczy, a odkladajac, to w ciagu roku wyjdzie ladna sumka :) zazdroszcze tej osobie, ze moze pozwolic sobie na wydawanie takich duzych pieniazkow troszke w bloto, bo to placenie komus do kieszeni to dla mnie wyrzucanie pieniedzy :sorry: przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was o tym pisala:eek: a juz mi sie nie chce w tyl wracac :-p marzy mi sie zeby w koncu isc na swoje, a nie placic taki wysoki czynsz komus, kto sobie oplaca z tego hipoteke i jest zadowolony, a ja jestem ciagle 'na walizkach..' .. mam nadzieje ze juz w koncu niedlugo :happy::happy::happy: nie moge sie doczekac :-D:tak:

reklama
TheHague my tez wynajmujemy dom i powiem ci ze te pieniadze ktore dostajemy za czynsz wcale nie starczaja w calosci na hipoteke, ubezpieczenie dodatkowe domu, do tego teraz musimy znowu troche pieniedzy zainwestowac zeby go odswiezyc. My na pewno nie jestesmy zadowoleni :no: a dom stoi juz ponad 2 lata na rynku i zainteresowanie jest bliskie zeru :crazy:
A Keukenhof otwrte jest chyba do 20 maja :eek:

Iskierka zarombisty dzien :szok::szok: byle nie za czesto ......

Dzien dobry :-)

Nana moze zle to napisalam, ale chodzilo mi dokladnie o to ze twoj Tymcio stawia pierwsze kroki w tym samym wieku co moj Kuba mimo tego ze twoje dzieciatko ma male problemy zdrowotne, wiec nic nie pozostalo jak pogratulowac zuh chlopak.

Dziewczyny tak czytam o tych waszych egzaminnach, nauce jezyka ze az mnie zmotywowalo zeby tez zaczac sie uczyc tylko od czego tu zaczac. Wiem jedno moja gmina nie pokrywa kosztow nauki a jakbym sama chciala isc to jest wydatek ponad 1000 euro:-(Jak wz yacyznalzscie nuke?
I widze ze nie jestem najmlodsza, kurcze szkoda ze zadna z was nie mieszka gdzies blizej mnie fajnie byloby miec kogos z kim mozna isc na spcer i pogadac.
Iskierko moi rodzice mieli stluczke 2 tyg temu i mieli ten sam problem co tym z waznoscia prawa jazdy i musieli tlumaczyc o co chodzi. Holendrzy nie rozumieja ze my mamy bezterminowe prawa jazdy.

anetka888 ciezko doradzic jeśli chodzi o język, bo ja robiłam kurs za darmo, ale gdyby gmina nie sponsorowała i musiałabym za to płacic tyle pieniedzy to nie wiem co ja bym wtedy zrobiła..... ja nigdy sama sie nie uczyłam, poszłam odrazu na kurs , ale wiem ze duzo osob ma na tyle motywacji że uczą sie w domu , kupuja jakies podreczniki z płytami i tak zaczynają :)

Ayni no mieszkać w tej prowincji bym nie chciała...właśnie za spokojnie dla mnie ale tak na weekend się wybrać to superowo...w tamtym roku byłam...fokę w naturze można zobaczyć i mnóstwo królików przy drodze:-D!

The Hauge to ja płacę tyle za wynajem. Jesli znajdziesz mi coś w Amsterdamie poniżej 1900 z takimi warunkami jakie ja chcę to biorę!Wiem że w Hadze jest dużo taniej dlatego taka komasacja Polaków tak siedzi.Mieszkanie poza Adamem nie wchodzi w grę.Np. w Amsterdamie garaz też jest na wagę złota.A też nie za bradzo uśmiecha mi się mieszkać w jakiejś podejrzanej dzielnicy.I tak jak już pisałam wcześniej to dlaczego mam sobie mieszkać w gorszych warunkach niż w PL???Jak na ten moment to też mi niczego nie brakuje.
Gdybym zostawała na stałe to pewnie domek w Amstelveen byśmy kupili.Choć zostając tutaj nawet na 5-7 lat nie jest opłacalne kupienie mieszkania w Adamie.(doradca nam powiedział więc to pewne)

Do keukenhof się wybieram niedługo(ze znajomymi, którzy przyjadą) i w sobotę na tą paradę bym chciała...
Ta Holandia w miniaturze też jest moim celem, dzięki za info że już wyremontowana. A o tym "corpusie" to dowiedziałam się od Was-dzięki-też będę musiała się wybrać.
Możecie wstawiać jakieś info o takich ciekawych miejscach w Wiatrakowie...nie wszystkie znam, nie wszystko jest w przewodniku a czasami można na weekend skoczyć.
Iskierka to niezłe przygody miałaś...a "kumpel" z tymi oponami to nieźle Cię wrobił:no:

Ostatnia edycja:
annaJ- garaz.. to prawdziwy luksus tutaj :tak: my po roku czasu mieszkania w centrum dostalismy parking- kosztuje to 200euro ale cale szczescie na pol roku...

karola- a co slychac u anety- wy chyba utrzymujecie kontakt?;-) zapracowana tak ze o nas nie pamieta.. ;-)

iskierka- ciekawy dzien... :-) ale moje motto to ".. bo w życiu nie może być za nudno.. "

sencilla- nic nie pisalas jak dziewczynki sie ciesza z wizyty babci? pewnie zawiedzione ze juz musiala wyjechac?

a ja juz nie moge sie doczekac ferii wiki i jedziemy do PL za niecale dwa tygodnie:tak: sprawdzalam w kalendarzu i dzieciaki maja prawie caly maj wolny, u nas chyba pojda tylko 8dni w miesiacu :rofl2:

a mam pytanie, wiem ze juz pisaliscie na temat prezentow na komunie ale dla holenderskiej rodziny, my dostalismy zaproszenie do PL chlopca, naszych najblizszych znajomych i sie zastanawiam co taki 9letni chlopiec by chcial dostac??? pieniedzy nie chcialabym wkladac bo wiem ze nie bedzie z tego zadnej pamiatki :sorry:

Gosiu ale mi chodzilo o mieszkanie, bo wiadomo, ze domy sa drozsze.. mimo wszystko jak mam placic 650e czynszu, to wolalabym sobie kupic mieszkanie i placic nawet 1000e hipoteki miesiecznie, ale wiedziec ze jestem na swoim i nie martwic sie o 'jutro',
AnnaJ007 rozumiem Cie, a tymbardziej skoro was stac to czemu nie, skoro macie takie wymagania, to jak najbardziej placcie za to :) ja wolalabym odlozyc troche i kupic lub wybudowac jakis sliczny dom w Polsce lub cos w cieplych krajach, np. wyspy karaibskie czy cos w podobie, niz tracic tyle na mieszkanie w zapyzialej Holandii :) Jak widac, roznimy sie bardzo i kazda ma wlasne zdanie. Powiedz mi, czy to wasze mieszkanie bylo jakos super umeblowane, a moze ma cos innego 'super' w standardzie, ze ten czynsz jest tak strasznie wysoki? strasznie mnie to ciekawi czym sie kierowaliscie :) a i masz racje, mieszkania w Hadze sa tansze niz w Amsterdamie, ale tez do tanszych nie naleza.. i to nie dlatego jest tu tyle Polakow, tylko dlatego ze tutaj jest duzo pracy, do ktorej moga przyjac kazdego, obojetnie czy ma wyksztalcenie czy nie. W Amsterdamie juz raczej o taka prace bedzie ciezko.. Ja planuje sie wyprowadzic pod niemiecka granice do prowincji Limburg i tam mieszkania sa o wiele tansze niz w Amsterdamie czy Hadze i Polakow tez za duzo nie ma ;) Mieszkanie w Hadze ktore stoi np. za 160tys e, to w Limburg mozna kupic dom za 160tys e.. Takze jest roznica. Ale to dlatego, ze Haga to miasto ktore ma slawny kurort - Scheveningen, do ktorego przyjezdzaja tysiace ludzi z Europy, a Amsterdam jest turystyczny - wiadomo dlaczego ;)))) W Limburg spokojniej i zycie tez na troszke wyzszym poziomie, bo tansze mieszkania, nawet te o wysokim standardzie, tak wiec mozna zyc w miare godnie i nie tracac tak duzo z konta ;) tez kiedys nie chcialam mieszkac na wsi, bronilam sie rekami i nogami :D teraz juz mi wszystko obojetne heheheh :)))))))))

niunia2008 no jak oglądaliśmy większośc mieszkań to nie było garażu i tzreba było czekać na pozwolenie na parkowanie, które nie oznacza że będze się mialo gdzie zaparkować:szok::sorry:.... no i jak mówimy że jeszcze nam roweru nie ukradli to też się wszyscy dziwią...

Dla chłopca chyba trudniej o prezent niż dla dziewczynki.Napewno na topie są róznorakie gry na PSP(jeśli ma to urządzenie)...

The Hague mieszkanko w PL mamy w miarę fajne...pewnie będziemy chcieli zmienić na coś innego kiedyś no ale na to też odkładamy(mój mąz ma na szczeście łeb jak sklep i inwestować też potrafi). Domek letniskowy w PL tez mamy. A wybudować dom w PL oczywiście że moglibyśmy...ale znowu ten sam problem-poza Warszawą nie chcemy(dziecko do szkoły, na basen, dostęp do "kultury"-wszędzie trzeba by dojechać autem) a w Warszawie od strony lasu kabackiego(tam mamy mieszkanie i tam sie nam podoba bo zielono) to miejsca już za bardzo nie ma-no bo graniczy las!!Więc zobaczymy może jakieś fajne inwestycje będą jeszcze robić.Domek na karaibach...nie wiem czy chciałoby nam się rok w rok jeździć w to samo miejsce:sorry:...a tak to mogę w rózne miejsca na wakacje wybywać.
Nasze mieszkanie było nieumeblowane-takie chcieliśmy z pewnych względów-jest w b.dobrej, spokojnej, czystej i cichej okolicy a zarazem 10-15 minut rowerem od Centrum.Blisko równiez spacerkiem(z wózkiem )do pakrów i do zielonego "lasku". Jest też fajny ogródek i można sobie na fotelikach posiedzieć(tak blisko centrum trudno o coś tak cichego)Ma duży metraż bo ciężko było znaleźć 3 sypielnie+salon+kuchnia i jadalnie w mniejszym(tyle jest nam potrzebne). Ma ten cudowny garaż, który w Ams. jest naprawdę luksusem no to czego nie musieliśmy mieć a było dodatkowym plusem to basen i siłownia.
A miało też być bez schodów!!! lub z windą w starym Ams trudno znaleźć.
Oglądaliśmy sporo mieszkań ale większość chociaż trochę schodów miała, jedno było z windą za taką samą cene bliżej centrum a z mniejszym metrażem.
Poza tym firma mojego P. jest w Amsterdamie więc w jakimś Limburgu czy nawewt Hadze trochę bez sensu byłoby mieszkać dla nas...A jak podkreślałam wsi na stałe nie chcemy, na weekend z chęcią.

Ostatnia edycja:
reklama
ANETKO no wlasnie dlatego jestem taka zadowolona ,ze pomimo jego problemow to zaczyna chodzic jak inne dzieci.Pamietam jak mial 7 m to lekarze powiedzieli ze jest na etapie motoryki 8 tyg dziecka.Wdrozylismy Vojte i bardzo szybko zaczol nadrabiac.Dziekuje Ci za gratulacje.

Do góry