reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Aniahaven niestety Wiedeń jakiś taki jest że tam tanio się pojechać ani polecieć nie da.Znajomy lata bo pochodzi z Austrii i się dziwił że my do PL tak tanio mamy. Mi się mieszka superowo, wszędzie blisko-do miasta, do parków, zielono i nawet coś w stylu ogródka mam.
aOLA ja na wczasy też bym chciała częściej-niestety mój mąż w swoim kontrakcie, niektóre warunki ma z PL-jednym z nich jest urlop-ma tylko 26 dni-więc to nas ogranicza.
Ayni te motywowanie pracowników to również zależy gdzie.Akurat mój mąż się takimi klimatami zajmuje, więc wiem że w Wawie to robią...no ale zgadza się idzie to ciężko.
Dla mnie mieszkanie w krajach arabskich to jakiś kosmos!

Te biura pośrednictwa pracy to chyba niezłą kaskę mają z Polaków.

Ostatnia edycja:
reklama
karola- u nas nadal etap ciszy... choc w domu jak sie pytalam czy rozumie co do niej mowia to oznajmila ze rozumie co pani do niej mowi, ale nie zawsze rozumie dzieci. tylko wiki taka wstydliwa jest ze nawet jak jest ktos nowy i po polsku mowi to sie wstydzi :baffled: to teraz mozesz wkoncu odpoczywac, a po porodzie zaraz wracasz do pracy?

Michal rozumie tylko proste zdania,ale widze ze teraz panie wiecej mu czasu poswiecaja:tak: Jesli nas bedzie stac to pewnie posiedze w domu do 2 albo i 4 lat :sorry: a jak nie to po pol roku cos bd szukac:baffled::szok:

Zgadzam sie z toba AYNI,dlatego tez moj maz jest zadowolony ze swojej pracy ,choc nie zarabia kokosow.Jest tam dobrze traktowany ,chwalony ,szef ma przyjacielski i otwarty stosunek do niego.to tez sie liczy ,nie tylko kasa.W polsce to niestety jeszcze malo kto wie ,ze czasem nagroda bardziej motywuje niz kara.

AnnaJ niestety to zalezy gdzie mozna by zaczac od malutkiej listy firm w polsce , gdzie ludzi sie motywuje. Ale ja tam od Polski duzo nie wymagam , bo po co ? :-D Ja tez kiedys myslalam ze mieszkanie w krajach arabskich to kosmos, to bylo jak jeszcze ogladalam telewizje i czytalam historie z "przyjaciolki", ale w koncu pojechalam skuszona pasja do nurkowania i czesciowo sluzbowo , pomieszkalam, zobaczylam, ze drogi lepsze niz w Polsce, podejscie do pracownika lepsze niz w Polsce, ceny lekow, lepsze niz w Polsce, wyplaty takie same jak w Polsce, jedzenie zdecydowanie lepsze niz w Polsce (i tansze) , mieszkania, duzo ladniejsze niz w Polsce... Wiec chyba nie jest tak zle. Towarzystwo w kurortach mieszka miedzynarodowe, duzo Wlochow i Brytyjczykow, troche Niemcow, czasem sie trafiaja nawet Amerykanie, generalnie prawie wszyskto , zdecydowana wiekszosc jednak europejczykow - kluby dla dzieci i mam, no i pogoda. troche wiecej uzywa sie klaksonow na drogach i jazda samochodem dostarcza wiecej emocji, ale mozna sie do tego przyzwyczaic, tak samo jak w Polsce mozna sie przyzwyczaic do widoku dresow z puszka piwa pod sklepem.

Mnie tam akurat cieszy taki scenariusz, ale zdaje sobie sprawe, jaki wiekszosc ludzi ma stosunek do krajow arabskich oraz jakie panuja uprzedzenia.

Dziewczyny naprawde mialysmy swietna dyskusje, i przede wszystkim kulturalna. Ja zmykam na dol bo znow zglodnialam
:baffled:

Iskierka ale w jakiej sprawie nie mam racji???
Po raz kolejny podkreślam że piszę to co ja uważam ze swojej strony i swojego punktu widzenia, uważam że wysoki standard życia jest droższy w Amsterdamie niż w Warszawie.
Więc ja się zgadzam z Wami i tym że w PL się ciężko żyje.Ani ja ani mój mąż nie pochodzimy z bogatych i "ustawionych" rodzin, wiem jak wygląda życie poza Wawą-mój tata pochodzi z terenów północnych-byłych PGR-po prostu MASAKRA i patologia!
Ja robię zakupy w róznych miejscach-C1000 nigdzie nie mam w okolicy.Ale np. świeze ryby uwielbiam i nie uważam żeby one były tutaj tanie(np.Sola),teraz odkryłam De Bazaar więc jagnięcinkę i baraninkę kupuję taniej i to o połowę niż w sklepach w Amsterdamie-więc róznic jest.
Gdybym nie miała Tymka to pewnie do pracy bym poszła bo mogłabym umrzeć z nudów. Jak dużo Polek pewnie zaczełabym w domu opieki.
Pisałam ogólnie, bo kilka osób przede mna napisało otwarcie lub "przez ogrodki" że nie masz racji że ceny żywności sa droższe od tych w PL i że ogólnie w PL żyje się lepiej (łatwiej). Jakoś tak to odebrałam.
Poza tym - w PL nie ma takich bazarow jak ten w Beverwijk, gdzie dużo rzeczy można kupic za grosze.
Te biura pośrednictwa pracy to chyba niezłą kaskę mają z Polaków.
Owszem, ale tylko te, które werbują niczego nieświadomych ludzi jeszcze w Polsce, obiecując im złote góry. Póxniej okradają ich na wszystkim.
Na szczęście my z mężem jesteśmy na takim etapie, że pracujemy przez holenderskie biuro pracy, gdzie ma się taką samą stawkę jak Holender czy pracownik innej narodowosci. Inna sprawa to fazy pracy i czesto niemożność otrzymania stałego kontraktu. Jednak wolę te fazy tutaj, niz półroczne (i dłuższe) bezowocne szukanie pracy w PL lub praca za 5zl na godzinę...
Podjęlismy sie tematu jak rzeka. Ja rozumiem Anno ze piszesz o swoich spostrzezeniach i masz prawo miec swoje zdanie. Ja piszę z doświadczenia kilkunastu lat pracy na brudnym Śląsku, gdzie znależć dobrze płatną pracę (a czasem wogóle jakąkolwiek pracę) graniczy z cudem. Jesli ktoś dodatkowo ma 40 lat i średnie wyksztalcenie zdobyte przed lub w trakcie zmian polityczno-ustrojowych.... skazany jest na bezrobocie, prace sprzątaczki w szkole lub barmanki w podejrzanej spelunie...

ale się rozkręciłyśmy....;)))
Ayni no ja niestety nie nurkuję(boję się-pływać nie potrafię) ale w Egipcie/Tunezji warunki są do tego rewelacyjne!!! I mogę pooglądać rafę tylko w tv:sorry:...
Też już kończę dyskusję.Każdy ma swoje racje.

nana mam pytanko, wiem że mieszkasz niedaleko keukenhof, w sobotę jest parada kwiatowa.Czy wiesz może jak to wygląda?Którędy idzie?Gdzie najlepiej oglądać i czy później to wszystko "stacjonuje" w Harlemie?
Jak ktoś inny wie to też proszę o info.Chciałabym się wybrać.

Ostatnia edycja:
reklama
Super dyskusja,fajnie sie czyta :)

kurka fiksa nie nadazam z odświeżaniem ;)
Haha dobre jestescie, ciekawe co powie AniaHaven jak wroci na forum :-D

AnnaJ007 mi sie bardzo podoba ze masz odmienne zdanie i ze kazda z nas ma cos do powiedzenia w tym temacie i nie wazne kto z kim sie zgadza, tylko w jaki sposob potrafimy dyskutowac, bo wiekszosc ludzi niestety nie potrafi wymieniac pogladadow, bo tudziez foszek - smierdzioszek sie pojawi.

Ide cos pogooglowac na temat kotow, bo moj sie cos dziwnie zachowuje, wchodzi mi na brzuch jak leze i zaczyna swoje masaze, na dodatek ma taka mine, jakby sie niezle wczuwal w swoje zadanie. Robi to tak samo, jakby sobie chcial udeptac miejsce, tylko ze z tym masazem idzie mu czasem nawet 10 minut. I za bardzo nie wiem o co mu chodzi i czy to przez ciaze, czy jak :D

Do góry