reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Madziula zeby dostac bsn trzeba byc zameldowanym a sofi numer nie ;) mama mika i olinka pytala o bsn. ja ostatnio zalatwialam sofi nr i na drugi dzien byl juz do odbioru. takze roznie to z tym bywa..

reklama
a no widzisz, nie wiedziałam ze taka jest roznica ze BSn jest dla obywateli zameldowanych a Sofi zostawili dla niezameldowanych, tak czy siak chodzi o numer identyfikacyjny :)

Jeśli chodzi o czas oczekiwania to ja pewna nie jestem , jak jest teraz, może faktycznie nie trzeba czekać, najlepiej gdyby poprostu jej mąż zadzwonił i sie dowiedział co i ile sie czeka :)

a mnie sie wydaje ze sofi i bsn to te same numery...;-)
a ja z innej beczki - moj plan wyjazdu/wylotu do Wiednia jest jak najbardziej aktualny czy dysponujecie jakimis namiarami na busa ewentualnie:nerd: albo samolot, bo wizzar kolo mnie nie lata:baffled:do Austri albo jak nalezy szukac pociagu z Holandi???:-p bo powiem wam szczerze w tym jestem zielona - zawsze autem wszedzie pociskam...bardzo dziekuje za jakies przydatne linki...sama oczywiscie tez szukam /interesuje mnie po 20-tym/:blink:

Witajcie Dziewczyny, przepraszam że się wtrącam w Wasze rozmowy ale mam pytanie, może będzie mogły mi pomóc. Mój mąż pracuje i mieszka w NL od kilku lat, ja jestem z dziećmi i pracuję w PL. Czy jest taka możliwość żebym wyrobiła będąc w PL nr BSN? Mąż mi powiedział że wtedy dostałby sporo zwrotu podatku...jeśli mogłybyście pomóc i podpowiedzieć coś byłabym wdzięczna.
Czesc, ja kiedys mialam wyrabiac dla mojego brata jak bylam zameldowana jeszcze w PL ze wzgledu na rozlakowe. Wiem, ze ksiegowe moga cos takiego zalatwic, wiec dobrze by bylo jesli sie nie chcecie fatygowac, zalatwic to przez nia, podobno przychodzi listem , ale szczegolow nie znam.

Sofi numer i BSN to przeca to samo :D tylko nazwe zmienili.

​Iskierka, o to feler westchnal seler ! :D jak znajde gdzies takie, to dam Ci znac !

AniaHaven - do Wiednia polecisz Lufthansa ze Schipholu za okolo 180 EUR tam i spowrotem z przesiadka we frankfurcie.
Bezposredni lot tylko z Austrial Airlines - okolo 218 EUR , badz KLM - 230 EUR
Wizz air niestety nie lata do Austrii.

Ostatnia edycja:
Witam niedzielnie. Ja dziś sie lenię na sofie z lapkiem na kolanach.
To znaczy lenię się, bo mąż zrobił prawie całe śniadanie i rolady na obiad a córka obrala i ugotowala ziemniaki na kluski. Kapusta kiszona ugotowała sie niemal sama, więc lenistwo na całego.
Teraz mąż z córka męczą się nad tym, by mąż zrozumiał zadania z kursu holenderskiego, a ja zrobiłam synowi dyktando z holenderskiego:-D
Madziula zeby dostac bsn trzeba byc zameldowanym a sofi numer nie ;) mama mika i olinka pytala o bsn. ja ostatnio zalatwialam sofi nr i na drugi dzien byl juz do odbioru. takze roznie to z tym bywa..
Kochana BSN i Sofinummer to jest to samo. Kiedyś się mówilo Sofinummer, a teraz się mówi Burgerservicenummer czyli w skrócie BSN.
Można go dostac bez zameldowania. Przecież setki Polaków przyjeżdżających tutaj do pracy wakacyjnej MUSI mieć numer BSN, ale nie muszą miec zameldowania.
Faktycznie jednak trzeba go iść wyrobić osobiście. Wcześniej trzeba sie umówić na spotkanie w belastingu, a samo wyrobienie BSN trwa jakieś 15 minut. I w tym względzie chyba się nic nie zmieniło.

Odnośnie tych śpiochów o które pytałam wczesniej to mam kilka sztuk, które dostałam od koleżanki z Polski (nowiusieńkie), ale są duże - 74/86 (i welurowe:baffled:). Chciałam kupic takie na niemowlaczka, zaraz jak się urodzi. Jak przyjedzie rodzina to dziecko będzie miało już około 2 miesięcy więc owszem, mogą przywieźć, ale już wieksze - 62/68. Wszystko zależy od tego, jak duże dziecko sie urodzi...
AYNI - byłabym wdzięczna:-)

Ostatnia edycja:
Iskierko takie wlasnie spichy dostaniesc w C&A ja tam kupowalam dokladnie takie i jeszcze z dlugim rekawem. Co do tego sofi i BSN to sie zgadzam bo to to samo i wyrabiaja na miejscu w jakies 15 min z tym ze trzeba sie wczesniej umowic. Chociaz moja mama jak pracowala w OTTO to oni sami wyrabiali jej sofi nie wiem jak ale ona nie byla w Belastingu :-)

U staat bij een Nederlandse gemeente ingeschreven

Als u bij een Nederlandse gemeente stond ingeschreven op 26 november 2007, dan heeft u zelf niets hoeven te doen om uw burgerservicenummer te ontvangen. Uw sofinummer is automatisch omgezet in uw BSN. Alleen gebruikt u de cijfers van uw sofinummer voortaan als BSN.

U staat niet bij een Nederlandse gemeente ingeschreven

Staat u niet bij een Nederlandse gemeente ingeschreven en hebt u geen BSN? En moet u belasting betalen in Nederland? Dan blijft u het sofinummer gebruiken. Hebt u geen sofinummer ontvangen? Dan kunt u dit bij ons aanvragen.

dla ścisłości to jak wyjaśnić tą rozne ze strony samego belastingu?? z tego wynika ze osoby zameldowane po 2007 automatycznie otrzymuja BSN a osoby nie zameldowane pozostaja nadal przy sofi.
Ja też do tej pory myślałam ze to to samo. a wyrobienie to faktycznie 15 minut tylko kwestia tego ile czeka sie własnie na to wyrobienie.

mniejsza o to , rozchodzi sie o numer a nie o definicje. ;D mozna w kazdym badz razie na odleglosc i wiem ze napewno ksiegowe i biura pracy moga to zalatwic bez osobistego wstawiennictwa.

reklama
Do góry