reklama
karola82_82
mama slicznego Michałka
proponuje ci z nim porozmawiac a nie gdybac, bo ile ludzi tyle opini na jego temat
Astrid1987
Mama Tygrysica z Księżyca
Właśnie wróciłam.
Wyprognozowali nam córeczke
Słyszałam własnie że nie robią lewatywy, moja koleżanka 12 godz, przed porodem nic nie jadła bo sie bała że bedzie niespodzianka i sie spali ze wstydu. Faktycznie troche to takie krępujące ale z drugiej zaś strony rzecz naturalna.
Wam też forum szwankuje??? Czy tylko ja mam jakis problem?? Wszystko działa oprócz forum
Gratuluję . Niech rośnie zdrowo.
W parafii w R'damie jest tak, że jak się chce ochrzcić, przyjąć księdza itp. to trzeba się do nich zapisać (mają formularze) i wpłacać jakąś składkę. W sumie nie takie złe. Ksiądz jest całkiem sympatyczny i do pogadania. Przynajmniej takie wrażenie sprawia. Może kiedyś się zdecydujemy. Póki co planujemy chrzest robić na Boże Narodzenie w Wałbrzychu. Nie chcemy ściągać całej rodziny tutaj, tzn. rodziców, teściów, rodzeństwa i dziadków (z nimi byłby największy problem, bo wiadomo, zdrowie nie te). Mam nadzieję tylko, że proboszcz z W-cha nie będzie robił problemów, bo on jest dziwny.
Ja znam sporo Polaków, którzy tutaj pracują i nie znają ani słówka w innym niż polski języku. Także myślę, że takie biuro nie byłoby takie złe. Ale póki co z mojej strony mogę sobie gdybać, bo nie mamy specjalnie kasy na rozkręcanie czegokolwiek. Po porodzie planujemy zmienić mieszkanie, bo tutaj czynsz jest wysoki i nie chcemy mieszkać w Rotterdamie, tylko w mniejszej miejscowości.
A forum to dzisiaj idzie, jak przysłowiowa krew z nosa. Pewnie coś zmieniają :/
Madziula85
Rodzina w komplecie :)
Gratuluję . Niech rośnie zdrowo.
Ja znam sporo Polaków, którzy tutaj pracują i nie znają ani słówka w innym niż polski języku. Także myślę, że takie biuro nie byłoby takie złe. Ale póki co z mojej strony mogę sobie gdybać, bo nie mamy specjalnie kasy na rozkręcanie czegokolwiek. Po porodzie planujemy zmienić mieszkanie, bo tutaj czynsz jest wysoki i nie chcemy mieszkać w Rotterdamie, tylko w mniejszej miejscowości.
A forum to dzisiaj idzie, jak przysłowiowa krew z nosa. Pewnie coś zmieniają :/
Dziękuję wszystkim Tak, u nas w rodzinie też ostatnio same baby się rodzą a myślalam ze ja przelamie tą passe
Astrid , zapraszamy do Hagi, to w końcu mniejsza miejscowość niż Rotterdam
U nas też wypadnie że na chrzciny bedziemy jechac do Pl na Boże Narodzenie
Astrid1987
Dziękuję wszystkim Tak, u nas w rodzinie też ostatnio same baby się rodzą a myślalam ze ja przelamie tą passe
Astrid , zapraszamy do Hagi, to w końcu mniejsza miejscowość niż Rotterdam
U nas też wypadnie że na chrzciny bedziemy jechac do Pl na Boże Narodzenie
Haga fajna, blisko na plażę . Póki co, M. pracuje na Bleiswijku i mu stąd bliżej dojeżdżać. Ale mówi, że ma już dość tych róż, więc będzie szukać czegoś innego po powrocie z urlopu. Ja nie pracuję póki co, więc mi to różnicy nie robi, gdzie mieszkamy. Póki co za sam wynajem płacimy 650e i jak znajdziemy coś tańszego, to się przeniesiemy. Póki co siedzimy w R'damie do mojego porodu, bo już nie ma sensu zmieniać położnej, szpitala itd. Szczególnie, że położną mam prawie pod nosem a do szpitala z 5 minut jazdy samochodem.
U mnie póki co w większości są faceci, więc mam nadzieję, że Maja dalej pozostaje Mają. Chociaż jak będzie Marcel to płakać nie będę. Ważne, żeby maluch był zdrowy.
Ostatnia edycja:
AnnaJ007
Fanka BB :)
Astrid znasz paru Polaków, którzy mówią tylko po naszemu...a ilu z tych Polaków stać na wakacje co roku z biura podróży?...Sory ale to są realia...Biuro może i tak ale nastawione na naszych to nie wypali...
Sencilla mi chodziło o co innego, wiem że ludzie, którzy przyjeżdżają do PL to są zachwyceni np. naszymi górami...(nawet prezes(Holender) firmy mojego męża ma wielki sentyment do PL gór i mówi że te góry i Afryka to jedne z najpiękniejszych rzeczy, które widział.
Sencilla mi chodziło o co innego, wiem że ludzie, którzy przyjeżdżają do PL to są zachwyceni np. naszymi górami...(nawet prezes(Holender) firmy mojego męża ma wielki sentyment do PL gór i mówi że te góry i Afryka to jedne z najpiękniejszych rzeczy, które widział.
Iguana_
Fanka BB :)
My już po spacerku....ale jestem zagoniona dzisiaj.
Zaczęłam powoli się przygotowywać do wyjazdu na święta do Polski. Kupiłam jakieś drobne świąteczno-słodkie podarunki dla całej rodziny. Karteczki też już zrobiłam samodzielnie i wyślę przed wyjazdem...może razem z nami dotrą;-)
Zaczęłam powoli się przygotowywać do wyjazdu na święta do Polski. Kupiłam jakieś drobne świąteczno-słodkie podarunki dla całej rodziny. Karteczki też już zrobiłam samodzielnie i wyślę przed wyjazdem...może razem z nami dotrą;-)
Czesc dziewczyny, my calkiem niedawno wrocilismy do domu, ach co za wrazenia! Piekna poczekalnia z super jezzowa muzyka, polozna nie robila zadnego problemu z ubezpieczeniem , pokazala nam dzidzi,ale wlasnie nam spalo, kazala kaszlnac zeby obudzic, no i sie obudzilo, przekrecilo do nas pleckami, potem zaraz spowrotem pokazac buzke i pomachalo , wyprostowalo nozki. ma 7 cm i termin wyliczony jak na kalkulatorach w internecie wstepnie na 20 wrzesnia. Przyszly tatus ogladal z polozna a ja na tv wiszacym , jak wrocilismy do stolu to nawet swojego nazwiska nie mogl wypowiedziec pod wrazeniem byl ze zobaczyl co tam sie rusza :-)i dostalismy walizke z gazetkami, kremik palmersa,grawitamon, skarpeteczki i maskotke .Pochwale sie zdjeciami
Astrid - kawke zbozowa kupisz w kazdym supermarkecie na stoisku dla diabetykow , gdzie sa same herbatki i wafle bezcukrowe, bedzie tam napisane granenkoffie i cos jakby cykorie czy cos takiego. ja wlasnie taka pije i wmawiam sobie, ze to prawdziwa ;D
Pozdrawiam was i lece sie dalej ekscytowac , maila wysle do polski ze zdjeciami,ach!! Buzka!
Astrid - kawke zbozowa kupisz w kazdym supermarkecie na stoisku dla diabetykow , gdzie sa same herbatki i wafle bezcukrowe, bedzie tam napisane granenkoffie i cos jakby cykorie czy cos takiego. ja wlasnie taka pije i wmawiam sobie, ze to prawdziwa ;D
Pozdrawiam was i lece sie dalej ekscytowac , maila wysle do polski ze zdjeciami,ach!! Buzka!
reklama
Astrid1987
Ayni - fajny maluszek , takie usg to jest niesamowite przeżycie . Dzięki za wskazówkę, będę szukać.
Anna - pomysł z biurem siedzi póki co w mojej głowie, sądzę, że jego to zupełnie inna bajka. Powiem Ci, że sporo z tych osób spokojnie byłoby stać na takie wakacje. Nie widzę sensu udowadniać sobie wzajemnie kto ma rację, bo każdy ma swoją. Ja jednak nie byłabym taką pesymistką. Poza tym nie nastawiałoby się ono i tak tylko na Polaków, tylko na ogół odbiorców. Po prostu operowanie językiem polskim co niektórych by ośmieliło, tak samo przecież ludzie tutaj szukają polskojęzycznych lekarzy, położnych, biur maklerskich itp. Jak już pisałam wcześniej, to jest tylko taki pomysł na przyszłość, więc nie ma co się nakręcać w żadną stronę.
Anna - pomysł z biurem siedzi póki co w mojej głowie, sądzę, że jego to zupełnie inna bajka. Powiem Ci, że sporo z tych osób spokojnie byłoby stać na takie wakacje. Nie widzę sensu udowadniać sobie wzajemnie kto ma rację, bo każdy ma swoją. Ja jednak nie byłabym taką pesymistką. Poza tym nie nastawiałoby się ono i tak tylko na Polaków, tylko na ogół odbiorców. Po prostu operowanie językiem polskim co niektórych by ośmieliło, tak samo przecież ludzie tutaj szukają polskojęzycznych lekarzy, położnych, biur maklerskich itp. Jak już pisałam wcześniej, to jest tylko taki pomysł na przyszłość, więc nie ma co się nakręcać w żadną stronę.