reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Sencilla musze przyznac ze ja mam dwojke i 2 dzien tak sie wybieramy rano ale nie jest lekko. Najpierw ja sie ubieram pozniej Kube a na sam koniec Filipka, ale jak wychodze z domu to jestem mokra. A najgorsze jest to ze Filipke akurat o 8 zasypia i musze go budzic specjalnie zeby Kube zaprowadzic. A z tym czasem to zawsze trzeba wziac jakis zapas bo z dzieciem roznie bywa potrafi zrobic niespodzianke jak juz jest ubrane :-)

Co do tego nacinania i pekania to ja czytalam ze lepiej sie goi rana po peknieciu ale dlaczego to nie wiem... Ja bylam nacinana i dla mnie to byl okropny bol po porodzie ani chodzic ani siadac. Jak o tym pomysle to az mam ciarki. Naszczescie teraz nie peklam i godzine po porodzie juz chodzilam normlanie tak jakby nigdy nic. Wydaje mi sie ze w PL to jest rutyna nacinanie tylko dlatego zeby lekarzowi bylo latwiej...

Ja mialam lewatywe ze pierwszym razem i teraz balam sie zeby nie zrobic niespodzianki zwlaszcza ze rodzilam w domu, ale naszczescie obylo sie bez tego :-D

Dziewczyny ja ten nigdy niepracowalam w zawodzie a jestem Hotelarzem ;-)

reklama
Zrezygnowałam, bo to jednak wylot do Egiptu. Dla mnie to pierwsza ciąża w ogóle, więc nie wiedziałam czego się mam spodziewać, no i jednak nie chciałam ryzykować, szczególnie, że praca animatora jest dość wyczerpująca fizycznie. Póki co do moich prac w zawodzie, mogę zaliczyć bycie wychowawcą kolonijnym w Karpaczu ;D, no i praktyki. Muszę się wziąć za język, ale jakoś nie mogę się skupić :(. Pewnie jakbym znała holenderski, to bym mogła się starać o pracę w jakimś tutejszym biurze podróży, hotelu czy czymś takim.

Ostatnia edycja:
Astrid, ja znam holenderski, a do biur podrozy niestety nie mam szans...oni chca holendra i tyle.
Anetka, dwojke juz przerabiam od prawie 4 lat, wiec mysle, ze i z trojka pojdzie :tak:;-)

Witam!!!

Już nie wiem kto pytała o te czyszczenie uszu maluszkom-kraamzorg dobrze mówiła, nie czyści się, dorośli zresztą też nie powinni tymi patykami usuwać woskowiny(ja niestety to robię:dry:...ale się ograniczam).

Co do zwierząt to ja też bardzo lubię owieczki,i inne zwierzaczki:tak:, ale jeść też lubię, jagnięcinę, cielęcinę, króliczka-pyszności-nie ma porównania z mięsem ze świni:)baffled:). Niestety w Amsterdamie nie jest to tanie mięso!

niunia ja powiem że w centrum też średnio chciałabym mieszkać, ja mam około 10 minut tramwajem i mieszka w bardzo spokojnej okolicy-to nasze miasto jest tak małe że wszędzie blisko.

Astrid, ja znam holenderski, a do biur podrozy niestety nie mam szans...oni chca holendra i tyle.
Anetka, dwojke juz przerabiam od prawie 4 lat, wiec mysle, ze i z trojka pojdzie :tak:;-)

Chamidła :crazy:. Chociaż... w mojej dzielnicy jest trochę biur podróży prowadzonych przez muzułmanów. Analogicznie, skoro jest coraz więcej Polaków tutaj, to istnienie takiego przedsiębiorstwa miałoby rację bytu :-). W ogóle myślę, że posiadanie pracownika znającego dodatkowo inny jezyk niż holenderski i angielski, wiele ułatwia. W końcu nie wszyscy Polacy tutaj potrafią się dogadać w jakimkolwiek obcym języku. Ceny wycieczek są tak atrakcyjne, że aż szkoda, że mamy inne wydatki na głowie, bo aż się chce polecieć na jakąś Kubę czy Curacao :D

co do czyszczenia uszu, nie wolno tego robic wacikami, tymi patyczkami. wtedy wlasnie moze sie ucho zatkac, bo tak jakby
"upycha" sie tym wacikiem woskowine w uchu. Uszko malucha potrafi sie samo oczyszczac, jedyne, co mozemy zrobic, to czyscic malzowine pieluszka. mi tez lekarz doradzil, ze mozna stosowac od czasu do czasu spray do nosa (tak tak), wtedy ucho oczysci sie tak jakby "od wewnatrz", bo nos i ucho polaczone sa.
Astrid, tez mysle, ze takie biuro byloby super pomyslem. moze kiedys cos razem stworzymy :tak::happy2:

co do czyszczenia uszu, nie wolno tego robic wacikami, tymi patyczkami. wtedy wlasnie moze sie ucho zatkac, bo tak jakby
"upycha" sie tym wacikiem woskowine w uchu. Uszko malucha potrafi sie samo oczyszczac, jedyne, co mozemy zrobic, to czyscic malzowine pieluszka. mi tez lekarz doradzil, ze mozna stosowac od czasu do czasu spray do nosa (tak tak), wtedy ucho oczysci sie tak jakby "od wewnatrz", bo nos i ucho polaczone sa.
Astrid, tez mysle, ze takie biuro byloby super pomyslem. moze kiedys cos razem stworzymy :tak::happy2:

Mi się marzy własny biznes. Chyba nie jest to takie trudne tutaj w Holandii? No ale najpierw trzeba mieć kapitał ;)... to póki co trzeba uzbierać.

Ok, zbieram się do ABN-u, bo przesiedzę tak cały dzień i nic nie zrobię.

Miłego dnia :*

Ostatnia edycja:
Właśnie wróciłam.

Wyprognozowali nam córeczke ;):)

Słyszałam własnie że nie robią lewatywy, moja koleżanka 12 godz, przed porodem nic nie jadła bo sie bała że bedzie niespodzianka i sie spali ze wstydu. Faktycznie troche to takie krępujące ale z drugiej zaś strony rzecz naturalna.

Wam też forum szwankuje??? Czy tylko ja mam jakis problem?? Wszystko działa oprócz forum :(

Ostatnia edycja:
reklama
Mi chodzi ale baaaardzo wolno zanim zaladuje strone to troche czasu zleci.
Nam z mezem tez sie marzy wlasny biznes ale trzeba miec wklad jakis. Moze kiedys... A te biuro to fajny pomysl bo my jak 2 lata temu lecielismy do Egiptu to wolalam z PL zeby wszytsko bylo jasne a tu jak sie nie zna jezyka to roznie bywa czasem angielski nie wystarczy.
Jak zalozycie juz te biuro to moze dla mnie sie cos znjadzie ja po Hotelarstwie i Turystyce moze jakas praca po znajomosci heheh

Gratuluje coreczkiMadziula85 az mi sie przypomnialo jak ja bylam na USG 20 tygodniowym i te oczekiwanie az sie dowiemy niesamowite uczucie :-)

Do góry