reklama
anetka880
Fanka BB :)
Witam!!
sencilla trzymam kciuki za ciebie i wspolczuje z tym chorubskiem bo wiem co to jest, ale moze bedzie tak jak u mnie ze dzidzia poczeka az wyzdrowiejesz;-)
a tak po za tym to ja wyspana jak nigdy spalismy do 9.30. Wczoraj to bylam az przerazona bo Filip caly dzien przespal. wstal na mycie i na jedzenie. Teraz tez spi. wasze dzieciaczki tez tak mialy?
sencilla trzymam kciuki za ciebie i wspolczuje z tym chorubskiem bo wiem co to jest, ale moze bedzie tak jak u mnie ze dzidzia poczeka az wyzdrowiejesz;-)
a tak po za tym to ja wyspana jak nigdy spalismy do 9.30. Wczoraj to bylam az przerazona bo Filip caly dzien przespal. wstal na mycie i na jedzenie. Teraz tez spi. wasze dzieciaczki tez tak mialy?
nana19
Rehabilitacja niemowląt - Elżbieta Szeliga
jest tam o rozwoju ruchowym dzieci ,o bledach jakie my rodzice popelniamy np.prowadzanie za dwie raczki
jest tam o rozwoju ruchowym dzieci ,o bledach jakie my rodzice popelniamy np.prowadzanie za dwie raczki
Nana, przeczytalam czesc tej strony, super rzecyz, musze jeszcze dokladniej poczytac. mialam tez dosc duzo na ten temat na studiach, skutki "uczenia" dzieci tego, czego by sie w naturalny sposob same nauczyly, a raczej "robienia" za nich tych rzeczy, jak UCZENIE chodzic, nie zachecanie do raczkowania, zbyt wczesne sadzanie, albo w ogole sadzanie (dziecko moze siedziec dopiero wtedy, jak moze samo sie podniesc i usiasc, sa fatalne. mielismy zajecia z krajowej slawy fizjoterapeuta, wykladowca, ktory obserwowal wiele dzieci wlasnie w ten sposob "wychowywanych" i opowiadal, ze uszczerbki na ich zdrowiu *ktore zreszta nie zawsze widac', np. w ukladzie kostnym, w stawach, sa ogromne.
warto na to zwrocic uwage.
warto na to zwrocic uwage.
7axe7
Szczęśliwa Mama Misi
nana czytałam wczoraj fajna sprawa. niestety wiele rodziców robi wszystko na siłę, żeby dziecko jak najwcześniej siedziało, chodziło....
a Moja Miśka usnęła dziś w łóżeczku.. postanowiłam ją pomału znowu przekonywać do łóżeczka... tyle dobrze, że moja Mama mi kupiła drewniane i na pewno jest lepsze jak wcześniejsze turystyczne. Stała godzinę z nie wesołą miną ale wkońcu położyła się i usnęła Pomalutku może nam się uda naprawić moje błędy...
a Moja Miśka usnęła dziś w łóżeczku.. postanowiłam ją pomału znowu przekonywać do łóżeczka... tyle dobrze, że moja Mama mi kupiła drewniane i na pewno jest lepsze jak wcześniejsze turystyczne. Stała godzinę z nie wesołą miną ale wkońcu położyła się i usnęła Pomalutku może nam się uda naprawić moje błędy...
nana19
my wlasnei wrocilismy z fizjo.No troche do czytania tam jest na tej stronce.Ja np.widze ze tu w holandii dzieci dlugo w boksach sa trzymane.No z jednej srtony dobrze bo nic na sile ,nie przyspieszaja ich rozwoju , a z drugiej to oni robia to raczej z wygody bo wiadomo ze jak dziecko zacznie lazic wszedzie to kawki spokojnie wypic nie mozna:-).U nas skutkiem przebywania Tymka w lezaczku bylo to ze polozony na podlodze nie umial na niej lezec ale on to ma problemy z wzorcami ruchowymi.Wiec taki lezaczek to tylko pogorszyl wszystko.Zdrowe dzieci same znajda sposoby by naprawic nasze bledy ale takie zaburzone to nie.No u nas coraz lepiej ,wprawdzie do samodzielnego ,poprawnego chodzenia jeszcze daleko ale i tak sie cieszymy z postepow Tymka.Wczesniej mial takie przykurcze w raczkach ze nie mogl zabawek wziasc do raczki a teraz to na motorku smiga:-):-)
Ostatnia edycja:
Iguana_
My już po spacerku, piękna pogoda...wiosna nastała!
Mam pytanie do mam karmiących piersią lub tych które kiedyś karmiły...Zdarza mi się czasem zrobić słabo, tzn. nawet kilka razy w tygodniu...głównie z rana, do południa i trochę mnie mdli. Nie zemdlałam nigdy, bo to nie jest aż tak mocne. Czy to hormony? Norma w czasie długiego karmienia piersią?...bo nadal Janka karmię cycem i mam w planach do roku to utrzymać.
nana19, dzięki za świetny link. Przyda się akurat bardzo. Mąż chciał się ambitnie zabrać do nauki sadzania Janka. A, że jesteśmy zieloni w tej kwestii, troche poczytałam i teraz wiem, że nie wolno uczyć siadać na siłe. A tutaj wklejam pomocny link:
http://www.mamazone.pl/tv/film,5111,dziecko-nauka-siadania.aspx
Mam pytanie do mam karmiących piersią lub tych które kiedyś karmiły...Zdarza mi się czasem zrobić słabo, tzn. nawet kilka razy w tygodniu...głównie z rana, do południa i trochę mnie mdli. Nie zemdlałam nigdy, bo to nie jest aż tak mocne. Czy to hormony? Norma w czasie długiego karmienia piersią?...bo nadal Janka karmię cycem i mam w planach do roku to utrzymać.
nana19, dzięki za świetny link. Przyda się akurat bardzo. Mąż chciał się ambitnie zabrać do nauki sadzania Janka. A, że jesteśmy zieloni w tej kwestii, troche poczytałam i teraz wiem, że nie wolno uczyć siadać na siłe. A tutaj wklejam pomocny link:
http://www.mamazone.pl/tv/film,5111,dziecko-nauka-siadania.aspx
Ostatnia edycja:
reklama