reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

dobry wieczor,j
a dzis caly dzien jakies wariactwo, ganianie, szkola, balet Marysi i cuda wianki :-D
Preciouse, ja Marysie rodzilam w PL, Antosie w NL, a malutka urodze tez w NL, bez dwoch zdan. To juz chyba wiesz, gdzie mi bylo lepiej :-D
ktos pytal, gdzie mieszkam- mieszkam w HOORN

reklama
co do witaminy D- w PL mówią że powinno się podawać do ok 18miesiecy. kazde mleko ma inna zawartosc tej witaminy i najlepiej skonsultowac z lekarzem, mi osobiscie pediatra powiedzial ze od slonca organizm produkuje wiecej witaminy i na pozna wiosne kazal skonczyc podawanie. jednak w holandii na wizycie w GGD ostatnio im sie przypomnialo i kazali mi podawac do 4 roku zycia, choc mowilam ze lekarz w PL kazal odstawic. byc moze tutaj dluzej podaja wit D dlatego ze mleko krowie najlepiej wedlug nich podawac od roku (my bylismy na sztucznym az od okolo 8mies do 3lat:szok:)

pogoda nie dopisuje.. licze ze do swiat spadnie troche sniegu:tak: bo co to za swieta bez sniegu i balwana;-)
duzo z Was pozostaje w NL na gwiazdke? mi jakos brakuje klimatu.. ja to chyba nigdy nie odnajde sie w holandii ;-):no::sorry:

dobrej nocy;-)

A odnośnie karmienia. Dziecko około 2-3 miesiąca ma taki okres, że może siedzieć cały dzień na cycku, wydzierać się przy Nim. Moja Miśka tak miała i chciałam ją zacząć dokarmiać ale moja położna odradziła mi tego i kazała przeczekać bo jest taki lekki kryzys chyba 8 i 16 tydzień, ale dzięki temu, że dziecko jest co raz częściej przystawiane do piersi, zaczyna się produkować więcej mleka. I pomału regulować. Nie wspominam tego dobrze. Pamiętam jak siedziałam i ryczałam ze zmęczenia bo Miśka ciągle chciała cycka i płakała. Ale przeczekałam i teraz mam tyle mleka, że mogłabym pięcioraczki wykarmić ahahahahhah. :) Jak tu do cholery teraz go oduczyć :) No ale powiedziałam sobie, że do roku czasu będę karmić. Potem czas zacząć szukać pracy...

to wiszenie na cycu, to wcale nie jest zwiazane z produkcją mleka, tylko to są "skoki rozwojowe". Malucha org zaczyna inaczej pracować, ukł. pokarmowy doskonali swoją pracę, w mózgu w każdej sekundzie tworzy się milion zakończeń nerwowych... psychika zaczyna pracować i dziecko zaczyna używać świadomości...

"Jest 7 skoków rozwojowych jakie występują w ciągu pierwszego roku życia dziecka. Nie są to okresy związane z rozwojem fizycznym ale rozwojem układu nerwowego czyli psychicznym. Rozwoj mozgu i systemu nerwowego sprawia, ze dzieci poddawane sa jeszcze wiekszym bodzcom doznaniowym niz dotychczas, stad stres, trudnosci w zasypianiu i ogolny niepokoj. Nie martw sie, to potrwa (jesli taka jest przyczyna) ok tygodnia. Kazdy skok poprzedzony jest bezposrednio okresem kiedy dziecko jest marudne, ma problemy ze spaniem i wymaga wiecej uwagi od rodziców. Moze niekiedy sie wydawac, ze dzieci nawet cofnely sie w swoim rozwoju, natomiast gdy nastepuje sam skok czesto ma sie wrazenie, ze dziecko nauczylo sie wielu nowych rzeczy doslownie przez jedna noc. Na poczatku okresy sa krótkie, moga trwac pare dni a im dziecko jest starsze, tym okresy te sa dluzsze. (uwaga od autora: dzieci urodzone np. 2 tyg pozniej przechodza swoj skok 2 tyg wczesniej i odpowiednio dzieci urodzone wczesniej przechodza to pozniej. Wszystko zwiazane jest z rozwojem mozgu dziecka). "

źródełko: ebobas.pl

Dzien dobry
Niunia ja zostaje na swieta i to juz chyba 6 rok bo tu jest nasz dom!Chociaz moj M chce do Pl no ale urlopu nie ma wiec tutaj.
Dzis ciezka noc za nami bo Alex przeziebiony,:-:)-(nos ma pelny no naszczescie l;ekka goraczke ma wiec narazie nie podaje lekarstw tylko nos zapryskuje otrivinem baby.Oby mu jak najszybciej przeszlo no i moj M tez cos chyna zalapal....dobrze ze ja sie szczepilam na grype!!

hej
Anp zdrowka zycze:tak:
Sencilla jak sie mala czuje?
Niunia my jedziemy do pl:tak:Chodz wyjazd tez stal pod znakiem zapytania:eek:
mnie wczoraj troche ponioslo polozylam sie dopiero o 3 w nocy:szok: od godz 22 rozmawialam z kolezanka przez skype i tak nam zeszlo:tak:Zawsze jak juz konczylysmy to ktoras sobie jeszcze cos przypomniala i dawaj:cool2::szok::tak: a dzis wstalismy o7 bo Michas do przedszkola na 8;30:tak:
milego dzionka

Witam.
A ja dopiero śniadanie jem :tak:.

Sencilla ja pytałam gdzie mieszkasz, zerknelam w google, z ciekawości zapytam gdzie jak jest ciepło jeździsz na plażę?Do jakiej miejscowości?Bo mieszkasz w miarę niedaleko Amsterdamu i może dla mnie jakiś pomysł podrzucisz.Ja w Twoich okolicach byłam na plaży w Bergen i Egmond, nawet fajne plaże tylko zatłoczone ...

Niuniunia ja też zostaję na święta w NL, to moje pierwsze święta poza PL.

carinio ohh tak te skoki rozwojowe to cholerstwo. Choć ja się śmieję, że moja ma cały czas skok rozwojowy bo jakby nie było ciąglę się rozwija, a, że jest na cycku to dodatkowo ma problemy ze spaniem . W końcu zaczęła mi jeść cyca tylko rano i wieczorem, wprowadziłam rutynę i mam nadzieję, że spanie się poprawi, choć od 2 dni śpi w łóżeczku a nie ze mną.

Ja też spędzam pierwsze święta po za domem rodzinnym, po za Polską. Będę tylko ja, mój mężczyzna i Nasza mała Misia! :)

Miłego dnia wszystkim! :)

hejka
nawet nie wiem kiedy te dni płyną Weekend mielismy imprezowy Urodziny Piotrusia plus mikołaj Teraz już odliczam dni do wyjazdu do Pl na 2 tygodnia Mam nadzieję że chociaz tam będzie ciut sniegu
Jutro przychodzi pani ze szkoły zaprosic Alicję Od stycznia zaczyna Oni do szkoły a ja biore sie ostro za nauke języka Widziałam już parę ofert pracy w moim zawodzie ale musze poznac język

reklama
bylismy wczoraj na kontroli w consultacibiuro i Inga wazy 8.950 kg :sorry2:......pchelka moja.......a ma teraz 18 msc !!!
jeszcze sie miesci w skali ale juz w dolnej granicy:confused2::eek:

my tez na swieta tutaj zostajemy chyba 3 rok juz....

Do góry