Dzięki dziewczyny za info w sprawie tych witamin. Oddzwonili z CB. Witaminę D zalecają podawać do końca 4 roku życia, a witaminę K do końca 3 m-ca, niezależnie jak długo będę karmić wyłącznie piersią.
Ostatnio jak byłam z Jankiem w CB na szczepieniu to pani pielęgniarka zrobiła ze mną i z mężem mały wywiad;-) Jak nam się tutaj żyje, gdzie pracujemy, co ja robię, czy mam kogoś do pomocy przy dziecku itd. Jako że jesteśmy tutaj sami, bez rodziny, znamy bardzo mało osób podała nam 2 namiary. Jeden to niejaki program
Home Start prowadzony przez wolonatariuszy. Podobno mogą przyjść do domu, pomóc przy dziecku (do 4 roku życia) itd. Nie wiem na ile są pomocni, czy to jest tylko rozmowa, czy tez odciążają gospodynię domową w obowiązkach;-) Zadzwoniłam tam, no i się umówiłam. Najpierw rozmawiałam z główną animatorką, ma przyjść na rozmowę i rozpoznanie "terenu", a potem, przyśle wolonatriusza, który ma wpadać 2x w tygodniu. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale pomyślałam, że spróbować zawsze można. program działa w całej Holandii.
www.home-start.nl
A drugi namiar to koło wsparcia/spotkań dla ludzi z innych krajów mieszkających w Amsterdamie. Na to się na razie nie zdecyduje, ale wklejam telefon, bo może komuś się przyda.
La leche league - Gina Nigno 020 7949708