reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

7axe7 jeśli chodzi o spacery z dzieckiem to ja ze swoim wychodzę(ma miesiąc), ostatnio co prawda spacer był wokoło bloku...bo złapał nas właśnie grad!!!Więc jak nie pada deszcz i grad to warto wyjść z dzieckiem-jak zacznie padać w trakcie to trzeba się gdzieś schować;))) tu szybko deszcz przechodzi.

reklama
te nasz CB to kazde co inne mowi i kazda kobieta tez. Ja mialam tak z wit d, na poczatku mowili dawac pozniej ze jak mlekiem modyfikowanym karmisz to juz nie trzeba bo w mleku jest, nastepna wizyta- mowia zeby dalej podawac... zapytalam dlaczego skoro ostatnim razem mowili zeby zaprzestac, powiedzieli ze byla na ten temat dysjusja i ze sie poglady zmienily.... Byc tu madry i pisz wiersze... wrrrr

do witaminy K zgadzam sie, moja pomylka... jakas rozkojarzona bylam...

7axe7, tutaj się podobno robi cytologię raz na 5 lat, ale nie wiem czy to prawda. Tak słyszałam, w Polsce zachęcają co roku i tak robiłam, ale opłacasz sama;-) Tutaj raz nawet dostałam zaproszenie na cytologię, ale położna powiedziała, że skoro jestem w ciąży to mam na tym zaproszeniu to zaznaczyć i odesłać i po ciąży mam dostać ponownie takie zaproszenie. No zobaczymy, na razie nie przyszło. Cytologię robi położna tzn. pobiera próbkę i wysyła do analizy albo lekarz rodzinny (chyba).

W sprawie witamin zadzwoniłam do CB i nie umieli mi odpowiedzieć:eek: Powiedzieli, że oddzwonią z odpowiedzią do 24 h.

Co do pomysłu z topiciem informacyjnym to nie ma sprawy mogę założyć i możemy wszystkie tam w miare na bieżąco wklejać jakieś istotne linki, informacje, aby każda nowa mama nie musiała czytać wszystkiego i wertować całe forum.

Temat informacyjny założony;-)

Ostatnia edycja:
z tą wit.D to tak samo miałam, w jednym CB nie kazała dawać,a w drugim powiedzieli że przecież muszę podawać do 4 r.ż, a niby właśnie ta witamina jest w mleku jeśli dana ilość jest wypita na dobę.Ja podaję wit.D raz na dwa dni.No bo zgłupieć już można:) aha a w PL podaję się do 1,5 r.ż(znajoma się pytała pediatry)

Iguana super że temat założyłaś, teraz będzie jasno i przejrzyście:tak:

U mnie bylo tak ze jak karmilam cycem to dostawal wit.D jak przeszlam na mleko modyfikowane to nie trzeba bylo bo jest w nim zawarte ale teraz Victor pije mleko krwowie z kartonu i codziennie dostaje wit D...:tak:

co do cytologi to oni wysylaja zaproszenie kobieta ktore skonczyly 30 r.z. / wczesniej chcialam kiedys zrobic sobie dla kontroli to byly zdziwione po co:baffled: i koniec koncow zrobilam w PL jak bylam/:tak: Na moje pytanie DLACZEGO NIE pani powiedziala ze jak nie ma komorek rakowych /w nadzerce:szok:/ to nie ma sie czym przejmowac:eek:... dla mnie takie podejcie to masakra jakas:zawstydzona/y::-( jak mieszkalam w PL co pol roku robilam cytologie...

Hej dziewczyny! Ja witamine K do konca 3 miesiaca dawalam a wit.D przerwalam bo mi w cb kazali a ostatnio jak bylam to inna lekarka mowila ze podawac dalej ,wiec daje.Karmie mm a do konca 3 miesiaca tylko piersia.A co do cytologi to w Pl zawsze robie i pozniej dzwonie pytac o wynik,po porodzie nie robilam jeszcze ale to chyba nie musze odrazu skoro tu nie mowia nic.

aha kupilismy malemu wczoraj wozek Quinny Zaap bedzie mial na wiosne!wczoraj pytalam czy ktoras ma ale nikt sie nie odezwal....no i jak narazie to wyglada fajnie ,zobaczymy jak bedzie sie uzywalo ,jak maly bedzie sam juz siedzial oczywiscie,w sumie to mam spacerowke ale taka ze jak ja wezme do auta to juz niewiele wejdzie poza nia.A ta jest super mala i w torbie zapakuje...

Ostatnia edycja:
Co do cytologii to ja też dostałam takie zaproszenie ale w ciąży też byłam. Robią raz na 5 lat dlatego że szczepią już małe dziewczynki na HPV-czyli wirusa brodawczaka ludzkiego, który wywołuje raka szyjki macicy.

Witamina D jest wytwarzana pod wpływem światła słonecznego dlatego w różnych krajach różnie podają ile czasu trzeba dawać.Mi się wydaje że w PL jest więcej słońca niż w NL(Clauditka dlatego krócej każą dawać).

Ja cytologię chyba zrobię sobie dopiero w PL...

Anp gratuluję zakupu.Ja mam też spacerówkę taką dużą, również jak do auta właduję to mało co się zmieści;))) Będę planowała dodatkowo zakup jakiejś małej...ale to jeszcze chwila

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny za info w sprawie tych witamin. Oddzwonili z CB. Witaminę D zalecają podawać do końca 4 roku życia, a witaminę K do końca 3 m-ca, niezależnie jak długo będę karmić wyłącznie piersią.

Ostatnio jak byłam z Jankiem w CB na szczepieniu to pani pielęgniarka zrobiła ze mną i z mężem mały wywiad;-) Jak nam się tutaj żyje, gdzie pracujemy, co ja robię, czy mam kogoś do pomocy przy dziecku itd. Jako że jesteśmy tutaj sami, bez rodziny, znamy bardzo mało osób podała nam 2 namiary. Jeden to niejaki program Home Start prowadzony przez wolonatariuszy. Podobno mogą przyjść do domu, pomóc przy dziecku (do 4 roku życia) itd. Nie wiem na ile są pomocni, czy to jest tylko rozmowa, czy tez odciążają gospodynię domową w obowiązkach;-) Zadzwoniłam tam, no i się umówiłam. Najpierw rozmawiałam z główną animatorką, ma przyjść na rozmowę i rozpoznanie "terenu", a potem, przyśle wolonatriusza, który ma wpadać 2x w tygodniu. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale pomyślałam, że spróbować zawsze można. program działa w całej Holandii.

www.home-start.nl

A drugi namiar to koło wsparcia/spotkań dla ludzi z innych krajów mieszkających w Amsterdamie. Na to się na razie nie zdecyduje, ale wklejam telefon, bo może komuś się przyda.

La leche league - Gina Nigno 020 7949708

reklama
Do góry