reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Zapomniałam napisać że mój mąż dziś dostał jeszcze jeden "prezent" od Mikołaja, a mianowicie mandat na 80 euro. Jako że nie mówimy(ani nie czytamy po hoendersku)poprosił w pracy o przetłumaczenie i okazało się że mandat jest z lipca(mieszkamy w NL od czerwca) i te 80 euro to za przekroczenie prędkości o 10km/h !!!:szok:

Teraz pozostaje pytanie: Ile jeszcze takich przyjdzie???Bo o 20 km/h(czyli i tak spokojnie) to mój mąż notorycznie przekracza prędkość!!! Nasze śmiechy na temat że kiedyś się tutaj dorobi mandatu i ciekawe za przekroczenie o ile km dają się skończyły.Ciekawość zaspokojona! Chyba się nauczy w końcu jeździć przepisowo.

ja kiedys dosstalam mandat za przekroczenie o 6km/h w wysokosci ok.56e:szok::-( bylo 50km/h takze nie masz sie czym martwic...mandat jak mandat :sorry::baffled:

reklama
ja dostalam w lipcu mandat za 207 euro za przekroczenie 29 km.. bylo na autostradzie 100, a ja myslalam, ze jest 130 :)
w miejscowosci Breukelen kolo Utrechtu, tam jest chyba z 6 pasow w jednym kierunku, no i sie tak rozpedzilam... :baffled::sorry::sorry::sorry:

ojjojoj kobitki szalejeciena drogach:-D:-D:-D jak dobrze sie orietuje w holandii na autostradach jest max 120 :sorry:ja z kolezanka kiedys dostalysmy 150 e za przejazd na "poznym pomaranczowym"":-D:tak::tak:

Sencilla, to świetnie. Zuch dziewczyna:-D

AniaJ, nieźle z tym mandatem, aż takie opóźnienie, z lipca?! heh

Ja mam takie pytanko...bo troche się zamotałam z tymi witaminami. Witaminę K podaje się do końca 3 m-ca (150 mikrogram dziennie), a wit. D do końca 4 roku życia (10 mikrogram dziennie). I teraz moje pytanie, skoro większość kobiet tutaj w Holandii (z tego co słyszałam) karmi piersią do 3 m-ca to dlatego podają wit K tylko 3 m-ce, a jak ja mam w planach karmić piersią do końca 6 m-ca (wyłącznie pierś), dopiero potem zaczne wprowadzać inne pokarmy...to czy muszę podawać i wit. K też dłużej, czy też tylko 3 m-ce?

uhhh długo mnie nie było. Byłam z Małą miesiąc w Polsce co najlepsze jeden samolot musiałam odwołać bo miała Miśka mega katar. Za drugim razem odwołali Nam lot i dopiero przyleciałyśmy tydzień temu!

I pomału zaczynam się zastanawiać nad życiem tu bo w Polsce póki co nie ma perspektyw. Więc drogie i kochane dziewczynki! Mam parę pytań na które wiem, że mi odpowiecie :) Jak dobrze, że tu jesteście, żyjecie i w ogóle jesteście takie pomocne!

Po pierwsze:
1. Chcemy się wyprowadzić początkiem przyszłego roku z Zevenbergen (drogie mieszkanie 55m/1000 euro, po drugie chciałabym iść do szkoly nauki języka... ). Gdyby ktoś coś wiedział o Bredzie czy okolicach i o mieszkaniu to proszę dawać znać. Albo jak najlepiej szukać mieszkana?
2. JAk to jest właśnie z tą szkołą. Kiedy można się zapisać, czy coś takiego jest? Ileż można do ludzi gadać po angielsku a w sklepie przy kasie używać podstawowych sformułowań...)
3. Chcę się wybrać do ginekologa.. Jak tutaj jest z tymi lekarzami jak już jestem ubezpieczona??
4. I inne pytanie nie dotyczące Holandi: JAK TU ODUCZYĆ DZIECKA CYCKA heheheheheh :)

Dobrej Nocy dla Was dziewczynki!

reklama
Heeej ;) jestem nowa na Waszym forum :) witam wszytskie polki mieszkajace w Holandii..:) Jestem z okolic Zaandam i na mikołaja dostalismy prezent.. Na teście 2 kreseczki ;D
Jesteśmy przeszczęliwi.! :)
Tylko hmm.. nie bardzo wiem jak tu wyglada poród i ciąża itp..
Proszę Was o pomoc.
Szczęśliwych Mikołajek.! :-)

Do góry