reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Witam! W styczniu zostane mama i tez mam pytanie dotyczace paszportu. Czy gmina w ktorej dziecko sie urodzi nie wyda jej zadnego dokunentu torzsamosci? bo do Hagi mam prawie 200km i nie bardzo mi sie usmiecha bywac tam co roku, poniewaz mieszkamy blisko niemieckiej granicy i czesto robimy tam zakupy no i moj chlopak ma tam rodzine.

reklama
A co do zlobka to sa doplaty tylko nie wiem ile dokladnie. Ja jakbym chciala oddac dziecko do zlobka ktory jest ok 3miesiaca zycia to juz nie mam na to szansy (choc rodze w styczniu). nie wiem jak ze zlobkiem jest w pl ale jak dla mnie to nie jest normalne!

koszt żłobka w amsterdamie to 1500euro- z czego czesc jest zwracana, obliczane wg dochodow (kolezanka jako samotna matka niepracujaca ma calosc placone)
co miasto to pewnie ma inne zasady..
a od nas po raz kolejny chca w PL jakies papiery aby dostac dodatek rodzinny w NL, a dopiero co bylismy i w wakacje latałam i załatwiałam :/

doris- my mielismy w PL na 5 lat wyrobiony paszport, a moze warto tak jak dziewczyny pisza w PL dowod osobisty wyrobic?

Aniu..........no jak go zobaczylam to az mnie serce scisnelo, ten gips wiekszy od niego, a w pierwszym momencie to myslalam ze Erniemu sie znowu wypadek zdarzyl. Zdrowka mu zycze, nadzieja ze dzieci szybko sie zrastaja..... Trzymajcie sie i spokojnej nocy

A co do przedszkola to my tez Daana dopiero teraz zapisalismy i czekamy na odpowiec teraz juz drugi tydz. Na dniu otwartym mowili ze maja jeszcze wolne miejsca wiec zobaczymy jak dlugo poczekamy

Dzien dobry...

Ja Gosiu tez mam taka nadzieje bo ta noga jest tylko peknieta... ale w nocy i tak byla masakra bo on taki krecioch jest a tu gips i sie denerwowal...:zawstydzona/y:
Ja pije kawke choc moze powinnam isc spac...:eek:

Ania zdolne masz dzieci...........współczuje małemu

ja Alicje zapisałam do przedszkola w czerwcu na zajęcia 2x w tyg dla dzieci mających problemy językowe Od razu dostaliśmy potwierdzenie ze podanie doszło i ze mamy czekać Najprawdopodobniej od pazdzirnika bedzie chodziła Mocno mi nie zależy bo ona w styczniu skonczy 4l i pojdzie do szkoły

Wczoraj Rafal był na wywiadówce u Piotrusia i pani go chwaliła ze najlepiej w grupie radzi sobie manualnie (to wiem bo jego prace plastyczne są bardzo dopracowane) No i łapie szybko język Szkoła mu bardzo pasuje No i mamusia dumna:)

Ania zdolne masz dzieci...........współczuje małemu

ja Alicje zapisałam do przedszkola w czerwcu na zajęcia 2x w tyg dla dzieci mających problemy językowe Od razu dostaliśmy potwierdzenie ze podanie doszło i ze mamy czekać Najprawdopodobniej od pazdzirnika bedzie chodziła Mocno mi nie zależy bo ona w styczniu skonczy 4l i pojdzie do szkoły

Wczoraj Rafal był na wywiadówce u Piotrusia i pani go chwaliła ze najlepiej w grupie radzi sobie manualnie (to wiem bo jego prace plastyczne są bardzo dopracowane) No i łapie szybko język Szkoła mu bardzo pasuje No i mamusia dumna:)

Gratulujemy dumnej mamusi...a czemu nie chcialas poslac Aluni wczesniej do przedszkola zeby zlapal jezyk..moi od 2 roku chodzili 2 razy w tyg do przedszkola i dwa razy do gasthouder ... szybko sie nauczyli i..do szkoly poszli bez stresu bo sie umieli dogadac... ;)

aOLA kiedy tu dzieci zaczynją szkołę??? W wieku 4 lat? To jest coś takiego jak u nas zerówka czy co? Wytłumaczcie mi ten system szkolny bo nie rozumiem...
aOLA gratuluję zdolnych dzieciaków!!!!

reklama
aOLA kiedy tu dzieci zaczynją szkołę??? W wieku 4 lat? To jest coś takiego jak u nas zerówka czy co? Wytłumaczcie mi ten system szkolny bo nie rozumiem...
aOLA gratuluję zdolnych dzieciaków!!!!

Tak, dzieci ida do szkoly w wieku 4 lat zaraz po urodzinach /nie czekaja do wrzesnia ;) / i mozna by to nazwac zerowka po trochu... ;))

Do góry