reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

A tak a propo waszych przedszkoli, jak tu jest z dostaniem się do przedzkola?Od jakiego wieku dziecko chodzi do przedszkola? Gdzie znaleźć przedszkole?Czy są tu prywatne czy państwowe?

Jeszcze trochę czasu minie zanim to mnie czeka ale jestem ciekawa?

reklama
anna- jeśli chcesz zapisać dziecko do przedszkola czy szkoły w amsterdamie to zób to już teraz. Nam z racji iż mieszkamy w centrum wyznaczyli tutaj gdzie są wolne miejsca, próbowałam do szkół które są dużo bliżej ale nie ma szans nawet na rok na przód. np szkołe mam ok 250metrów od domu a musimy jeździć 2,5km. ze żłobkiem jest zdecydowanie lżej, ale za to są koszty wyższe.

aniu- coś u was jest pech z gipsem- jeden ściąga drugi zakłada.. :/ a co się stało dokładniej?

a nam pogoda psuje wszystkie plany :(

Bylismy wczoraj na zjedzalni i zjedzal z ernim /MIEDZY JEGO NOGAMI/ :sorry2:
Ja go za rece sama trzymalam zeby mu sie niec nie stalo:eek:....... a jemu sie but z podeszwa zablokowal i ...juz...
Buty nie zawsze sie slizgaja na zjezdzalni ... a mielismy wlasnie takie buty:-(

anna- jeśli chcesz zapisać dziecko do przedszkola czy szkoły w amsterdamie to zób to już teraz. Nam z racji iż mieszkamy w centrum wyznaczyli tutaj gdzie są wolne miejsca, próbowałam do szkół które są dużo bliżej ale nie ma szans nawet na rok na przód. np szkołe mam ok 250metrów od domu a musimy jeździć 2,5km. ze żłobkiem jest zdecydowanie lżej, ale za to są koszty wyższe.

Ale moje dziecko urodzi się dopiero w listopadzie...myślałam o przedszkolu jak będzie miał tak około 2,5 roku 3 lata
Czy naprawdę trzeba to robić rok wcześniej? Chociaż wszystko możliwe...;)

matko kochana! Aniu, no to jakieś fatum!! Przeciez on jeszcze roczku nie ma a juz zagipsowany :p szybko chuuuopal zaczyna!
mamie 25 na dupe :p za zakładanie butów dziecku :D na mnie sie wydarli, ze do 13-15 miesiecy mam nie zakładać dziecku butów, tylko gruba skarpeta (pomijam zime). zeby stopa sie ladnie rozwijała i czesto gilgotac dziecko, zeby uniknac plaskostopia.

Z tym przedszkolem to nieźle tutaj, też coś podobnego już słyszałam, że trzeba wcześnie rezerwować.... Dobrze, że ze żłobkiem troszke lżej...ale podobno ceny takie, że czasem i cała pensja mamusi idzie na opłacenie żłóbka, więc może nie do końca się to opłaca, heh:no:

Aniu, współczuję tej nóżki w gipsie. Bidulek.

matko kochana! Aniu, no to jakieś fatum!! Przeciez on jeszcze roczku nie ma a juz zagipsowany :p szybko chuuuopal zaczyna!
mamie 25 na dupe :p za zakładanie butów dziecku :D na mnie sie wydarli, ze do 13-15 miesiecy mam nie zakładać dziecku butów, tylko gruba skarpeta (pomijam zime). zeby stopa sie ladnie rozwijała i czesto gilgotac dziecko, zeby uniknac plaskostopia.

Carinio jak ja mam mu butow nie zakladac:confused2: jak on juz za reke na spacerki od dzieciatego miesieca smiga..:dry::sorry2: w skarpetkach ma chodzic?:eek: Teraz to on sobie sam juz chodzil i chirurg powiedzial ze jak tylko on bedzie chcial moze nawet w tym gipsie chodzic, nawet buta ortopedycznego mu dal do tych celow...
A co do laskotania stop to jest jego standard wieczorny z tatusiem bo Victor bardzo lubi takie harce przed kapiela...:-D

Ale moje dziecko urodzi się dopiero w listopadzie...myślałam o przedszkolu jak będzie miał tak około 2,5 roku 3 lata
Czy naprawdę trzeba to robić rok wcześniej? Chociaż wszystko możliwe...;)

U mnie jest tak ; zeby zapisac Victora do przedszkola/ zaczyna sie jakskonczy 2 latka/ musze to zrobic jak bedzie mial 1,5 roku bo juz rozmawialam w tej sprawie jak on mial zaledwie miesiac...moze w wiekszych miastach jest trudniej..

reklama
zdrówka dla Victorka!!!
ja narazie myslałam o żłobku, no ale pozostało na myśleniach nawet niewiem co i jak, i czy są jakieś dofinansowania do żłobków.

Do góry