Witaj Kasiu!
Zapraszamy do udzielania sie!!
O obywatelstwie bzdura. Moj Kuba urodzil sie w Holandii, maz pracuje tu juz 5 rok, ja jestem od 2 lat. Dopiero po 18r.ż bedzie mogl sie starac o paszport NL, zrzekajac sie polskiego obywatelstwa.
Na dziecko dostaniecie pieniazki, w zaleznosci od wieku, co do profitów, to chyba meldunek nie potrzebny, bo męża znajomy wynajmuje pokoj, nie ma meldunku, a na corcie w Polsce dostaje pieniazki.
Tak jak pisala Gosia, trzeba sie zapisac w spoldzielni i chyba posiadac meldunek, o ile dobrze pamietam. Ale z tego co wiem, to rodziny z dziecmi chyba maja szybsze tempo (?).
Dla dziecka moze byc tez dowod tymczasowy. Tanszy i na dluzej, bo 5 lat
Bo koszt to chyba 30zł, a paszport tymczasowy na rok 130zł.
Ciezko jest, na poczatku, bo to troszke inna kultura niz nasza, ale szybko idzie sie wkrecic w zycie
Mozesz zapisac sie do szkoly na nauke jezyka, a jesli choc troszke znasz angielski tez dasz sobie rade
Pieskowi paszport musicie wyrobic i chipa. Ale to weterynarz Ci wszystko powie. Jesli nie ma maz meldunku, najlepiej jest cos poszukac do wynajecia i zaraz po sciagnieciu Was zapisac sie do spoldzielni i zbierac punkty na nowe mieszkanko.
Chyba, ze nie macie zamiaru zyc w Polsce, to jesli maz pracuje na kontrakcie w firmie a nie przez posrednika, to postarajcie sie o kredyt na mieszkanie. Przynajmniej czlowiek wie za co placi. My tak zrobilismy i mamy swoje, moze nie wymarzone, ale wlasne 4 sciany
Gosia, tak, pogoda nas wciaga
jutro bedziemy wyprobowywac basenik, sami ocencie nasz zakup w Intertoys ;D
YouTube - sezon kąpielowy rozpoczęty- Kuba 7,5miesiąca