reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Anja ale się rozpisałaś :szok:
ja robiłam "rozpoznawcze" usg w Appeldoorn i zapłaciłam ze nie 30 bądź 35 euro, teraz już nie wiem :confused: tak dawno temu to było :-D
Dostaliśmy 7 zdjęć niuńki i do tego ręczniczek.
ja zamawiałm ciuchy ciążowe przez neta BellyFashion.nl - positiekleding,zwangerschapskleding,zwangerschapsmode,positiemode,zwangerschapskledij i jak już kupowałam to zwracałam uwagę na to, bym mogła je również używać podczas karmienia piersią, czyli kupowałam takie, które mają specjalne otwory i nacięcia umożliwiające karmienie piersią.
Teraz na wehkamp też mają wyprzedaż i dużo ciążowych ubrań na promocji jest :tak: Positiekleding - Damesmode - Opruiming - wehkamp.nl

Dla Karinki z okazji urodzinek wszystkiego naj naj naj!

reklama
KARINKO
W dniu Twoich urodzin, w dniu pełnym radości, najlepsze życzonka, pięknego w życiu słonka, smutków małych jak biedronka, zawsze uśmiechniętej buzi, mnóstwa słodkich całusów, i spełnienia wszystkich marzeń!

Agasta, wydaję mi się że za usg jakie robiłaś to nie dużo,
Anja 27 kupując w ten sposób ciuchy ciążowe niczego nie można być pewnym, nie dziwię się że się wkurzyłaś.
Ja tam mam 3 tuniczki ciążowe i spodnie:tak:, bo tak mam wydęty brzuch jak nigdy.
Może i za wcześnie sobie kupiłam ale na przyszłość będzie, :-). W przyszłą sobotę jadę do lekarza i mam takie dobre przeczucie że niunki zobaczę, wczoraj już myślałam że wyjdę z siebie, cały dzień mnie podbrzusze bolało a na koniec dnia tak mnie piersi szczypały aż się popłakałam taki ból. Dojże ze brzusio rośnie to jeszcze cale boli i kłóje, ale jestem dobrej myśli ;-)

anja_27 mieszkam kolo mostu Erazmusa,na Noord. Jesli masz wolne, to mozemy sie spotkac. Weekend odpada, musze zajac sie tesciowa, ale w tygodniu nie ma sprawy.

tak przy okazji, moje male sa pierwszymi wnuczkami moich tesciow, ktorzy szaleja na ich punkcie. Jeszcze zostalo mi troche rzeczy po nich ( juz 2 moje kolezanki calkowicie wypelnily szafy), wiec jak ktos ma na nie ochote, to w przyszlym tygodniu bede miala czas na zrobienie zdjec. I tak jak anja_27 pisala, ceny jak na pchlim targu-1 euro-2 euro, chyba, ze cos naprawde konkretnego, albo nowego.

Pozdrawiam i ide sprzatac mieszkanie, w koncu.

Aniu 27 i Czarna Smoczyco...no ja wlasnie jestem w Niemczech ale mam do granicy 10 km takze moj M tam pracuje i ja do niedawna tez. I wlasnie skoro juz ktoras z was zaczela o tym pisac to mam pytanie czy elterngeld i kindergeld przysluguja kazdemu? czy tylko jak sie ma wyjatkowa sytuacje materialna? i na czym dokladniej to polega, bo ja teraz nie pracuje a za duzej pomocy nie mamy finansowej z miasta, i tak sie troche tego wszystkiego obawiamy:confused:

Kochana moze anja_27 predzej ci w tym pomoze bo ja juz ponad 3 lata w niemczech nie mieszkam.Z tego co wiem to jesli jestes normalnie zameldowana i wczesniej normalnie pracowalas to masz prawo do wszystkiego.Nie wiem czy masz obywatelstwo nemieckie bo ja wtedy jeszcze mialam.Chodzilam do szkoly i pracowalam,a potem prawie rok na bezrobotno-chorobowym siedzialam i wszelkie swiadczenia w 100%.Najlepiej poczytaj na necie albo skoro jestes na miejscu to zajsc do urzedu i sie zapytac.powodzenia

Aniu 27 i Czarna Smoczyco...no ja wlasnie jestem w Niemczech ale mam do granicy 10 km takze moj M tam pracuje i ja do niedawna tez. I wlasnie skoro juz ktoras z was zaczela o tym pisac to mam pytanie czy elterngeld i kindergeld przysluguja kazdemu? czy tylko jak sie ma wyjatkowa sytuacje materialna? i na czym dokladniej to polega, bo ja teraz nie pracuje a za duzej pomocy nie mamy finansowej z miasta, i tak sie troche tego wszystkiego obawiamy:confused:

juz ci odpisuje:)))
aby w niemczech ci przyslugiwalo cokolwiek to musisz tam mieszkac..to oczywiste..albo poprostu miec tam meldunek razem z twoim mezem i dzieciatkiem...wtedy wszystko jest proste..szacuje ze dostaniesz minimum na reke okolo 500euro miesioecznie-do roku czasu..jesli nie masz w niemczech meldunku..to niestety o kindergeld i inne sprawy musisz starac sie w holandii.holandia niestety ale jest ubozsza...maximum co mozesz dostac to 189euro na kwartal do 18 roku zycia dziecka...wiecej niewymusisz...ja juz staralam sie dowiadywac co i jak w holandii i na jakakolwiek socjalna pomoc nie ma co liczyc-jesli jedno z rodzicow pracuje:-(aniu...jesli faktycznioe nie masz meldunku w niemczech...musisz pokombinowac jesli faktycznie nie za dobrze wam idzie...jak masz kogos znajomego,to poprosic by zameldowal cie wraz z dzieckiem u siebie...to nic nie kosztuje i o meldunek w niemczech jest prosto-tylko musisz znalezc odpowiednia osobe ktora zrobi to dla ciebie..jak urodzisz dziecko koniecznie je zameldowac w urzedzie...siebie jak bys zameldowala jako bezrobotna to jeszcze lepiej...i wtedy niema zadnych watpliwosci ze dostaniesz pieniazki z miasta na malenstwo...500euro to nie malo:tak:wtedy potrzebujesz wypelnic formularze z kindergeld i jeszcze jednego urzedu(ktory podam ci innym razem,bo zapomnialam jak sie nazywa)i dostarczyc im papiery jakie chca..czyli...meldunek,akt skrocony dziecka...i oczywiscie papiery gdzie twoj maz pracuje...no i dane z paszportow...aha..paszporty tez musisz miec w urzedzie przy sobie...
mam nadzieje ze sie polapalas...troche latania i zalatwiania bedzie ale warto...ja sama tak kombinuje by zrobic:)))jakby co to pytaj:tak:
hihi...no to ladnie...2 tygodnie po mnie rodzic bedziesz...to trzeba sie umowic na wiosenny spacerek z wozeczkami:-D:-Dchlopiec czy dziewczynka??

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry