reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudzień 2014

Estranea - badanie nieinwazyjne o które pytasz to usg genetyczne, test podwójny i test potrójny. Napiszę Ci jak to wygląda u mnie, bo akurat dzisiaj się rejestrowałam na usg genetyczne.
Pani mnie wypytała (z racji tego, że robię badanie na NFZ) o chorobę dziecka i powiedziała co zaproponuje lekarz, żebym była przygotowana. Standardowo usg genetyczne, które chcę zrobić. Na tej samej wizycie mogą pobrać mi krew do testu podwójnego, jeśli nie będę chciała to nie. Mogę powiedzieć już podczas samej wizyty co zdecydowałam. Jeśli się nie zdecyduję, a coś wyjdzie w usg to wtedy mogę się zdecydować, pani mi pobierze krew nawet po wizycie. Jeśli nadal się nie zdecyduję a za jakiś czas stwierdzę, że źle zrobiłam jest możliwość zrobienia testu potrójnego.
Może być także taki wariant:
*usg genetyczne plus test podwójny w I trymestrze - 12-14 tydzień (w moim przypadku)
*usg genetyczne plus test potrójny w II trymestrze - nie pamiętam tygodni.
Wysyłam link do strony internetowej gdzie będę robiła te usg, nawet jest tam to w miarę dobrze opisane :)
Program Badań Prenatalnych

Właśnie jem kolację - chleb z pomidorem... Jakiś obłęd...

reklama
Estranea ale o jakie badania dokładnie chodzi? Test Pappa, czy potrójny? Cypryda już sporo napisała. Ja od siebie dorzucę ciekawy link, gdzie tez jest fajnie opisane. Ja osobiście robiłam test potrójny w 2 ostatnich ciążach. Niby w rodzinie nie ma wad, niby ok, ale jakoś chciałam. Po co? Gdyby wyniki wskazywały,że jest ryzyko urodzenia chorego dziecka, zrobiłabym aminopunkcję, bowiem wiele wad można leczyć już w brzuszku. Wiadomo,że te badania z krwi nie dają jasnej odpowiedzi czy dziecko jest zdrowe, czy chore, a jedynie jakie jest ryzyko, ale są wówczas wskazówką do dalszych badań. Nie zrozum mnie źle. Nigdy bym ciąży nie usunęła! Po prostu starałabym się działać będąc jeszcze w ciąży, by pomóc dziecku i przygotować się do narodzin. Decyzja jest Twoja (ewentualnie Wasza, czyli razem z mężem) :happy2: U nas są to badania refundowane w każdej grupie wiekowej, więc na prawdę decyduje jedynie wola ciężarnej ;-)

Badania prenatalne - Ciąża - Ciąża i poród w UK

Ulenka litości kobieto!:-p Drożdżóweczki....ehhh...zobaczysz, zemszczę się:tak:;-):-D

Doris masz racje,że te badania często dają mylny obraz, bo pokazują,że jest ryzyko, a dziecko rodzi się zdrowe, albo znowu nie są w stanie wykryć każdej wady i maluszek i tak choruje...dlatego jest to dość trudna decyzja i trzeba mieć świadomość, co oznacza wynik. Że nie daje pewności, a jedynie jakąś wskazówkę. Mojej koleżance pomogły uratowac dziecko jeszcze nim się narodziło i może dlatego ja robię;-)

Ja wróciłam do domu, zrobiłam obiad, wciągnęłam go i teraz do garów. Muszę córci na jutro jakieś ciacho zmontować...ehhh....kiedy ja se siądę:confused2:

Witajcie Grudniowe mamusie. Jestem tu nowa :) Jakiś czas temu zobaczyłam 2 upragnione kreseczki na teście.Na wizycie lekarza na kontroli byłam :) maluszek zdrowy to 7 tydzień:) a termin porodu wypada na 24.12.2014 w Wigilie :) Bardzo jestem szczęśliwa:):-):-)

Powiem wam że tyle testów co ja zrobiłam i żaden nie wykrył a byłam w 5 tygodniu .Poszłam do Apteki kupiłam najdroższy i jako jedyny wyszedł Pozytywny 2 piękne kreseczki:):) . Ciągle mam poranne i wieczorne nudności też tak macie ?:) Wczoraj słabo mi się zrobiło ,ale już jest ok:) Mam zespól Kartagenera czyli lustrzane odbicie narządów , a serduszko przesunięte w prawo trochę się martwię . Z jednej strony to nie choroba żadna tylko przestawienie organów ,ale ciekawi mnie czy maluszek też to będzie miał :) Mam bardzo dobrego lekarza prowadzącego i mówił że jak ja się dobrze z tym czuje to dzidzia też będzie :) To jest genetyczne a nikt w rodzinie tego nie miał :D:D Jakiś wyjątek :)

Witam nowe jak i "stare" ciężaróweczki :)

Dzisiaj jestem strasznie zła, na wszystko i na wszystkich bez powodu...ogólnie ostatnio cały czas jestem poddenerwowana...powinnam chodzić uśmiechnięta od ucha, do ucha bo to przecież taki radosny czas, a mnie gdzieś wszystko denerwuje, irytuje, cały czas jestem zestresowana ehhh gorzej niż przed okresem...

Wcale się nie dziwę tym dziewczyną co się martwią, ja też się martwię o moją fasolkę mimo, że nic złego się nie dzieje ale nie potrafię inaczej, cały czas myślę czy wszystko jest dobrze, czy będzie dobrze, a o snach nawet nie wspomnę bo to tylko koszmary...

reklama
Do góry