Z tego co ja wiem to pojda w 2021. Skad wzielas informacje ze w 2020? Ustawa zgodnie z ktora maja pojsc jako 6l wszystkie dzieci z rocznika jeszcze nie przeszla.
K8libbu mysle ze kazda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej i to ze Ty nie szczepisz to tylko Twoje zdanie masz do niego prawo ale nie krytykuj osob ktore dzieci szczepia. Tak samo osob ktore chodza czescij na badania niz Ty... Nie jestes wyrocznia jesli chcesz zeby szanowano Twoje zdanie postaraj uszanowac tez zdanie innych.
"Zgodnie z uchwaloną pod koniec sierpnia przez Sejm nowelizacją, dzieci urodzone w okresie 1 stycznia - 30 czerwca 2008 r. pójdą w wieku sześciu lat obowiązkowo do szkoły 1 września 2014 r. wraz z siedmiolatkami urodzonymi w 2007 r. Dzieci urodzone w drugiej połowie 2008 r., czyli od 1 lipca do 31 grudnia, pójdą obowiązkowo do szkoły od 1 września 2015 r. wraz z wszystkimi dziećmi sześcioletnimi urodzonymi w 2009 r. I tak kolejno dzieci urodzone w 2010 pójdą do szkoły we wrześniu w 2016, urodzone w 2011 pójdą do szkoły we wrześniu 2017 i tak dalej". Nowelizację tą w październiku podpisał prezydent Komorowski.
(cały tekst dostępny na stronie ministerstwa, jak odszukam go z powrotem to wkleję link, bo ten tekst wkleiłam z mojej pedagogizacji dla rodziców). Idąc dalej tym tokiem dzieci ur w 2012 pójdą do szkoły we IX 2018, ur w 2013 pójdą do szkoły we IX 2019 a nasze z 2014 roku pójdą do szkoły we IX 2020. Chyba, że źle liczę to mnie poprawcie. Mowa w nowelizacji jest o całych rocznikach począwszy od tych z 2009 roku, więc nasze grudniaczki 2014 też pójdą jako cały rocznik jako sześciolatki do 1 klasy (a grudniaczki raczej jako pięciolatki). Podział rocznika jest tylko w przypadku obecnych sześciolatków z 2008 roku. Ale jak pisałam, może rząd przed kolejnymi wyborami w ogóle zniesie obowiązek szkolny?