reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudzień 2014

Nie wiem dlaczego uwazasz ze strasznie malo wiem. Dwie cioci lekarki pelno naauczycieli w rodzinie myslisz ze wiesz wszystko najlepiej? Bo to chyba Twoj problem obojetne ktora dziewczyna by Ci sie nie przeciwstawila to zmieszasz ja z blotem. Bo widocznie dla Ciebie tylko Twoje zdanie jest wazne. Prawda jest taka ze szczepienie sa obowiazkowe i panstwowe przedszkole dzicka bez nie przyjmie. I wierz mi nie jest to dyskryminacja. Prywatne przedszkola czesto dzialaja na innych warunkach z prostego powodu skoro rodzice tyle za nie placa to nikt im niczego nie narzuci bo liczy sie kasa. Przykre ale prawdziwe.

reklama
My z racji tego, że syn jest niepełnosprawny jesteśmy pod opieką szeregu lekarzy, z tego też powodu miał zalecone meningo i pneumo (m.in. ma hipogammaglobulinemię) także od lekarzy zagranicznych. Każde szczepienie jest konsultowane w metabolikami, neurologiem itd. Był też jeden lekarz z Zurichu, który jest przeciwny szczepieniom u zdrowych dzieci (konsultował mojego syna). Mój syn niestety ich bezwzględnie wymagał.
Żaden jednak nie mówił, że dopiero testują te szczepionki (a o różnych testach też troszkę wiem z racji bardzo rzadkiej choroby syna).
Ale faktem jest, że nie kazali szczepić na grypę czy rota.

Co do przedszkola to szczerze mówiąc u mnie nikt o to nie pyta. Pracuję w zerówce i nigdy nie wymagaliśmy od rodzica deklaracji czy potwierdzenia szczepień. Jedyne co, to po chorobie zakaźnej rodzic dziecka musi przynieść zaświadczenie od rodzinnego o zakończeniu choroby.

A i faktem jest, że nasze grudniaczki (polskie, bo nie wiem jak jest za granicą) pójdą do szkoły w roku 2020, czyli jako w sumie 5 latki :( No chyba, że kochany rząd coś zmieni, lub rodzicowi uda się odroczyć dziecko. Ja odraczam syna, ale z racji jego niepełnosprawności, więc mam takie prawo).

Ostatnia edycja:
Nie wiem dlaczego uwazasz ze strasznie malo wiem. Dwie cioci lekarki pelno naauczycieli w rodzinie myslisz ze wiesz wszystko najlepiej? Bo to chyba Twoj problem obojetne ktora dziewczyna by Ci sie nie przeciwstawila to zmieszasz ja z blotem. Bo widocznie dla Ciebie tylko Twoje zdanie jest wazne. Prawda jest taka ze szczepienie sa obowiazkowe i panstwowe przedszkole dzicka bez nie przyjmie. I wierz mi nie jest to dyskryminacja. Prywatne przedszkola czesto dzialaja na innych warunkach z prostego powodu skoro rodzice tyle za nie placa to nikt im niczego nie narzuci bo liczy sie kasa. Przykre ale prawdziwe.

OOO 2 ciotki lekarki, a powiedz mi skąd one czerpią wiedzę, czy douczają się czy te 5h w ciągu całych studiów to ich cała wiedza, czy jeszcze chodzą na sponsorowane przez producentów leków szkolenia? bo wiesz, to mało wiarygodne jest, jeśli im producent szczepień mówi, że szczepienia są zajebiste, bezpiecznie i w 100% skuteczne, i one w to wierzą i nie szukają niezaleznych badań, to niestety ale ich autorytet jest zerowy :) Szcepienia są refundowane ale w Polsce obowiązku szczepień nie ma, i zapamietaj to sobie raz na zawsze. Gdyby był, to jest niezgodny z konstytucją. Szczepienie to zabieg medyczny, na który musi byc Twoja zgoda, jeśli tej zgody nie ma, siłą Cię nie przymuszą, nie mają do tego prawa. Żaden z organów, nie ma też prawa grozići karać grzywnami. Takie pierdoły powtarzają wszystkim rodzicom i Ci ida za tłumem, nieznajomość prawa szkodzi, niestety niewiedza kosztuje...

Z tego co ja wiem to pojda w 2021. Skad wzielas informacje ze w 2020? Ustawa zgodnie z ktora maja pojsc jako 6l wszystkie dzieci z rocznika jeszcze nie przeszla.
K8libbu mysle ze kazda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej i to ze Ty nie szczepisz to tylko Twoje zdanie masz do niego prawo ale nie krytykuj osob ktore dzieci szczepia. Tak samo osob ktore chodza czescij na badania niz Ty... Nie jestes wyrocznia jesli chcesz zeby szanowano Twoje zdanie postaraj uszanowac tez zdanie innych.

No ale z tego co wiem, to przymus szczepień jest chyba w 2 czy 3 stanach w USA, wszędzie indziej masz wybór i nie ma w tym konsekwencji jakichkolwiek.

Tak wybor mialam i nie zaszczepilam na rota i pneumo a wlasnie znalazlam ze New York State wymagane szczepionki do szkoly to jest pneumo tam na liscie wiec jaki to sens i jaki w tym moj wybor? Tyle ze teraz juz tylko jedna dawka wystarczy.

No i sie dowiedzialam napisalam gdzie trzeba i mam odp

The law requires that all children meet school immunization requirements before they can be admitted to school or day care facilities. W tym pneumokoki.

Ostatnia edycja:
Ooooo! widzę,że chyba w zły moment wbijam...
A więc:
cześć dziewczyny:-)
Mam na imie Ula.Jestem mamą z grudniówek 2009,mama 4letniego Antolka ,który nie spieszyl sie na swiat i przyszedl w styczniu 2010:-)
później powędrowałam do staraczek 2014,aż w końcu do Was:-) po ujrzeniu dzis rano 2 kreseczek na tescie:-)
Mam nadzieję,że będzie nam tu razem miło i wspólnie szczęliwie dotrwamy do rozwiązania,czego Wam i sobie z całego serca życzę.
A wiec WITAJCIE.

Witaj czarna:-)
ja to tak po cichu jeszcze ,bo dopiero dzis rano testowałam,@ mialam dopiero dostac w najblizszy pt/sob,ale zrobiłam test bo ja w sumie od pierwszych dni po zaplodnieniu czulam ,że cos jest na rzeczy... piersi od razu zaczely bolec,jajniki,do tego humorzasta sie zrobilam...jak 2dni temu zobaczyłam brazowe polamienia,dziewczyny ze staraczek uswiadomily mi ze to moze byc implantacja zarodka,dlatego zdecydowalam sie na test tak wczesny. no i ujrzalam 2 kreseczki. jedna co prawda byla blada,ale to chyba nie ma znaczenia??
bo tak sobie mysle czy aby na pewno nie pomyslil sie....
takze ja w ciazy to bardzo wczesnej jestem ,2tyg temuskonczyly sie dni plodne wiec to raczej 3tydzien (naciagniety) leci.

dziekuje za gratulacje ,widzialam ,widzialam i mialam nadzieje ,że Cie tu spotkam:-)

reklama
Witaj czarna:-)
ja to tak po cichu jeszcze ,bo dopiero dzis rano testowałam,@ mialam dopiero dostac w najblizszy pt/sob,ale zrobiłam test bo ja w sumie od pierwszych dni po zaplodnieniu czulam ,że cos jest na rzeczy... piersi od razu zaczely bolec,jajniki,do tego humorzasta sie zrobilam...jak 2dni temu zobaczyłam brazowe polamienia,dziewczyny ze staraczek uswiadomily mi ze to moze byc implantacja zarodka,dlatego zdecydowalam sie na test tak wczesny. no i ujrzalam 2 kreseczki. jedna co prawda byla blada,ale to chyba nie ma znaczenia??
bo tak sobie mysle czy aby na pewno nie pomyslil sie....
takze ja w ciazy to bardzo wczesnej jestem ,2tyg temuskonczyly sie dni plodne wiec to raczej 3tydzien (naciagniety) leci.

dziekuje za gratulacje ,widzialam ,widzialam i mialam nadzieje ,że Cie tu spotkam:-)

Z tego co ja sie orientuje to kreska ciemnieje wraz ze wzrostem hormonu ciazowego takze z dnia na dzien :) przy 1 ciazy moj maz mowil ze mam omamy ze widze druga kreske hehe byl cien cienia a dzis ma 3 lata prawie :-)

Do góry