reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudzień 2014

reklama
A plec dziecka chciala bym poznac :) nast USG mam w 20 tyg polowkowe czy u Was czesciej robia?

ja przy Simran miałam miedzy 11 a 14 tyg na przeziernosc karkowa...teraz tez bede tak miala bo lekarz przepowiedział juz to.
niby w necie pisza ze to dla kobiet w ciazy po 35 rz ale z tego co wiem w PL robia wszystkim. To usg pomaga wychwycic wady.

Oceny przezierności karkowej dokonuje się podczas USG wykonanego między 11. a 14. tygodniem ciąży (dokładnie do 13. tygodnia i 6. dnia ciąży), gdy długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu (CRL) wynosi od 45 do 84 mm. Ocena przezierności karkowej przeprowadzona wcześniej lub później jest niewiarygodna.

Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.
Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:

• NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
  • NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
  • NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
  • NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.

Technika wykonywania pomiaru

Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:

• CRL powinien wynosić 45–84 mm
  • optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
  • niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
  • istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
  • płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
  • należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
  • największy wymiar NT (między skórą a miękkimi tkankami nad kręgosłupem szyjnym) powinien być zmierzony kilkakrotnie, a obraz z USG powinno się zarchiwizować
  • płód powinien znajdować się w swobodnym ułożeniu, przygięciowe lub odgięciowe ułożenie główki może fałszować wynik badania
  • w 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru NT.

Przyczyny zwiększenia NT

• niewydolność płodowego układu krążenia związana z wrodzonymi wadami serca i naczyń
  • ucisk głowy i szyi wywołujący zastój krwi żylnej
  • nieprawidłowości budowy układu limfatycznego
  • niedokrwistość płodowa albo hipoproteinemia
  • zakażenie wewnątrzmaciczne powodujące niedokrwistość albo niewydolność krążenia

Zespoły wad przebiegające ze zwiększeniem NT

Niektóre zespoły wad, w których obserwuje się zwiększenie przezierności karkowej:

W uk nikt nie podaje przezierności karkowej (przynajmniej u nas). Ja miałam okazję w 2 pierwszych ciążach robić w Pl. Oczywiście miedzy 11, a 14 tc. W Uk pierwsze usg jest własnie w tym czasie i ja po prostu pytam o ten pomiar, który jest sprawdzany, bo własnie po to pierwsze usg jest na tym etapie ciąży . W Pl podają zawsze.Jest to jeden z najważniejszych pomiarów. Tak jak obecność kości nosowej;-)

Witam ponownie, pewnie zostanę już z Wami sporo się naczytałam jestem w miarę na bieżąco, więc jeśli nic się nie wydarzy to mam nadzieję z Wami doczekać do końca.
Perrie na listę jednak wpiszę się dopiero jak usłyszę serduszko i choć trochę przestanę się martwić.
Magda_z_UK doczytałam, że jesteś po trzech CC napisz mi proszę czy 3 miałaś z marszu czy planowaną wcześniej , jeśli tak to o ile, bo mi z drugą kazali mi czekać do skurczów, wiem że w Anglii jest inaczej ale zawsze to da mi jakiś obraz.
Jagoda23 wszystkiego dobrego z okazji rocznicy.

Trochę o mnie to zawsze marzyliśmy o trójeczce, miałam być czerwcówką ale moje dziecię jeszcze nie było gotowe, mam nadzieję, że to właśnie teraz jest ten właściwy moment.
Jak widać po suwaczkach mam dwa bąble kochane, starszy chodzi do pikola młodszy dołączy do niego od września (prawdopodobnie do jednej grupy będą chodzili), ja prowadzę swoją małą firmę, która właściwie jest jeszcze cały czas w powijakach. Mam zamiar wszystko jakoś pogodzić.

Co do szczepień to moje chłopaki tylko podstawowe i to z dużym opóźnieniem, chociaż lekarka mocno naciska na pneumo ale nie chcę kusić losu.

Płeć oczywiście chcielibyśmy poznać, nie ukrywam, że celowaliśmy na dziewczynkę:tak:;-) ale w rodzinie same chłopaki więc wszelkie metody mogą okazać się nieskuteczne, najbardziej cieszę się że się udało a co ma być to będzie.

pozdrawiam Wszystkie

Czarna w Uk prenatalne robią każdej, która tylko zechce właśnie ok 15 tc. I sa to badania z krwi matki ;-)

Jopal witam, bo jeszcze nie miałam okazji :happy2: U mnie wszystkie cc były planowe (miałam otwór na siatkówce lewego oka). Pierwsze dziecko rodziłam w Pl i właśnie wówczas zwlekali do samego końca, co mnie męczyło strasznie, bo ja rodzić naturalnie absolutnie nie mogłam. 2 i 3 cc było już w Uk i tu mi wyznaczali termin wcześniej. Przy 2 tydzień wcześniej od planowej daty porodu, a przy 3 2 tyg wcześniej, bo miałam bardzo duże rozejście spojenia łonowego i bali się,że nie donoszę. Z tego co wiem (na przykładzie znajomych w Pl) niektórzy lekarze faktycznie każą czekac do skurczów. Ja sobie tego nie wyobrażam wiedząc,że rodzić naturalnie nie mogę. Ale sa tez tacy, którzy na prośbę pacjentki wyznaczą termin, więc może poszukaj innego lekarza? Byłabyś spokojniejsza. Wiadomo,że im maluszek dłużej posiedzi, tym lepiej, ale ten stres....można temu zapobiec;-)

Cypryda z mojej krwi przy 1 ciazy tez robili mi to. Dopiero jak cos wychodzi nie tak to wtedy robia mi z krwi bardziej szczegolowe badania usg i ew badanie przez wody plodowe ale to juz jest zbyt inwazyjne

Cypryda z twojej krwi u mnie mięza przezorność i nos tez:-) ja tylko pierwsza cc mialam z marszu ( wczesniak 33 tydz) a pozostale planowane druga w 38 tyg a trzecia w 31tyg z tym ze syna najstarszego w Pl Jopal ale twoi synkowie maja ladne imiona:-)

reklama
Hej
Nie poczytałam , wczoraj byłam w szpitalu bo zaczęłam plamić , lekarz zrobił usg biło serduszko , dostałam leki i mam odpoczywać .
Ja syna szczepiłam na dodatkowe chyba menigokoki ? i od tamtej pory prawie nie choruje , a wcześniej co roku zapalenie płuc miał .

Do góry