reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

reklama
mea masz racje...
a ja mam wrazenie ze to do mnie:p
nie przejela bym is ejakby sie nie przewracal ale on sie przewraca wygiety do tylu...z glowka odchylona bardzo mocno i zaczyna to obracanie od zrobienia wlasnie mostka...
nie przeraziloby mnie gdyby tego jeszcze nie umial ale tak robi to w sposob jaki opisuja za zly to wole isc to sprawdzic i go pocwiczyc niz zeby mial potem problemy...

a co do waszego ulewania to ulewa po kazdym posilku??
moj ulewal posilek po deserze...
i teraz deser mu daje 15 minut po zupce i do mleka nastepnego zdazy strawic calkiem i nie ulewa juz...
mi julka np jak ja pzebieram robi mostek na glowie i nie moge nad nia zapanowac.. za kazdym razem probuje ja zdjac z tej glowy ale jak zakladam spodenki czy cokolwiek to masakra.... wykorzystuje kazdy moment by mi tak zrobic..... wygina sie jak gmnastyczka mala.....

Maarta spojrzałam na twoje mamaczytata i muszę napisać, że bardzo ładna kobitka jesteś:)(taki damski komplement), przypominasz mi moją kuzynkę, którą bardzo lubię
Ojej aż się zaczerwieniłam;-) dziękuję za taki komplement:tak:
Laseczki doradzcie ktory kupic??
wlasnie siedze i sie zastanawiam i nie wiem ktorego zakupic.... kurcze bo chcialabym isc od razu wplacic a tak mam dylemat....

KONIK NA BIEGUNACH. RŻY, GALOPUJE, MACHA OGONEM (992408689) - Aukcje internetowe Allegro

czy

DUŻY 70cm konik na biegunach MACHA OGONEM RŻY (1025505320) - Aukcje internetowe Allegro
Mi ten pierwszy bardziej sie podoba:tak:
Daffi a ten konik dla jakiego dziecka/ Chodzi mi o wiek.
wiecie co a ja was tak czytam, i te artykuly i wychodze z zalozenia ze nalezy dziecku pozwolic rozwijac sie samemu, w swoim tempie i umiejetnosciami nabywanymi w czasie ... tak jak np z siadaniem, dziecku trzeba pokazac ze taka pozycja tez jest i niech probuje, nie blokowac go w rozwoju ale i nie starac sie rozwijac go na sile ... po prostu wszystko przyjdzie samo, a rehabilitacje, i inne cuda zostawic sobie na sytuacje kiedy bedzie taka koniecznosc a nie fanaberia babci czy mamusi /w moim wypadku tesciowa panikuje ze mala nie przewraca sie na brzuszek ... a ma na to jeszcze cholernie duzo czasu !!!! / wiec dajmy tym maluchom czas i nie poganiajmy ich !!!

a co do sadzania dziecka czy skakania w skoczkach - ja tego nie zamierzam stosowac ale jesli emwu chce, daffi sadza julke - ich dziecko ich decyzja !!! ja np sadzam agatke w foteliku - tak mi latwiej ja karmic lyzeczka, a co tez NIE WOLNO BO SIE DZIECKO ZLE UCZY ... ale ja jako matka uwazam ze tak jest dobrze !!! kolejna rzecz - moja agatka ulewa ciagle i musze ja klasc na poduszce bo sie krztusi ... i co i TAK TEZ ZLE !!! wiec po prostu trzeba do wszystkiego podchodzic z racjonalnym umiarem i cieszyc sie spokojnym rozwojem dziecka ...

Ot i madrze napisałaś:tak:
Co do tych art co Monia pokazała chodzi o to, żeby nie sadzac ciągle dziecka np w bujaczku, że do prawidłowego rozwoju dziecko potrzebuje ruchu a nie ciągłego siedzenia w jednym miejscu;-) Ale zjeśc dziecko musi, musi pojechac z miejsca na miejsce w aucie, my mamusie tez musimy posprzatac czy ugotować i wtedy możemy korzystać z tych udogodnień;-)

Daffi mi też się bardziej ten z apaszką podoba...z wyglądu:tak:
Super!! Bardzo mi się kolorki podobają, takie jak lubię:tak:

Dzięki dziewczyny:-D
Szwagierka się ze mnie smieje że jak zwykle wybrałam "bezpieczne kolory":baffled:
Ale cóz...nie każdy dałby sobie do kuchni rózowy brokat na ściany jak ona:-D
Na miesiąc fajne..ale łazienkę robię na lata...

Kopciuszku żeby nie było..u ciebie podoba mi się ten brokat bo ma bardziej staonowany kolor:tak:

Laseczki doradzcie ktory kupic??
wlasnie siedze i sie zastanawiam i nie wiem ktorego zakupic.... kurcze bo chcialabym isc od razu wplacic a tak mam dylemat....

KONIK NA BIEGUNACH. RŻY, GALOPUJE, MACHA OGONEM (992408689) - Aukcje internetowe Allegro

czy

DUŻY 70cm konik na biegunach MACHA OGONEM RŻY (1025505320) - Aukcje internetowe Allegro

Mi sie podoba ten drugi:tak:no i na dluzej starczy:tak:tylko ze nie wiem czy nie jest za mlody jak na taka zabawke,moja corcia nauczyla sie na koniku bujac jak miala chyba 2 latka.

cherie bylam dzis wykupic Twija recepte.. babka nic nie pwoiedzxiala tylko spojrzala na date i mowi ze jest juz niewazna ahaha balam sie ze dupa blada a tu ona nagle mowi ze moze sprzedac ale bez znizki i ze bedzie duzo drozszy..jak zapytalam ile?? to mi powiedziala 15.30... smiac mi sie zachcialo wzielam od razu ale nie byl to Ketonal forte tylko Refastin z tym ze to to samo tylko inna nazwa!
no i kupilam procto-hemolan... zobaczymy... po 20 min od wlozenia czopka pogonilo mnie do wc i znow cos sie zbliza..ahahah normalnie jak lewatywa!
no i nie bolalo mnie wiec moze to jednak hemoroid szkoda tylko ze 10 czopkow 23zl....

no tak, recepta ma "datę ważności" chyba miesiąc.

dla rocznego..... bo to na roczek chce kupic chrzesniakowi

Spytałam o wiek bo obawiam się że ten konik będzie aż za bardzo na wyrost kupiony;-) Zmierzyłam konia Antka i on ma do grzbietu 50 cm a wysokości z głową 70 i był dla niego odpowiedni jak miał Antos 2 latka:tak: a mój synek do tch dużych dzieci należy.

Taki roczniak nie będzie potrafił samodzielnie siedzieć na tym koniu bo zwyczajnie nie utrzyma równowagi.
Proponuję zakup tego konika odłożyc na za rok a teraz coś w tym stylu kupić;-)
Konik na biegunach z DZWIEKIEM Rży bujak Kurierem (1009864117) - Aukcje internetowe Allegro

Ps. a do mnie zaraz Niania przychodzi;-)

reklama
zaczlam nadrabiac ale nie ksonczylam:)

Z tego co zdazylam zauwazyc to przewja sie temat przedluzanych wlosow i skoczka :)

A wiec :
przedluzanych wlosow nie lubie. Widzialam lepiej i gorzej zalozone ale jakos mnie one nie rajcowaly nigdy :)

skoczek - wstawiajac fotki liczylam sie ze sprzecznymi opiniami bo w koncu nas tyle...
Nie zamierzam tu ani bronic wlasnej decyzji ani krytykowac ostrozniejszych mam.
Chcialam tylko napisac podobnie zreszta jak mea ,ze jest tl wytycznych jak ostroznie wychowac dziecko ze mozna sie w tym wszystkim pogubic. Uwazam jednak ,ze wychowalam jedno dziecko i jest grzecznym(jak czasem :) ) wysportowaym, zdrowym chlopakiem.
Nie widze dlaczego w przypadku Maxa moja intuicja mialaby mnie zawiesc. Chodzi na basen wiec jego rozwoj ruchowy jest wspomagany , robie z nim wszystkie mozliwe swiczonka, nie widze zadnych niepokojacych objawow. Uwazam ,ze jest juz dosc silny i skoczek mu nie zaszkodzi. Rozwija sie prawidlowo.
Podobne obciazenia dla kregoslupa wystepuja przy noszeniu go w nosidelku na klacie. Tez mi wtedy skacze :)

tak moze glupie porownanie ale przyszlo mi na mysl:

mialam kiedys jamnika. Jak wiadomo nie mozna jamniczego kregoslupa obciazac. Moj jamnik przez 11 lat smigal na 9 pietro po schodach. Schodzil tez. Weterynaz powiedzial ,ze mu nic nie zaszkodzi juz teraz bo od malego ma ten kregoslup wycwiczony. Bidulek zdechl na serce :)
Oczywiscie nie sadze ,ze trzeba dziecko wycwiczyc to mu stawy nie siada :) Zmierzam do tego ze zalecenia to nie wyrocznie. Nie kazde skaczace dziecko bedzie mialao problemy z kosccem i nie kazde nieskaczace problemow miec nie bedzie :).
To bardzo indywidualna sprawa.

Do góry