ja tezbo folik bierze sie przez pierwszy trymestr...teraz sam feminatal... wyniki rewelacyjne:-)ja bralam dodatkowo folik w pierwszych 3 mies ... teraz sam feminatal ... wyniki zobacze jakie wyjda ... mam nadzieje ze moje wcinanie buraczkow i barszczyku (wlasnie gotuje) wystarczy na zapas czerwonych krwinek i zelazo nie bedzie potrzebne
reklama
mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
Gratuluje laluni Matko boska jak mi moj gin dalej nie powie kogo mam w brzuszku ,pojde na 3 d hahahah ,bo nie wytrzymam.
ja na 3d juz sie na 17 sierpnia umowilam bo moj gin to teraz z przekory mi nic nie powie ostatnio to tak sie z mojego chlopa smial ze szok ... bo mu mariusz wyciagal usg z reki i sam zaczynal szukac
w kazdych preparatach witaminowych dla kobiet w ciąży jest witamina C, ale zalecana dawka to 80mg/dobe, a dla kobiet karmiących 100mg/dobę. I takie spożycie nie stanowi żadnego zagrożenia.ja słyszałam to samo..
lekarz mi mówił , że nie wolno bra c tak sobie witaminy C.
mój chłopak miał niedawno tzn jakieś 2 miechy temu półpaśćca.. poszedł do lekarza i pytał czy mogę sie zarazić.. lekarka powiedziala, że raczej nie jesli miałam już ospę..przepisała mu witamine C i powiedziala ze jesli jestem w ciazy moge brac.. a on mi to powtórzył..
akurat zerknęłam na ulotke.. a tam były przeciwwskazania żeby kobieta w ciąży mogła brać wit C..
ufam tylko swojemu lekarzowi i bede robić i przyjmować co on mi przepisze
Nie wolno stosować dużych dawek tzn powyżej 1000mg/dobę bo to może wywołać wady u płodu, dlatego witamina C nalezy do klasy C leków tzn takich które nie byly badane na kobietach w ciązy ale u zwierzat ciężarnych powodowaly wady płodu. Dawki powyzej 5000mg/dobe moga wywołać nawet poronienie.
A z tym niedoborem u płodu chodzi o to że płód uzależnia sie od dużych dawek witaminy C, dostarczanych do organizmu matki z zewnątrz, pośrednio docierających do krążenia płodu, a po urodzeniu kiedy juz nie sa dostarczane do organizmu noworodka takie ilosci witaminy C jak wtedy kiedy był w brzuszku, to wystepuje u niego niedobór, bo organizm uzaleznil sie od tych duzych dawek dostarczanych w ciąży
eliza moja mama ma swoj glukomert (ma cukrzyce) wiec jak u niej jestem to sobie sama mierze cukier i nawet po posilku mi ledwie do 100 dobija wiec chyba nie jest zle !!
...moja tesciowa jest lekarzem i tez ma glukometr i mierzyla mi codziennie ...norma jest do 126... na czczo powyrzej tego jest cukrzyca i na pewno trzeba juz robic badania i wybrac sie do poradni ...przepisuja diete a czasem i insuline daja jak dieta nie pomaga...100 po posilku to nic zlego, wiec nie masz sie co martwic
...tak mi jakos tez lekarz tlumaczyl zadnych witamin oprocz tych specjalnie dobranych w zestawach dla kobiet w ciazy...w kazdych preparatach witaminowych dla kobiet w ciąży jest witamina C, ale zalecana dawka to 80mg/dobe, a dla kobiet karmiących 100mg/dobę. I takie spożycie nie stanowi żadnego zagrożenia.
Nie wolno stosować dużych dawek tzn powyżej 1000mg/dobę bo to może wywołać wady u płodu, dlatego witamina C nalezy do klasy C leków tzn takich które nie byly badane na kobietach w ciązy ale u zwierzat ciężarnych powodowaly wady płodu. Dawki powyzej 5000mg/dobe moga wywołać nawet poronienie.
A z tym niedoborem u płodu chodzi o to że płód uzależnia sie od dużych dawek witaminy C, dostarczanych do organizmu matki z zewnątrz, pośrednio docierających do krążenia płodu, a po urodzeniu kiedy juz nie sa dostarczane do organizmu noworodka takie ilosci witaminy C jak wtedy kiedy był w brzuszku, to wystepuje u niego niedobór, bo organizm uzaleznil sie od tych duzych dawek dostarczanych w ciąży
60 - 100 - NORMA , bo te normy ciągle obniżają, jeszcze niedawno bylo do 110,...moja tesciowa jest lekarzem i tez ma glukometr i mierzyla mi codziennie ...norma jest do 126... na czczo powyrzej tego jest cukrzyca i na pewno trzeba juz robic badania i wybrac sie do poradni ...przepisuja diete a czasem i insuline daja jak dieta nie pomaga...100 po posilku to nic zlego, wiec nie masz sie co martwic
od 101 do 126mg %- jest tzw nieprawidłowa glikemia na czczo,
a powyzej 126mg % to już cukrzyca
mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
...tak mi jakos tez lekarz tlumaczyl zadnych witamin oprocz tych specjalnie dobranych w zestawach dla kobiet w ciazy...
najwazniejsze to nie eksperymentowac z leczeniem sie na wlasna reke ... bo to co normalnie da efekty (jakies polopiryny, gripeksy czy inne takie) w ciazy moze powaznie zaszkodzic ... dlatego ama mnie uczulala jak teraz wyjezdzala "z byle katarem masz isc do porzadnego internisty" a ze moja internistka to przy okazji koleanka mojego gina i zona innego ginekologa to ma pojecie o leczeniu kobiet w ciazy kiedys jak jeszcze sie staralam o dziecko i sie pochorowalam to spokojnie mi wytlumaczyla kiedy jakie leki moge brac ... zeby np nie brac kwasu askorbinowego w drugiej fazie cyklu i takie tam fajnie jak sie trafia na takich ludzi
ostatnio bylam u niej po skierowania dla tesciowej na badania i mi powiedziala ze jak bede potrzebowac to mam sie zarejestrowac i mi tez popisze skierowania zebym za morfologie czy cukier nie musiala placic ... nie sa to duze pieniadze ale zawsze 10 zl w kieszeni
mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
60 - 100 - NORMA , bo te normy ciągle obniżają, jeszcze niedawno bylo do 110,
od 101 do 126mg %- jest tzw nieprawidłowa glikemia na czczo,
a powyzej 126mg % to już cukrzyca
to ja na czczo mam ok ... po posilku na granicy 100 ...
mazia 24
Aniołek[*] 07.01.2009
witam wszystkich, i składam gratulacje agnieszce, elizie i karothinie ze już wiecie kto w waszych brzuszkach mieszka, a ja dalej nie iwem ale mam nadzieje że we wtorek na usg dowiem sie a jak m i doktorek nie powie to mam jeszcze nanse tydzień później na usg genetycznym zresztom tak jak karothina u pani dr Nocuń
a ja musze sie pohwalic bo zaczełam odczować ruchy mojego maleństwa pierszy raz wczoraj ale jest to jeszcze takie delikatniutkie ale wspaniałe
a ja musze sie pohwalic bo zaczełam odczować ruchy mojego maleństwa pierszy raz wczoraj ale jest to jeszcze takie delikatniutkie ale wspaniałe
reklama
mea patrzy się na czczo głównie, a przy badaniu tzw przygodnej glikemi, czyli kiedy sie chce, np po posiłku , jak jest powyżej 200mg% to jest cukrzyca + do tego jesli wystepują objawy cukrzycy, czyli wzmożone pragnienie, wielomocz. Bo to przeciez zalezy od tego co sie przed chwilą zjadło, jak sie wrąbie tabliczke czekolady i zmierzy od razu to moze byc i ponad 200, ale wtedy sie nie rozpoznaje cukrzycy, musza byc dodatkowo jeszcze te obajwy co napisalamto ja na czczo mam ok ... po posilku na granicy 100 ...