reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

A ja od rana też sprzątam (jak Mea;-)) Dzisiaj przychodzą do mnie współpracownicy;-) Na kawkę i ciacho;-) Wczoraj upiekłam jedno ciacho ze śliwkami a dzisiaj robie drugie, te co Daffi przepis dała, pyszne jest.
Mąż się śmieje że oni nie przychodzą zobaczyć Piotrusia tylko z ciekawości żeby dom obejrzeć hahaha i pewnie ma rację;-)

Ja teraz też zaczynam działac, w niedziele tescie przyjadą, też pozgladać :) za jakiś czas wstanie mały, świeci słoneczko, śnieg nie pada idziem na spacera :) oj będe się znowu męczyć z wózkiem i wróce stojąc ledwo na nogach, ale czego się nie rob i dla własnych dzieci :)

reklama
Hihi, nawet może coś w tym jest;)
JA nastawiłam pranie, posprzatalam kawalek kuchni, lazienka juz prawie lsni, dziecko przebrane i najedzone. I nawet sama juz zjadlam sniadanko. Teraz chwila odpoczynku i lece konczyc sprzatanie -moze do poludnia sie wyrobie bo po poludniu mam obowiazkowy wyklad;/
za to ja sie dzis obijam!~!!:-)

Ja teraz też zaczynam działac, w niedziele tescie przyjadą, też pozgladać :) za jakiś czas wstanie mały, świeci słoneczko, śnieg nie pada idziem na spacera :) oj będe się znowu męczyć z wózkiem i wróce stojąc ledwo na nogach, ale czego się nie rob i dla własnych dzieci :)
a u mnie zima nastala... normalnie juz bylo sucho a tu now tyle sniegu i ciagle pada!!!!!!!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Witam się z rana:-D
Co do wyboru rączki..to Hania na razie jest oburęczna..z naciskiem na lewo:-D Teściowa już panikuje tak jakby to miało być coś gorszego jak wybierze lewą ręke..ale ja się nie przejmuję...niech pisze którą chce:tak:

A u nas w nocy był mały kryzys...małemu zachciało się kupki o północy i zanim ją wycisł..zanim popił i zanim w końcu zasnął to była 1.30:no:
Ale przynajmniej odebrałam telefon od koleżanki która w końcu urodziła:-DW porównaniu z pierwszym porodem szybko się uwinęła..o 23 odeszły wody a Karolek urodził się o 0.50:-D

Dobra muszę iść bo mały znowu kupkuje:-D:szok:

U mnie była zima godzinę temu, ale porozmawiałam z Nią od serca z patelnią w ręku, się wystrachała i poszła dalej :p
nooooooooo poszła dalej... do mnie dziękuję bardzo:-)
oj Nessi Nessi dlaczego Ty mi to robisz?????
toz to ja nadal w adidaskach smigam i od sniegu mam cale stopy mokre i zmarzniete!!!!!!!!
bo w kozaczki wchodze na luzie ale nie zaloe kozakow do dresow ahahahhahahah

Tak, te z krówką:tak: jest rewelacyjne!!!
A mówiąc skromnie to tak, te zdjęcia na smykach to z mojego domu;-)
noto ja sie nie dziwie ze ludzie przychodza do ciebie ogladac mieszkanie! ale ja najpierw wbieglabym do domu wziela piotrusia i wysciskala z kazdej strony a pozniej z nim bym chodzila i ogladala to wasze cudo! az szczerze mowiac zazdroszcze i kopara mi opadla jak zobaczylam te zdjecia!!!!!!!!!!

Co do wyboru rączki..to Hania na razie jest oburęczna..z naciskiem na lewo:-D Teściowa już panikuje tak jakby to miało być coś gorszego jak wybierze lewą ręke..ale ja się nie przejmuję...niech pisze którą chce:tak:

A u nas w nocy był mały kryzys...małemu zachciało się kupki o północy i zanim ją wycisł..zanim popił i zanim w końcu zasnął to była 1.30:no:
Ale przynajmniej odebrałam telefon od koleżanki która w końcu urodziła:-DW porównaniu z pierwszym porodem szybko się uwinęła..o 23 odeszły wody a Karolek urodził się o 0.50:-D

u to szybko sie uwinela na maxa! co do raczek to julka poki co prawa raczka wszystko chce zlapac... a czasami dwoma takze po schemacie ktory marta podala trzeba czekac do 4 roku minimum ahahha ja sie nie martwie.... i leworeczni daja sobie niezle rade!ja mialam w klasie leworecznego kolege ktory pisal najladniej w klasie itp:-)

co do porodow to wlasnie rozmawialam z kolezanka ktora jest w naszym nieszczesnym szpitalu!!!! miala termin na 24 czyli jest juz grubo po!!!!!!!!!! dzis miala miec cesarke lub kroplowke bo tetno dziecka bardzo spadalo i co???? i nadal czekaja i nic jej nie robia!!!!!! bedzie tak samo jak ze mna!!!!!!!

reklama
Luuuuzna to powinno Cie zainteresować, resztę Dziewczyn też;-)

Fazy lateralizacji:

12 tygodniowy niemowlak - do pokazanego przedmiotu wyciąga obydwie rączki. Lewa i prawa strona się zmienia, najpierw jedna jest aktywna, potem druga. W tym wieku nie rozwinęła się jeszcze zdolność do kontrolowanego wyciągania rąk i chwytania.

16 tygodniowy niemowlak - w tym wieku dzieci preferują zwykle lewą ręką, co nie przesądza o tym czy będzie lewo- czy praworęczne.

20 tygodniowe dziecko - nie zmienia rączki podczas testów, przy czym nadal najczęściej preferują lewą rękę.

24 tygodniowe dziecko - jednostronność przestaje obowiązywać, dziecko sięga po podawane przedmioty obydwoma rączkami na zmianę.

28 tygodniowe dziecko - dzieci znów stają się jednoręczne, na tym etapie wybierają prawą rękę. Czasem używa lewej rączki, lub chwyta podawane przedmioty obydwoma. Maluch eksperymentuje obydwie możliwości.

32 tygodniowe dziecko - znów jest oburęczne.

36 tygodniowe dziecko - jest jednostronne, z preferencją lewej rączki.

40 tygodniowe dziecko - jest jednostronne, z preferencją prawej rączki.

48 tygodniowe dziecko - niektóre maluchy jeszcze decydują się na użycie lewej ręki, jednak prawa strona dominuje.

5 tygodniowe dziecko - u większości dzieci dominuje prawa rączka.

Po ukończeniu okresu niemowlęctwa dziecko jeszcze wielokrotnie będzie zmieniać rączki. W wieku ok. 80 tygodni znów można obserwować używanie dwóch rączek.

W wieku 2 lat dominuje prawa rączka.
W wieku 2,5 - 3 lat dzieci przechodzą ostatnią fazę oburęczności.

W wieku ok. 4 lat dziecko ostatecznie decyduje się na wybór preferowanej rączki. Ta skłonność z wiekiem staje się coraz wyraźniejsza.

W wieku ok. 8 lat może z pewnością określić czy dziecko na resztę życia pozotsanie lewo- czy praworęczne.

u to szybko sie uwinela na maxa! co do raczek to julka poki co prawa raczka wszystko chce zlapac... a czasami dwoma takze po schemacie ktory marta podala trzeba czekac do 4 roku minimum ahahha ja sie nie martwie.... i leworeczni daja sobie niezle rade!ja mialam w klasie leworecznego kolege ktory pisal najladniej w klasie itp:-)

co do porodow to wlasnie rozmawialam z kolezanka ktora jest w naszym nieszczesnym szpitalu!!!! miala termin na 24 czyli jest juz grubo po!!!!!!!!!! dzis miala miec cesarke lub kroplowke bo tetno dziecka bardzo spadalo i co???? i nadal czekaja i nic jej nie robia!!!!!! bedzie tak samo jak ze mna!!!!!!!

Dzięki Martuś :tak:
A co do leworęcznych:
Leworęczni zarabiają więcej, ale żyją krócej - Ciekawostki - Fakty w INTERIA.PL

Ja to bym się cieszyła, jakby leworęczny był :-) Nawet bardzo; Ale moja mama jakoś z innej epoki jest i to jej się nie podoba :eek:

Do góry