reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Witamy
Mamy newsy!! Aluś będzie najprawdopodobniej leworęczny:tak: Po raz pierwszy bawił się wczoraj grzechotką:szok::-):-D I teraz pięknie trzyma w rączkach małe rzeczy:-) A już myślałam, że coś nie tak z nim....nawet rano przy przebieraniu dałam mu zabawkę i jak musiałam odebrać, żeby body przebrać, tak wrzasnął, że pół bloku pewnie obudził:-D:-D:-D:-D:-D a jak go musiałam przepraszać!!!! zrobił obrażone usteczka i już:-D:-D:-D
Co do leworęczności, to on po wszystko wyciąga lewą rączkę, jak daję mu swoją rękę, to też najpierw lewą wyciąga do mojej hehe

reklama
Ja się strasznie bałam że moje dziecko urodzi się brzydkie- jakąś fobie miałam. A Lidka po 14-godzinnym porodzie sn była ładniutka- trochę opuchnięta owszem ale nawet czerwpona mocno nie była więc byłam w szoku.
Asia- czy myślisz że jest sens kupowac mojej małej hustawkę taka jak ma Fifi? Lidka jest dość drobna- na szczepieniu w 6 tyg miala 4320g wiec do tych 11 dobije pewnie dosc pozno. A moze cos innego bys doradzila? Zastanawiam sie nad:
FISHER PRICE SKOCZEK M8930 NOWOŚĆ!!! s_k (936470489) - Aukcje internetowe Allegro
FISHER PRICE HUSTAWKA KOLYSKA DREAMSICLE P9236 s_k (936454417) - Aukcje internetowe Allegro
FISHER PRICE HUSTAWKA LEZACZEK DELUX 3w1 (929880172) - Aukcje internetowe Allegro
Huśtawka leżaczek fisher price k6077 Rainforest (930812067) - Aukcje internetowe Allegro
A moze wypowiedza sie tez inne mamusie?
Mam karuzelke tiny love i zainteresowanie jest. Zastanawia mnie ten skoczek- moze jakas Wasza znajoma taki ma?
Szczerze powiedziawszy to na tym etapie zrezygnowałabym z takiej karuzelki, jeszcze 2 miesiące i dziecko będzie siedzieć;-)
Zastanowiałabym sie nad kupnem takiej
Huśtawka dziecięca TAKO SWING II NOWE KOLORY 48h (931620010) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
ma regulacje oparcia, dziecko może samoo do niej wchodzić i przede wszystkim dłużej posłuży;-)
tak - ta opuchnięta, czerwona dziewczynka jest z porodu sn, obok niej Daniel.
różnica jest kolosalna.
To racja!!!!!!
Wybiorę się z synkiem do dermatologa :) bo ja tam lekarzom też nie ufam, jeden przed szczepieniem mówił, że to normalne bo coś zjadłam, a ta mi tu ,że AZS i skaza białkowa ...

więc idę tam gdzie się na tym znają...
a ze szmerami to się jeszcze wstrzymam, nie filozofią jest latać od lekarza do lekarza .... narazie mam okulistę w tym tygodniu, teraz był pediatra, 10.03 będzie ortopeda, potem USG bioderek i muszę tu gdzies dermatologa jeszcze wcisnąć.

Daffi kurde :/ ja miałam kiedyś podobnie ale sama zgubiłam, wypadł z kieszeni :/
Pmiętaj by zastrzec kartę bankową i dowód w UM, unieważnić
Nio i ja szmerami bym się nie zamartwiała, to często się zdaża.... aczkolwiek tzreba trzymac rękę na pulsi, mój brat miał szmery i dopiero zaczęli go leczyć jak miał 4 latka.... no ale to wieki temu było i lekarze nie potrafili tego łatwo zdiagnozować.
kupe trzeba zapierac odrazu, bo inaczej to chyba nie zejdzie...dostalam takie rady od doswiadczonej kolezanki i zapieralam nawet w srodku nocy pare razy i wszystko ladnie schodzilo...jak zostawilam to plamy zostaly i za nic nie chca zejsc...
najlepiej zapierac zwyklym mydlem w kostce...schodzi lepiej niz proszkiem...
To prawda.... plamy po kupce tzreba od razu przeprac a przynajmniej namoczyć, póniej pierzemy w niskiej temp, zreszta plamy po soczkach i jedzonku tez schodzą w niskich temp ;-)
szlam do sklepu juz niedaleko bylam jak zaczal sypac snieg ze nic nie bylo iwdac... wiec ja polozylam obok wozka i zajel;am sie folia!!!!!!!! bo tak padalo ze misce do srodka i by wozek przemokl.... no i w sklepie jak mialam zaplacic to portfela nie bylo.. ktos wyciagnal go z torebki a ja nie wiem kto bo sie tak spieszyalm ze na nic uwagi nie zwracalam byleby malej nie napadalo! JEDNYM SLOWEM PECH TRZYMA SIE MNIE REKAMI I NOGAMI!!!!!!!!!!!!
Oj biedna Ty Daffi!!!! A na policji byłaś? bo nie doczytałam. A jak nie to koniecznie to zgłoś!!!
ANOOLA ładna kiecuszka:tak:bedziesz pięknie wygladac;-)wiadomo ze teraz to tak na szybko byla fota pstrykana;-)

DAFFI z tego co ja wiem to skore z AZS trzeba nawilzac i dbac o nia:tak:wiec dziwie sie ze nic nie kazala stosowac:sorry2:ja polecam te kremy i balsamy co pisalam:tak:to sa kremy wlasnie na atopie:tak:
Tak AnoOla piekna suknia i pięknie w niej wygladasz a z biustu powinnas byc dumna!!!!

Witamy
Mamy newsy!! Aluś będzie najprawdopodobniej leworęczny:tak: Po raz pierwszy bawił się wczoraj grzechotką:szok::-):-D I teraz pięknie trzyma w rączkach małe rzeczy:-) A już myślałam, że coś nie tak z nim....nawet rano przy przebieraniu dałam mu zabawkę i jak musiałam odebrać, żeby body przebrać, tak wrzasnął, że pół bloku pewnie obudził:-D:-D:-D:-D:-D a jak go musiałam przepraszać!!!! zrobił obrażone usteczka i już:-D:-D:-D
Co do leworęczności, to on po wszystko wyciąga lewą rączkę, jak daję mu swoją rękę, to też najpierw lewą wyciąga do mojej hehe
Kochana dziecko do około drugiego roku zycia może posugiwac sie obydwiema raczkami.... na tym etapie nie ma to znaczenia;-)

szlam do sklepu juz niedaleko bylam jak zaczal sypac snieg ze nic nie bylo iwdac... wiec ja polozylam obok wozka i zajel;am sie folia!!!!!!!! bo tak padalo ze misce do srodka i by wozek przemokl.... no i w sklepie jak mialam zaplacic to portfela nie bylo.. ktos wyciagnal go z torebki a ja nie wiem kto bo sie tak spieszyalm ze na nic uwagi nie zwracalam byleby malej nie napadalo! JEDNYM SLOWEM PECH TRZYMA SIE MNIE REKAMI I NOGAMI!!!!!!!!!!!!

Jejku Daffi Ciebie zawsze coś spotka złego....

Dobra Witam moje laski !
Nadrobilam w innych tematach wiec wkraczam tutaj

Sie przywitam i zaczne nadrabiac -oczywiscie bo co innego moze robic aska hahaha !

Ale najpier sie pochwalimy ! Przesypiamy juz cala noc !!!!!!!!!!!! I to juz kilka dni wiec chyba juz mu tak zostanie ! a wiec zasypiamy juz o 21 a nie o 22 :) i spimy do 7 rano! zjemy flaszke i spimy do 9 ! O 9 juz zaczyna sie nasz dzien :)
Mamy 2 spania po 3 godziny w ciagu dnia :) Teraz mlody spi juz od 14 :)
Wogole ja chyba dziecka nie mam ! czasmi az mi sie za nim teskni ahahha i bym go budzila !

Jemy po pol sloiczka juz np.marcheweczki lub jabluszka !
Probowalismy zupke z gerbera "krem marchewkowy z warzywami " i mlody to wprost uwielbia -dzis zjadl mi ponad 1/2 sloika na raz :) po godzinie wypil flaszke i spi jak zabity !

Dzisiaj caly dzien ( jak nie spi) smieje sie ,wczoraj smial sie w glos chyba z pol godziny wystarczylo na niego popatrzyc i glupia mine zrobic !Jarek nagral telefonem bo to tylko bylo pod reka i jak wroci w pracy to postaram sie wrzucic filmik z rechotem Filipa :)

Od kiedy zajada sloiczki kupe mamy jedna dziennie a nie co 2 dni :)

Od wczoraj mlody pije herbatke jablkowa z melisa z hipa i - dzieki ci boze ale on to chyba naprawde lubi i to pierwsza herbatka ktora wogole pije bo tak to nie chcial pic nic !!!!!!!!!!!!!

Jestem wyspana i zadowolona ,mam czas dla siebie i dla Patryka :) A wieczorami i nocami dla meza ;) - no zyc nie umierac :)
W domu mam porobione chyba wszystko i intensywnie zaczynam myslec o umyciu okien !!!!!!!!!! Bo jak mlody spi to mi sie poprostu NUDZI !

To tyle z nowosci u nas :)

Ide czytac co tam u was !

Ty to masz dobrze fuksiaro hehe. Mój też spi po tyle w ciągu dnia, ale w przeciwieństwie do Fifiego mój więcej narzeka :-D No i na mleczu dalej żyjemy...ehhh te pieprzone alergie!!!!

znalazłam zdjęcie, które zrobiła moja mama kilka chwil po narodzinach Danielka.
patrzcie jaka jest różnica między dzieckiem z cesarki a dzieckiem rodzonym siłami natury...

1002924k.jpg

OMG :szok: Ciekawe czy mój Alus by tak wyglądał po urodzeniu sn

O rany, ale miałam ciężki dzień. Franek jest marudny cały dzień, M wrócił dopiero po 19-stej i jeszcze sobie poszedł na basen. Franek wściekły bo czeka na kąpiel, dopiero teraz go myje. A mówiłam, żeby to zrobił zanim pójdzie. Ale basen był ważniejszy czego efektem jest bolesny guz na mojej głowie, bo latałam od jednego do drugiego i u Staśka w pokoju przydzwoniłam w półkę. Rezultat: ja też jestem wściekła, nie miałam się na kim wyżyć. A potem się dziwię, że pokarm mi zanika. Ehhh, dobry ten mój husband, ale czasami egoista. Muszę mu trochę nagadać, niech ma wyrzuty sumienia i się nauczy, że najpierw obowiązki a potem przyjemności.

Też miała wczoraj taki dzień, że gdzie nie byłam, to się walnęłam...na koniec dnia przydzwoniłam głową w kant szafki auuuć

Luuuuzna to powinno Cie zainteresować, resztę Dziewczyn też;-)

Fazy lateralizacji:

12 tygodniowy niemowlak - do pokazanego przedmiotu wyciąga obydwie rączki. Lewa i prawa strona się zmienia, najpierw jedna jest aktywna, potem druga. W tym wieku nie rozwinęła się jeszcze zdolność do kontrolowanego wyciągania rąk i chwytania.

16 tygodniowy niemowlak - w tym wieku dzieci preferują zwykle lewą ręką, co nie przesądza o tym czy będzie lewo- czy praworęczne.

20 tygodniowe dziecko - nie zmienia rączki podczas testów, przy czym nadal najczęściej preferują lewą rękę.

24 tygodniowe dziecko - jednostronność przestaje obowiązywać, dziecko sięga po podawane przedmioty obydwoma rączkami na zmianę.

28 tygodniowe dziecko - dzieci znów stają się jednoręczne, na tym etapie wybierają prawą rękę. Czasem używa lewej rączki, lub chwyta podawane przedmioty obydwoma. Maluch eksperymentuje obydwie możliwości.

32 tygodniowe dziecko - znów jest oburęczne.

36 tygodniowe dziecko - jest jednostronne, z preferencją lewej rączki.

40 tygodniowe dziecko - jest jednostronne, z preferencją prawej rączki.

48 tygodniowe dziecko - niektóre maluchy jeszcze decydują się na użycie lewej ręki, jednak prawa strona dominuje.

5 tygodniowe dziecko - u większości dzieci dominuje prawa rączka.

Po ukończeniu okresu niemowlęctwa dziecko jeszcze wielokrotnie będzie zmieniać rączki. W wieku ok. 80 tygodni znów można obserwować używanie dwóch rączek.

W wieku 2 lat dominuje prawa rączka.
W wieku 2,5 - 3 lat dzieci przechodzą ostatnią fazę oburęczności.

W wieku ok. 4 lat dziecko ostatecznie decyduje się na wybór preferowanej rączki. Ta skłonność z wiekiem staje się coraz wyraźniejsza.

W wieku ok. 8 lat może z pewnością określić czy dziecko na resztę życia pozotsanie lewo- czy praworęczne.

No to teraz juz calkiem zglupialam ale dzieki dziewczyny:) Chyba jednak zdecyduje sie na ten bujaczek 3 w 1 a jak malej sie znudzi to sprobuje go sprzedac i zastanowie soe nad hustawka taka jak pokazala MArta- bo zalezy mi na czyms czego juz teraz moglabym uzywac.
Huraaaa!!!! Aga, dzieki stokrotne za pomysl z rogami pieluszki w lapkach. Co prawda to nie wyszlo ale dzieki temu znalazlam swoj sposob- gruba mieciutka pieluszka z konopii- zeby mala czula ze ma cos konkretnego na sobie i kilka trikow plus ciagle gadanie mamusi i mowienie ze nic zlego sie nie dzieje- i wczoraj mielismy dzien bez placzu. Lidka zakwilila w ciagu dnia chyba tylko raz- ja tego nie slyszalam bo bylam na uczelni. Ale oboje bylismy w szoku. Dziecko caly dzien radosne, usmiechniete, ladnie spala a wieczorem udala sie nawet kapiel i ubieranie z usmiechem na tych moich slodkich usteczkach:)
Cherie- ja czaje sie na taka od dluzszego czasu tylko najpierw chce dojsc do lepszej wagi;)Olive.pl - pokusa dla zmysłów - Sukienka Aisha s02 z koronką na rękawie, czarna

Ostatnia edycja:
marta bardzo fajne te opisy ... faktycznie dopiero u starszyh dzieci mozna stwierdzic faktycznie ktorej raczki bada uzywaly ...

no a ja mam na dzs bardzo powazne plany ... musze upiec ciasto, uprasowac gore prasowania, posprzatac z grubsza /bo generalke zrobilam przedwczoraj ale tu ciagle sie cos balagani/ byle do niedzieli ...

reklama
Do góry