reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

JA TO NIEWIEM KIEDY MAM GO NA WERANDOWANIE WZIASC BO ON NAWET PRZEZ SEN SIE MECZY CIAGLE NAPINA SIE ROBI CZERWONY I TAK CO 5 MIN MIEDZY CZASIE SPI.... EHH MECZY SIE STRASZNIE I KOPY ZROBIC NIE MOZE CZASEM MU SIE UDAJE

a i dziewczyny zielona kopa od czego moze byc??????? ehhh

Kupa noworodka - Noworodek - artykuł
moja malutka jak widzialam ze cisnie kupke a nie moze to jej delikatnie chusteczka nawilzana tyleczek podraznialam az zrobila:-)
a moj chrzesniak mial dosc silne zaparcia jak przeszedl na mleko sztuczne i byl w domu jeden nieuzywany termometr i delikatnie koncowke termometra oblewalo sie oliwko i z 2-3mm tej koncowki wkladalo do pupki i podraznialo! naprawde dziala bo maly robil za kazdym razem kupe i juz nie plakal i sie nie spinal!

reklama
Luzna spolczuje! ale najwazniejsze ze znacie przyczyne!!

ja nie moge nawet zupy ugotowac malego boli brzuch i pierdzi jak oszalaly...tylko znow kupa nie idzie..;/

ja gotuje sobie zupki dla maluchowa dzis 2 ziemniaki 2 marchewki pol buraka i piers z kurczaka dwie lyzki oliwy i na koniec miksuje:-D do tego grzanki z buleczki robione w tosterze bez tluszczu:-D

smakuja mi te papy:-D

ale znow ciocia pediatra ktora sie spcjalizuje we wczesnniakach mowi ze mam jesc wszystko bez konserwantow i rozdymajacych...
bo malo tersciwy pokarm powoduje zaparcia i kolki...

kazala mi wykasowac sobie z glowy gadane poloznej o marchewce buraku i jablku gotowanym...i zakazie mleka...

wiec co dzien cos wprowadzam teraz nowego...
dzis bedzie banan z jablkami i ryzem na kolacje;-)
o ile maly da zrobic;-)

A ja wlasnie uwazam jak cholera moze dlatego ma kolki i zaparcia okropne ?????????????????????? moze powinnam jesc powoli wszystko ??

Werandowac można i przy otwartym oknie, chodzi o to, żeby dziecko stopniowo przyzwyczajać.
My chodzimy juz na długie spacery, co prawda od wczoraj nie bo na mazurach mam ciagle mroz, teraz jest -15 stopni:-(

Zielone kupki i kupki z dodatkiem śluzu świadczą o alergii. Ale jeżeli jest to pojedyńcza kupa bym sie tym nie przejmowała;-)

to pieknie moj ma juz 4 dzien caly czas z sluzem ehhh co robic chyba z pediatra sie zkonsultowac jak najszybciej ale powiedz mi o jakiej alergi moze to swiadczyc ???

kurde ja kilka dni temu mialam to samo dr kazala dac kawaleczek czopka glicerynwego i poszlo...
a dzs chyba sie zaczyn znow bo od 3 w nocy kupy nie bylo...;/

moj ma tak caly czas dzien noc dzien noc okropne to jest powoli nie mam sily ...

woda z czajnika w nocy jest zimna ale w kranie mam goraca wiec nalewam do kubeczka i wkladam na chwile butle do tego kubka i woda sie w ok.5 min nagrzewa i zawsze jest przegotowana w czajniku. z tego co wiem zywiec zdroj ma mineralna wode ktorej nie trzeba przegotowywac tylko bezposrednio mozna ogrzac i podac dziecku mleko. ale ja i tak dla swietego spokoju wole przegotowac:-)
my pierwsze werandowanie robilysmy 10 minut. czapka na glowe i do wozka bo w wozeczku mam kolderke wiec nie musialam jakos specjalnie cieplo malej ubierac.

ps oczywiscie ze pamietam nasze plany wspolnego porodu ktore chociaz raz sie sprawdzily i wypalily:-)
dzieki za pomysl bo tez mam ciepla w kranie wrzatek bo mam picykiem grzana wode!!!!

moja malutka jak widzialam ze cisnie kupke a nie moze to jej delikatnie chusteczka nawilzana tyleczek podraznialam az zrobila:-)
a moj chrzesniak mial dosc silne zaparcia jak przeszedl na mleko sztuczne i byl w domu jeden nieuzywany termometr i delikatnie koncowke termometra oblewalo sie oliwko i z 2-3mm tej koncowki wkladalo do pupki i podraznialo! naprawde dziala bo maly robil za kazdym razem kupe i juz nie plakal i sie nie spinal!

Za kazdym razem termometr w pupke nie ma innego spodobu :-:)-:)-:)-:)-( a to prawda ze po 3 miesacach jak dziecko skonczy 3 miesiace kolki i zaparcia mijaja??

Dobrze że poszliśmy do pediatry..mały strasznie mało przybrał na wadze:szok: dostał mleczko nutramigen (dla alergików) - mam mu dawać cyca rano i na wieczór przez kapturki. Płacz był spowodowany głodem!!!:szok: Mam za mało pokarmu:zawstydzona/y:

Kurcze dobrze ze poszlas do pediatry ,nutramigen jest niedobry - gorzki - dzidzia chetnie to pije??? Oby maluszek polubil mleczko i zaczol przybierac na wadze !

Daffi chodzi o to, ze daję mu najeśc sie z cyca a dopiero po tym podaję butlę na dojedzenie. Z tego co widzę, to na każde karmienei mam za mało pokarmu o jakies 30 ml.

ja tez tak robie !!!!! Mam malo pokarmu ale zawsze cos ! To znaczy pokarmu mam duzo !!! ale nie wystarczajaco dla mojego malucha ! wiec najpierw cyce a pozniej mleczko ,taki oto sposobem maly jest najedzony a moje cycki sciagniete i maly mojego tez wypija :)

ooooooooooo jakas nowosc:-) ja mam malej od 15 doby podawac i juz od 2 dni sobie ja wcina Juleczka i do 1 roku zycia tak jak piszecie :-) witaminke K zakupilysmy a sie nie przyda gdy tez juz jestesmy na sztucznym:-(
wit D3 podaje malej wieczorem po kapieli przed jedzeniem... wtedy ma taki apetyt ze jak wyjada witaminke z lyzeczki to az lyzeczke oblizuje mimo ze nic na niej juz nie ma i nie krzywi sie i nie pluje witaminka:-)

NIe wiem czy nowosc bo tak bylo i 8 lat temu jak Patryka rodzilam ahahahah ! Byc moze twoja pediatra zalecila inaczej ,co lekarz to inna opinia,wazne aby pilnowac podawania witaminy D3 ,my podajemy vigantol ,aby nie wylazal krzywica - wierzcie mi przeszlam to z Patrykiem ! cos okropnego jak dziecko placze bo go bola kosci jak lzey jak sie nosci no w kazdej pozycji !.

Moj synek ma 17 dni czy moge dzis zrobic mu werandowanie czy zawczesnie?? za tydzien chce isc na pierwszy spacer bo idziemy do ortopedy a mamy w miare blisko wiec chyba czas zaczac zrobic jedno werandowanie i pod koniec tygodnia drugie ale na ile czasu mniej wiecej ???????? jak myslisice laski?????

pewnie ze mozecie !!! 17 dni to juz calkiem duzo !

Za kazdym razem termometr w pupke nie ma innego spodobu :-:)-:)-:)-:)-( a to prawda ze po 3 miesacach jak dziecko skonczy 3 miesiace kolki i zaparcia mijaja??

z teorii tak wynika w praktyce sie okaze! ja dziekuje Bogu ze my nie wiemy co to sa kolki i zaparcia!!! jula od sztucznego mleka robi dosc zwiazana kupe bo taka jak plastelina ale nie placze ani nic tylko slodko sobie prze:-) kiedys jej zdj zrobie bo ma niepowtarzalna minke no i kupka jest zółta:-)

NIe wiem czy nowosc bo tak bylo i 8 lat temu jak Patryka rodzilam ahahahah ! Byc moze twoja pediatra zalecila inaczej ,co lekarz to inna opinia,wazne aby pilnowac podawania witaminy D3 ,my podajemy vigantol ,aby nie wylazal krzywica - wierzcie mi przeszlam to z Patrykiem ! cos okropnego jak dziecko placze bo go bola kosci jak lzey jak sie nosci no w kazdej pozycji !.

u mnie to nowosc bo od zawsze zalecaja od 15 doby ale znow sie sprawdza ze co szpital i co lekarz to inna zasada! nawet daja ulotki i drukowane kartki co by mamy dobrze to zapamietaly:-)

MOje dziecko bylo calkiem wylamane z teori ahahhaha bo dostal kolek po 3 miesiacu i meczylismy sie do 6 miesiecy ( chodzi mi o Patryka ) wiec - wszsytko zalezy od organizmu dziecka !

Ech... a ja napisałam własnie na innym watku o alergii mojego dziecka, ja mimo wszytsko bym uważała;-) w szczególności z nabiałem.
mi powiedziala ze dieta ma byc zroznicowana, tzn nie objadac sie jedna rzecza...
i ze jakby mial alergie genetyczna to bysmy juz wiedzieli...

fakt nie jem truskawek, czekolady, orzechow...ale mleko lub jogurt czsami wszame...
albo podjem od meza kilka lyzeczek...

tylko nie za czesto bo jak sie dzecku rzyzwyczi pupke do pobdzania to problem zaparc moze nie minac...

polozyc mozna na brzuchu i masowac pupe...
masowac brzuch zgodnie ze wskazowkami zegara a po masazu podkurczac nozki zeby kolankami uciskal brzuch...
mi tak tez kazala probowac...

albo kawalek tego czopka...

ja zjadlam tez 3 jablka gtowane...i potem kilka dni bylo ok...

moze mialo to jais wplyw...??

reklama
Do góry