reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

No to niezle przywitala tesciowa wnuczke:szok:jak mozna nie napalic w piecu skoro wiedziala ze przyjedzie male dziecko:confused:porabana.
Co do wymadrzania to tak niestety jest ze inni chca byc madrzejsi od nas samych.Tylko ciekawe jak one by chowaly jak by maialy swoje.
Moja tesciowa tez chyba zapomniala ze male dzecko moze czasami poplakac:tak:maly jak placze to ona wpada i kaze go uspokoic:wściekła/y:no kuzwa najlepiej powiedziec,ja to jednak zlewam totalnie;-)
To fakt... wszyscy dookoła sa najmądrzejsi a zazwyczaj sami dzieci nie maja albo mieli już dawno temu... Ja z Antosiem przejmowałam sie takimi uwagami, teraz mam wszystko gdzieś i puszczam "cenne" uwagi mimo uszu, robie i tak po swojemu.
Dobrze że poszliśmy do pediatry..mały strasznie mało przybrał na wadze:szok: dostał mleczko nutramigen (dla alergików) - mam mu dawać cyca rano i na wieczór przez kapturki. Płacz był spowodowany głodem!!!:szok: Mam za mało pokarmu:zawstydzona/y:

Ech i to samo u mnie było, tylko że ja inaczej dokarmiam:tak: daje Piotrusiowi jednego cyca, później drugiego i na koniec po karmieniu cycami daje mu mleko modyfikowane żeby sobie dojadł.
Nie chce go przyzwyczajac do butli a poza tym chce żeby cyca jak najwiecej zjadał. Najczęsciej dojada jeszcze z butki jakies 20-30 ml mleczka.

No a kontrola bedzie w piatek bo dokarmiam go od czwartku i sie okaże ile przybrał. Ale powiem szczerze że juz widze różnicę:tak:

reklama
No a kontrola bedzie w piatek bo dokarmiam go od czwartku i sie okaże ile przybrał. Ale powiem szczerze że juz widze różnicę:tak:

no ja kochana przy cycu nic nie widzialam... a mala mleczko samo je od 31 grudnia i juz widac roznice jakie poliki dostala i brzuszek..nawet w uda jej poszlo ma takie szyneczki delikatne:-) mysle ze etraz przybiera bo jak zje butle to juz nie placze no a 30ml dziecko ciezko nakarmic ktore zjada mi teraz 90-120ml:-)

Mea wit D jest OBOWIĄZKOWA od 3 tyg życia i wg mojego pediatry do roczku:tak:
Ja podaję 1x1 krople!
A wit K weszła chyba w styczniu 2008 bo ja ją już Hani podawałam a koleżanka która urodziła w listopadzie 2007 nie;-)

Zgadza sie witamina D3 jest podawana dziecia od 3 tygodnia od 21 doby zycia najlepiej podawac przed samym karmieniem bo wtedy ta wiatamina najlepiej sie wchalnia z mleczkiem.
Jezeli chodzi o witamine K my nie podajemy bo karmimy sztucznym mleczkiem ,wiatamina K jest podawana dziecia tylko i wylacznie na piersi ,nawet przy karmieniu mieszanym nie jest zalecane podawanie witaminy K gdyz wystarczajasa ilosc jest w sztucznym !

no ja kochana przy cycu nic nie widzialam... a mala mleczko samo je od 31 grudnia i juz widac roznice jakie poliki dostala i brzuszek..nawet w uda jej poszlo ma takie szyneczki delikatne:-) mysle ze etraz przybiera bo jak zje butle to juz nie placze no a 30ml dziecko ciezko nakarmic ktore zjada mi teraz 90-120ml:-)

Daffi chodzi o to, ze daję mu najeśc sie z cyca a dopiero po tym podaję butlę na dojedzenie. Z tego co widzę, to na każde karmienei mam za mało pokarmu o jakies 30 ml.

Zgadza sie witamina D3 jest podawana dziecia od 3 tygodnia od 21 doby zycia najlepiej podawac przed samym karmieniem bo wtedy ta wiatamina najlepiej sie wchalnia z mleczkiem.
Jezeli chodzi o witamine K my nie podajemy bo karmimy sztucznym mleczkiem ,wiatamina K jest podawana dziecia tylko i wylacznie na piersi ,nawet przy karmieniu mieszanym nie jest zalecane podawanie witaminy K gdyz wystarczajasa ilosc jest w sztucznym !

ooooooooooo jakas nowosc:-) ja mam malej od 15 doby podawac i juz od 2 dni sobie ja wcina Juleczka i do 1 roku zycia tak jak piszecie :-) witaminke K zakupilysmy a sie nie przyda gdy tez juz jestesmy na sztucznym:-(
wit D3 podaje malej wieczorem po kapieli przed jedzeniem... wtedy ma taki apetyt ze jak wyjada witaminke z lyzeczki to az lyzeczke oblizuje mimo ze nic na niej juz nie ma i nie krzywi sie i nie pluje witaminka:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Daffi chodzi o to, ze daję mu najeśc sie z cyca a dopiero po tym podaję butlę na dojedzenie. Z tego co widzę, to na każde karmienei mam za mało pokarmu o jakies 30 ml.

ja tez tak robilam ze najpier nakarmilam cycem ale co to jest 30mlmleka z obu piersi i pozniej dokarmialam butla... ale moja lewa piers nie goila sie do tego zaczela bolec... elkarz podejrzewa ze od tej mojej samoistnej goraczki cos siestalo z pokarmem bo wczesniej byl i zanikl nawet herbata laktacyjna nie pomogla i odciaganie dlatego jestesmy na etapie zasuszania od 3 dni tabletkami i karmimy tylko sztucznym!

tak samo jak moj mam lozko 2x2 metry a jaj lezy w jednym kacie to a 5 min est w przeciwnym....

i jeszcze twu twu kolka nam przeszla i robi znow duzo kupek;-)
a co zrobilas ze przeszla??? czy sama tak bo ja tez sie mecze maly kopy sam zrobic nie moze i w dzien i w noc i tez je mieszanke raz raz moje ale oczywiscie sciagniete i sie bawie laktator podgrzewacz karmienie sterylizacja itd ehhh juz tez mam dosc i chyba przechodze na sztuczne samo hmm tylko jak zasuszyc piersi ????? wie ktoras???

ja chyba tez po pierwszym zczepieniu przejde na sztuczne...
nie dosc ze malemu juz nie wstracza mojego to juz mnie doluje to sciaganie a cycka lapie na 5 minut i wypluwa i ryczy w nieboglosy...
ponad 3 tyg proowalam go nauczyc i nic..
nie mam juz sily...
najgorsza jest noc...karmic, odbijac, usypiac scigac pokarm..spie pol godziny i juz pobudka na nastepne karmienie...

i prze zmeczenie ciagle klotnie z mezem...

jeszcze pewnie znow pipa polozna przyjdzie bez zapowiedzi to jej jeb.. drzwiami przed nosem..

suka kolezanka tesciowej dzwoni do tesciowej ze przyjdzie a ta mnie o tym nie informuje i nigdy nie wiem ze bedzie....

tak samo ja ciagle zmeczona i kutnie z meze ehhh
czy wasze maluchy tez tak dlugo nie spia??
moj od 6 rano....jadl juz 3 razy i nie spi...;/
tak samo moj nie spi dlugooo ehh spi po 1,5 godziny i wstaje zaraz ....
i czasem po 4 czy 5 h nie spi :szok:

a ja dokarmiam sztucznym i podaje witamine k hmm bede musiala pogadac z pediatra co i jak

ja tez tak robilam ze najpier nakarmilam cycem ale co to jest 30mlmleka z obu piersi i pozniej dokarmialam butla... ale moja lewa piers nie goila sie do tego zaczela bolec... elkarz podejrzewa ze od tej mojej samoistnej goraczki cos siestalo z pokarmem bo wczesniej byl i zanikl nawet herbata laktacyjna nie pomogla i odciaganie dlatego jestesmy na etapie zasuszania od 3 dni tabletkami i karmimy tylko sztucznym!

tak wogole witam sie ...

a jakie tabletki na zasuszanie i czy to gin przepisuje i pediatra tez moze dac recepte? czy jak

a w nocy jak sobie radzisz dafi z karmieniem sztusznym jak mala sie budzi na jedzonko .... to przez ten czas co podgrzewasz placze caly czas czy grzecznie czeka ??/

Moj synek ma 17 dni czy moge dzis zrobic mu werandowanie czy zawczesnie?? za tydzien chce isc na pierwszy spacer bo idziemy do ortopedy a mamy w miare blisko wiec chyba czas zaczac zrobic jedno werandowanie i pod koniec tygodnia drugie ale na ile czasu mniej wiecej ???????? jak myslisice laski?????

reklama
tak wogole witam sie ...

a jakie tabletki na zasuszanie i czy to gin przepisuje i pediatra tez moze dac recepte? czy jak

a w nocy jak sobie radzisz dafi z karmieniem sztusznym jak mala sie budzi na jedzonko .... to przez ten czas co podgrzewasz placze caly czas czy grzecznie czeka ??/

ja stosuję Bromergon
BROMERGON - Encyklopedia Leków - Przychodnia Internetowa - www.przychodnia.pl
ale przepisuje go gin niestety jest na recepte i jaklekarz ostrzegal wywoluje zawroty glowy itp i po nich nie mozna auta prowadzic i jak sie okazuje to pawda w glowie bardzo mi sie kreci.
w nocy nie jest zle... zawsze mam wode przegotowana w czajniku i butelke wyparzona... przez ta chwile mala marudzi troszke dlatego maz wtedy mala zajmuje rozmowa i niezawodny jest nam wtedy smoczek i mala w maire spokojnie oczekuje na jedzonko.

Do góry