reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

Hej my wrocilismy wlasnie od rodzicow:-)maly mial przejażdzkę samochodem i spi jak zabity:tak:no ale zaraz minie 3 godzinki wiec sie obudzi;-)ja przez ta rozrywke jestem w dobrym humorze:-)
Dziewczyny a jak się nie karmi piersią to alkohol chyba nie szkodzi w czasie połogu prawda??

Pij ile wlezie;-)za mnie tez mozesz:tak:

a ja odczuwam je po 1szym porodzie przez pierwszy tydzien teraz juz nic... to byl mini skurcz ale delikatny i prawie bezbolesny jakby mi zoladek sie sciskal.. i to bylo na szczescie chwilowe tak jak skurcz i na szczescie rzadko... bo ok 10razy w ciagu dnia je czulam a w nocy nie wiem bo nie dawaly sie odczuc przez sen:-)

No to zobaczysz co to znaczy po nastepnym:tak:mnie tez wogole prawie nie bolalo po pierwszym.

:happy2: dziewczyno czytasz mi w myślach - też zaczynam myśleć, że 6 miesięcy karmienia to max, czasami mam takie chwile zwątpienia, że masakra. Ale ja mam dość dużo pokarmu, więc mi szkoda. Pozostaje mieć nadzieję, że nasze maluszki wkrótce ustalą sobie jakiś rytm dnia i będzie można się jakoś zorganizować... Ja nawet jeszcze porządnego werandowania mu nie zrobiłam (chociaż pogoda w sumie do d...), no ale wychodziliśmy z domu do przychodni i do szpitala kilka razy...

Ja tez nie werandowalam jeszcze:no:ale moze jutro;-)nasze maluszki sa z tego samego dnia;-)

a ja juz wiem co to jest babyblues i co gorsza wiem tez co to jest tesciowablues !!! zaraz babe zabije /dzis juz nie wytrzymalam jak mi zaczela kopac w praniu malutkiej !! w koncu jej wyrwalam te ciuchy i powiedzialam ze ma sie odwalic !!/ siedze i rycze od rana ... pomijam fakt ze sie nie wyspalam bo mi mala zrobila koncert od 3 do 6 ... zjadla z obu piersi i dalej byla glodna wiec w koncu dostala 30 w butelce i usnela ... ale ja bylam wykonczona !!

mam kilka klopotow ... po pierwsze w prawej piersi mam strasznie malo pokarmu !! mala sie nie najada a jak jej dam butle to wszystko ulewa !! poza tym dzis mam wogole malo pokarmu !! normalnie puste piersi i jak to dzieciatko ma sie najesc ???!!!???
druga rzecz to to ze mala ma jakies paskudne uczuenie !! normalnie jest jakby cala odparzona pod koszulka na szyjce i na nogach !! nogi to sudokremem smaruje i jest lepiej ale z tym brzuszkiem i szyja to nie wiem co zrobic !! mysle ze to jest od oliwki ... ale na 100% nie wiem ... wczoraj ja posmarowalam kremem pielegnacyjnym zamiast oliwka i zobaczymy jaki bedzie efekt ... moze to cos da ... a co wy uzywacie po kapieli ??

Przedewszystkim wez sie w garsc i wyluzuj:tak:takie zle samopoczucie wplywa negatywnie na laktacje:tak:staraj sie nie denerwowac a zobaczysz ze mleczka bedzie wiecej:tak:no i przystawiaj czesciej to naprawde duzo daje;-)moj maly ciagnie z cyca a z drugiego samo leci:tak:musze podkladac pieluche bo leje mi sie po brzuchu:-D

Ja do kapieli uzywam plynu do kapieli z Zjaji i jest super.Po smaruje go mleczkiem nawilzajacym z Nivei.

Mea, jeszcze jedno. Radziłabym Ci jednak nie podawać z butli, tylko przystawiać do piersi. Zrobisz jak chcesz, ale wierz mi - laktatorem nigdy nie ściągniesz tyle ile mała wyciągnie z piersi. A jak poczuje butlę, to już z piersi nie będzie jej się chciało - bo trudniej jest. A tak to wpadniesz w zamknięte koło - odciąganie, butla, odciąganie, butla, próbowanie ssania i znowu w kółko. I nie będziesz w ogóle spać.
Ochłoń trochę, postaraj się uspokoić i pomyśl, do czego dążysz - chcesz karmić z piersi czy idziesz w kierunku butli.

Tak jak piszę - zrobisz jak chcesz, a najważniejsze, żeby dziecko się w jakiś sposób najadło.

Zgadzam sie choc wiem sama po sobie ze jest ciezko:tak:ja tez na poczatku mialam chwile zalamania:tak:i tez walczylam zeby nie podac butli,zdarzylo sie chyba z 5 razy ze podalam ale teraz juz wogole schowalam gleboko;-)
Trzeba psychicznie dobrze stac a beda same sukcesy;-)

reklama
podoba mi sie wypowiedz doroti:-)
moje pierwsze chwile to tak samo co inni powiedza!ze jestem zla matka bo jak moglam odebrac dziecku piers czyli zdrowe mleczko i ta bliskosc!!!do dzis mam wyrzuty a to dopiero 4 dni! moja mama uwaza ze skoro tak dla nas lepiej to super... moj maz swojej mamie powiedzial ze tylko dokarmiam butla! juz widze dzis jej rekcje i glupie gadanie jak sie dowie ze karmie tylko butla! ona uwaza ze nie ma czegos takiego jak malo pokarmu lub malo wartosciowego ze dziecko nie moze sie nim najesc! bedzie gadac jak na polowe dziewczyn z rodziny ktore przeszly na butelke..ale mam to gdzies niech mi cos powie to 1szy raz sie na mnie pogniewa bo a tego nie zniose! to juz mlodsza siostra meza ta wredota zrozumiala i stwierdzila ze skoro tak jest lepiej i lekarz to samo potwierdzil to tak ma byc...
my tez karmimy tylko butla bo nie zamierzam glodzic dzieciatka;-) ma sie najadac:tak: i nie mam wyrzutow bo tak jest dla niej najlepiej. Mialabym wyrzuty jakbym z lenistwa jej nie chciala karmic cycem.

Kochane ja się muszę pochwalic ja mam mega fajne spokojne dziecko ..... praktycznie nie płacze! :) tylko na jedzenie, nie boi się przewijania, mycia nawet jak go kłuli w szpitalu to nie robiło na Nim większego wrażenia, jest strasznie ciekawski i bardzo silny, 5 dni po porodzie on juz główke podnosi i sam się przemienia na boki:tak: strasznie duzo wcina ale jak się nawcina to mam 2,5 godz. spokoju z cyca nieraz nawet i 3 :)
moja tez po porodzie glowke podnosila, ale wczoraj czytalam, ze to normalne w 1 miesiacu rozwoju maluszka:tak:

Dziś w tvn24 mówili, że dla taty jest dodatkowy tydzień urlopu; można go wykorzystać do skończenia przez dziecko 12 miesięcy. To nie jest opieka, ani nic innego , tylko po prostu dodatkowy urlop, tyle że płaci za niego nie pracodawca, tylko pieniądze są z jakiegoś funduszu. Ale skąd są pieniądze to już nie nasza broszka, ważne, że urlop jest i można korzystać
hmm a to dostaje partner bez wzgledu czy jest mezem czy nie?

Dziś w tvn24 mówili, że dla taty jest dodatkowy tydzień urlopu; można go wykorzystać do skończenia przez dziecko 12 miesięcy. To nie jest opieka, ani nic innego , tylko po prostu dodatkowy urlop, tyle że płaci za niego nie pracodawca, tylko pieniądze są z jakiegoś funduszu. Ale skąd są pieniądze to już nie nasza broszka, ważne, że urlop jest i można korzystać
Ja też czytałam o tym urlopie, że wchodzi w życie od 1 stycznia. Mam tylko pytanie czy dotyczy tatusiów dzieciaczków urodzonych w grudniu.
W Kodeksie Pracy 2009r. wyczytałam, że np. urlop macierzyński, który wydłużył się z dniem 1 stycznia dotyczy również mamuś, które urodziły wcześniej a z tym dniem przebywają na urlopie. Sądzę więc, że zeszłorocznym mamom urlop teraz wydłuży się do 22 tygodni. Ale czy tatusiowy urlop też można tak interpretować to nie wiem. Jeśli któraś ma potwierdzone informacje na ten temat to dajcie znać.

U nas chorób ciąg dalszy. Byłam wczoraj ze Stasiem na izbie przyjęć, ale dyżur miał ginekolog (choć M osobiście pytał i miał być pediatra a ponoć od kilku lat już pediatrzy na izbie dyżurów nie mają). Stwierdził chore gardło przepisał atybiotyk, lek odczulający i syrop na alkoholu na kaszel i górne drogi oddechowe. Nic z tego nie podałam i leczę po swojemu. Muszę chyba wezwać teściową bo z dwójką dzieci do przychodni jechać nie chcę, boję się, że Franek się zarazi.

My dziś mamy udany dzionek. Byliśmy sobie na długaśnym spacerze z Moim w parku, na rynku. -12 stopni, ale pięknie, biało, nie było wiatru, no super:)
Ostatnio się cieszyłam, że nie krwawię, ale od dwóch dni parę kropek krwi znowu na wkładce. A jutro 4 tygodnie mija. No kurcze mam nadzieję, że to szybko minie!
Może przez seks troszkę się podrażniło w środku. Szwów już nie mam..
Może to nie był dobry pomysł z seksem przed zakończeniem połogu, ale skoro nic nie boli, nie bolało w trakcie, szwów nie ma, wówczas nie krwawiłam to jakie są przeciwwskazania??

Ale mam smaka na Cogel - Mogel. Mniam, trzeba sobie machnąć:)

Jutro musimy z becikowym załatwić bo jeszcze się za to nie wzięliśmy..;>

Nie wiem ile Mała waży, musiałabym ją zważyć, ale mierzyłam ją dziś i ma 55cm. Jak się urodziła miała 53:)

reklama
no wlasnie wydaje mi sie ze maz ... ale szczerze to jeszcze nie doszlam do tego o jakim urlopie gosia pisze ...

Podejrzewam że ma na myśli tzw urlop ojcwoski który ma od tego roku obowiązywać, tzn że ojciec może wziąć sobie tydzień wolnego na opieke nad dzieckiem w dowolnym terminie, tzn musi na conajmniej tydzień przed planowanym "ojcowskim" wystosowac pismo do pracodawcy że w dniach tych i tych chce skorzystać zurlopu ojcowskiego, i pracodawca nie może się nie zgodzić:) ale równiez nie wiem czy to dotyczy tylko mężów.

Do góry