reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

reklama
a ja juz wiem co to jest babyblues i co gorsza wiem tez co to jest tesciowablues !!! zaraz babe zabije /dzis juz nie wytrzymalam jak mi zaczela kopac w praniu malutkiej !! w koncu jej wyrwalam te ciuchy i powiedzialam ze ma sie odwalic !!/ siedze i rycze od rana ... pomijam fakt ze sie nie wyspalam bo mi mala zrobila koncert od 3 do 6 ... zjadla z obu piersi i dalej byla glodna wiec w koncu dostala 30 w butelce i usnela ... ale ja bylam wykonczona !!

mam kilka klopotow ... po pierwsze w prawej piersi mam strasznie malo pokarmu !! mala sie nie najada a jak jej dam butle to wszystko ulewa !! poza tym dzis mam wogole malo pokarmu !! normalnie puste piersi i jak to dzieciatko ma sie najesc ???!!!???
druga rzecz to to ze mala ma jakies paskudne uczuenie !! normalnie jest jakby cala odparzona pod koszulka na szyjce i na nogach !! nogi to sudokremem smaruje i jest lepiej ale z tym brzuszkiem i szyja to nie wiem co zrobic !! mysle ze to jest od oliwki ... ale na 100% nie wiem ... wczoraj ja posmarowalam kremem pielegnacyjnym zamiast oliwka i zobaczymy jaki bedzie efekt ... moze to cos da ... a co wy uzywacie po kapieli ??
Mi tez sie wydawalo ze mam malo pokarmu, ale jednak im wiecej przystawiasz tym go sie robi wiecej, ale jesli podajesz dodatkowo sztuczne, musi sie go robic mniej...
I u mojego jast jakies uczulenie, mowili zeby absolutnie nie mascic oliwka, kapiel w oilatum pomaga.
Lece karmic...

a chyba nie o to chodzi w karmieniu, żeby żyć męczeńsko...no i krztusi się mały przy jedzeniu,a potem płacze...i zaklęte koło...jak dłużej tak posiedzę w domu, to wyślą mnie do wariatkowa...

Trzymam za Ciebie kciuki, żebyś jednak przetrzymała to co najgorsze.

mam kilka klopotow ... po pierwsze w prawej piersi mam strasznie malo pokarmu !! mala sie nie najada a jak jej dam butle to wszystko ulewa !! poza tym dzis mam wogole malo pokarmu !! normalnie puste piersi i jak to dzieciatko ma sie najesc ???!!!???
druga rzecz to to ze mala ma jakies paskudne uczuenie !! normalnie jest jakby cala odparzona pod koszulka na szyjce i na nogach !!

Musisz często przystawiać, nie pozwalać spać długo, wybudzaj ją na karmienie. Ja musiałam tak robić z Maćkiem, bo mi spał długo - okazało się, że śpi dlatego, że traci na wadze i nie odczuwa głodu. A przy piersi odstawiał histerie, jak już się obudził. Wybudzałam po max 3 godzinach snu, nieważne dzień czy noc. Teraz zaczyna się już sam wybudzać na karmienie, bo zaczął w końcu przybierać na wadze.

A jeśli chodzi o skórę - wyrzuć oliwkę. Kąpiel w olejku Oliatum lub Emolium, do tego krem z tej samej serii i przejdzie. Maćkowi skóra schodziła po oliwce. Po Emolium jest ok.

Mea, jeszcze jedno. Radziłabym Ci jednak nie podawać z butli, tylko przystawiać do piersi. Zrobisz jak chcesz, ale wierz mi - laktatorem nigdy nie ściągniesz tyle ile mała wyciągnie z piersi. A jak poczuje butlę, to już z piersi nie będzie jej się chciało - bo trudniej jest. A tak to wpadniesz w zamknięte koło - odciąganie, butla, odciąganie, butla, próbowanie ssania i znowu w kółko. I nie będziesz w ogóle spać.
Ochłoń trochę, postaraj się uspokoić i pomyśl, do czego dążysz - chcesz karmić z piersi czy idziesz w kierunku butli.

Tak jak piszę - zrobisz jak chcesz, a najważniejsze, żeby dziecko się w jakiś sposób najadło.

czesc dziewczynki: widze ze nastroje rozne:-Dw zupelnosci was rozumiem.... nie drazni to ze caly czas ktos mi zaglada do pokoju,.. niewazne czy karmie czy nie.... a juz najczesciej jak mala przebieram bo sie zlosci i troszke krzyczy .... to zagladaja tak jakbym jej conajmniej krzywde robila!!!!!!zycie z tesciami///////

z reszta wogole jakas drazliwa jestem,,,, najchetniej bym to moje dzieciatko zabrala i uciekla,,,,,wkurza mnie ze tak kazdy chce jej dotykac i wogole... a najchetniej robia to wlasnie kiedy ona spi najedzona!!!!!!!!!!!! no szlag czlowieka trafia.... wybudzaja mi mala i oczywiscie wtedy jest odwrot,,, bo obudzona zaczyna jeczec,,,,,,***** znowu wlezli a dopiero usnela.............:wściekła/y::wściekła/y:

niech moj maz juz wezmie pieniazki to jade jutro do mamy!!!!!!!! bo tutaj zwariowac mi przyjdzie!!!!!!!!!!!

a to nie tak ja trzymam a to cos tam ..... no ja juz nie moge.......... i tez na placze mi sie zbiera z reszta nie pierwszy juz raz!!!!!moj J STARA SIE ALE CO ON MOZE skoro w nocy to i tak ja musze wstawac i siedzec z nia przy cycu po godzinach,,,,,, wrrrrrrrrr i chociaz kocham to malenstwo ponad zycie-wcale latwo nie jest/////////////////////

moja tesciowa jest *******nieta !!! wlasnie mi otwarla dzwi na osciez przy -5 stopniach !!!! i wietrzy w mieszkaniu !!! a dziecko tylko w rozku spi !!! ja zaraz zrobi chryje naprawde !!!!

Trzymam za Ciebie kciuki, żebyś jednak przetrzymała to co najgorsze.

Musisz często przystawiać, nie pozwalać spać długo, wybudzaj ją na karmienie. Ja musiałam tak robić z Maćkiem, bo mi spał długo - okazało się, że śpi dlatego, że traci na wadze i nie odczuwa głodu. A przy piersi odstawiał histerie, jak już się obudził. Wybudzałam po max 3 godzinach snu, nieważne dzień czy noc. Teraz zaczyna się już sam wybudzać na karmienie, bo zaczął w końcu przybierać na wadze.

A jeśli chodzi o skórę - wyrzuć oliwkę. Kąpiel w olejku Oliatum lub Emolium, do tego krem z tej samej serii i przejdzie. Maćkowi skóra schodziła po oliwce. Po Emolium jest ok.

problem w tym ze mojego dziecka do karmienia nie obudzisz !!! mozesz kombinowac ile tylko chcesz a ona spi i juz !!
no i mariusz zaraz jedzie po oliatum do apteki ... i po parafine ...

Mea, jeszcze jedno. Radziłabym Ci jednak nie podawać z butli, tylko przystawiać do piersi. Zrobisz jak chcesz, ale wierz mi - laktatorem nigdy nie ściągniesz tyle ile mała wyciągnie z piersi. A jak poczuje butlę, to już z piersi nie będzie jej się chciało - bo trudniej jest. A tak to wpadniesz w zamknięte koło - odciąganie, butla, odciąganie, butla, próbowanie ssania i znowu w kółko. I nie będziesz w ogóle spać.
Ochłoń trochę, postaraj się uspokoić i pomyśl, do czego dążysz - chcesz karmić z piersi czy idziesz w kierunku butli.

Tak jak piszę - zrobisz jak chcesz, a najważniejsze, żeby dziecko się w jakiś sposób najadło.

osobiscie jestem zwolennikiem cyca !! ale jak widze ze dziecko wyciagnelo wszystko i nic nie leci a ona ciagle glodna to cos trzeba poradzic !! a ja po operacji w tej prawej piersi mam duuuzo mniej pokarmu niz w lewej ... z lewej sie smyk najada bez problemow

moja tesciowa jest *******nieta !!! wlasnie mi otwarla dzwi na osciez przy -5 stopniach !!!! i wietrzy w mieszkaniu !!! a dziecko tylko w rozku spi !!! ja zaraz zrobi chryje naprawde !!!!

nie dziwie ci sie ze jestes zdnerwowana ja krzycze na wszytskich jak ktos uchyla okno i zapomni zostawi otwarte. a z tym płaczem to chyba wszyscy tak maja, jak juz opadna troche emocje po porodzie po szpitalu i zostajemy z ta mała istostka za która jestesmy odpowiedzialni to cały swiat staje do góry nogami. Ja tez płakałam nawet jak karmiłam i nic sie nie działo złego. a tesciowej bym powiedziała ze jest nie powazna, miała dzieci wiec wie chyba jakie niebezpieczne moga byc przeciagi albo zawianie maluszka:baffled:

reklama
druga rzecz to to ze mala ma jakies paskudne uczuenie !! normalnie jest jakby cala odparzona pod koszulka na szyjce i na nogach !! nogi to sudokremem smaruje i jest lepiej ale z tym brzuszkiem i szyja to nie wiem co zrobic !! mysle ze to jest od oliwki ... ale na 100% nie wiem ... wczoraj ja posmarowalam kremem pielegnacyjnym zamiast oliwka i zobaczymy jaki bedzie efekt ... moze to cos da ... a co wy uzywacie po kapieli ??

Mea sprobuj moze maki ziemniaczanej. U mnie jest moja mama i jak zaproponowala mi ten "kosmetyk" bylam raczej przeciwna ale ze Maluszek byl juz czerwony na pupie, nogach, plecach nie protestowalam i odpukac uzywam do tej pory. A na placz to chyba nie zostaje nic innego jak wyplakac sie i przeczekac trudny okres. Pocieszajace jest to ze to hormony i tak naprawde nic zlego sie nie dzieje. Powodzenia!

Do góry