reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

coś tam w necie czytałam że jest różnica pomiędzy łożyskiem na przedniej ścianie a łożyskiem przodującym /mogliby wymyśleć nazwy które by były troche różniejsze od siebie ../, że przy przodującym no to może być tylko i wyłącznie cesarka bo to łożysku uniemożliwia przejście dziecka przed kanał rodny, natomiast to łożysko na ścianie przedniej niby nie przeszkadza.. ale nie wiem czy wierzyć wpisom na necie, mój lekarz ma praktykę 25 lat, więc może skoro nie kazał się martwić, to wszystko będzie okej. Cesarkę mogę mieć i inne rzeczy - oby tylko dzidzia wyszła cało z tego brzucha :)
Wy już pewnie czujecie ruchy-w którym tygodniu mogę się spodziewać jakiś znaków z brzucha ? :)

reklama
Mea-osi - widzę że ja dwa dni wcześniej od Ciebie zafasolkowałam :) więc jesteśmy niemal w tym samym okresie ciąży :) /okresie-hehe - jak to cudownie nie mieć okresu :D

coś tam w necie czytałam że jest różnica pomiędzy łożyskiem na przedniej ścianie a łożyskiem przodującym /mogliby wymyśleć nazwy które by były troche różniejsze od siebie ../, że przy przodującym no to może być tylko i wyłącznie cesarka bo to łożysku uniemożliwia przejście dziecka przed kanał rodny, natomiast to łożysko na ścianie przedniej niby nie przeszkadza.. ale nie wiem czy wierzyć wpisom na necie, mój lekarz ma praktykę 25 lat, więc może skoro nie kazał się martwić, to wszystko będzie okej. Cesarkę mogę mieć i inne rzeczy - oby tylko dzidzia wyszła cało z tego brzucha :)
Wy już pewnie czujecie ruchy-w którym tygodniu mogę się spodziewać jakiś znaków z brzucha ? :)

z calym przekonaniem powiem ze lekarze wiedza lepiej niz forumowiczki !! nawet te bardzo doswiadczone w bojach :) :tak:

co do ruchow to ja tez juz sie doczekac nie umiem ... mam termin 2 dni pozniej niz ty wiec razem poczekamy :)

na sprawdzenie ciąży poszłam do babki-pomyślałam że owszem, faceci są delikatni i bardzo dobrzy w ginekologii, ale może babki też i na dodatek same rodziły więc powiedzą coś z życia a nie z książki. no ale niestety trafiłam na taką babe, która mi zepsuła obraz totalnie.. wykryła cyste na prawym jajniku, podpisała na wydruku że ... to lewa jajnik.. do 7 tyg nie zleciła badań krwi, moczu itp, raz zmierzyła mi tylko ciśnienie, gdzie miałam prawie 150/98 i lamentowała że to źle, że tak nie może być - i... nic z tym nie zrobiła, zero badań itp.. a na badaniach ginekologicznych...porażka, tak niedelikatny to chyba tylko rzeźnik może być...po badaniu zawsze miałam krwawienie - tak tym wziernikiem tam charatała :/
no ale teraz to jest super, doktorek bardzo się wczuwa, a jak robi usg to sobie rozmawia z dzieckiem :) więc mam nadzieje że z tym łożyskiem nie jest źle skoro nic nie mówił.. no ale wiecie jak to jest w ciąży - każdy objaw, kazda rzecz potrafi zaniepokoić...:nerd:

aaaa - mnie doktorek powiedział że ok 20 tygodnia mogę się spodziewać pierwszyc ruchów... kurcze gdzie tam do 20 tygodnia.. mam nadzieje że wcześniej sie uda :]

Nowamagdak-łożysko można mieć z przodu i z tyłu ważne, żeby było wysoko (nie mylić "z przodu" z "przodującym"!!!)Jak łożysko się obniża i zasłania dziecku wejście do kanału rodnego to wtedy to nazywamy łożyskiem przodującym-czyli każde łożysko (te z tyłu czy z przodu) może takim się stać.Według mnie nie trafili z nazwą i kobietki niepotrzebnie te nazwy ze sobą kojarzą. Ja sama mam łożysko z przodu, ale ruchy już czuję -już ze 2 tygodnie ale w 17 tygodniu najmocniej i najwyraźniej:-):-)Poza tym od mojego lekarza dowiedziałam się,że łożysko i tak sie przemieszcza..ważne,żeby nie zeszło na dół.

aaaa - mnie doktorek powiedział że ok 20 tygodnia mogę się spodziewać pierwszyc ruchów... kurcze gdzie tam do 20 tygodnia.. mam nadzieje że wcześniej sie uda :]

dziewczyny juz\ w 17 tygodniu czuly ruchy ... ale ponoc w drugiej ciazy czuje sie szybciej ... ja tez pierwszy raz i nie wiem nawet jak to skojarzyc ze to juz to co ma byc :)

w 17 tygodniu czuły - to by mi pasowało :D no ale trzeba cierpliwie czekać, najważniejsze że jesteśmy teraz w najbezpieczniejszym okresie ciąży, jak to mój dokt powiedział "haj lajf" hehe :]

Lilijka - dzięki za wyjaśnienie. Oby szło w górę :))

Nowamagdak-łożysko można mieć z przodu i z tyłu ważne, żeby było wysoko (nie mylić "z przodu" z "przodującym"!!!)Jak łożysko się obniża i zasłania dziecku wejście do kanału rodnego to wtedy to nazywamy łożyskiem przodującym-czyli każde łożysko (te z tyłu czy z przodu) może takim się stać.Według mnie nie trafili z nazwą i kobietki niepotrzebnie te nazwy ze sobą kojarzą. Ja sama mam łożysko z przodu, ale ruchy już czuję -już ze 2 tygodnie ale w 17 tygodniu najmocniej i najwyraźniej:-):-)Poza tym od mojego lekarza dowiedziałam się,że łożysko i tak sie przemieszcza..ważne,żeby nie zeszło na dół.

no wlasnie pomylilam przodujace z lozyskiem z przodu :) - najlepszy dowod na to ze na forach czasem ludziska pisza bazduuuury :)

reklama
NOWAMAGDAK ja równiez mam łozysko na przedniej scianie i mój gin tez nic nie mowił ze to zle wiec nie mam sie czym martwic.
Co do tego najbezpieczniejszego okresu ciąży to nie powiedzialabym ze to prawda,zdarzają sie niemile przypadki:-(wiec trzeba uważać.
Ja po poronieniu boje sie bardzo:-(kazdego dnia sie zastanawiam czy wszystko jest ok.

Ja dzis cały dzien chodze z bolaca głowa:-(połozylam sie po południu i przeszło ale tylko na chwile:-(pochodziłam równiez troche po dworze i normalnie opaliłam sobie nogi:szok:a u mnie zawsze był z tym problem.
Zaraz ide sobie wydepilowac brewki bo jutro ide na 18-nache,tak szczerze powiem ze wcale nie mam checi isc,wszyscy beda pili a ja bede na to patrzyła:-(no ale czego sie nie robi dla dzidziusia:-)

Do góry