reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

reklama
a co ty ja tak gonisz !! ma kobita jeszcze czas !!! do terminu jeszcze ponad 2 tygodnie!!!!

Ale 38 tydzien to przeciez termin o czasie ..... bo jest rozbieznosc miedzy 38 tyg-42 tyg tylko dlatego ze ciezko okreslic kiedy doszło do zapłodnienia .... wiec juz moze smialo rodzic a jak sie zacznie dziac to sie zacznie dziac na calego po kolei :-) a ja juz tak bardzio sie nie moge doczekac az zacznie sie dziac :-) na całego ja tez juz chce rodzic !!! a mam jeszcze czas.... no ale lepiej poczekac do 38 chociaz:-)

ZMIANA ŚRODKA CIĘŻKOŚCI ciężar nie jest rozłożony równomiernie, lecz ulokowany głównie z przodu. Kobieta chcąc utrzymać równowagę odruchowo odchyla się do tyłu w wyniku czego nie naturalnie pogłębia się krzywizna kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Przy takiej podstawie ciała wzrasta nacisk na stawy kręgosłupa. Może to powodować od tępego bólu do stanu zapalnego i rwy kulszowej.

DZIAŁANIE HORMONÓW w ostatnim okresie ciąży, organizm kobiety przygotowując się do porodu, wytwarza hormon zwany relaksyną. Jego zadaniem jest rozluźnienie tkanek, głównie szyjki macicy i spojenia łonowego co ma ułatwić akcję porodową. Niestety relaksyna nie działa wybiórczo rozluźnia też inne tkanki m.in. więzadła stabilizujące stawy kręgosłupa. Następstwem nadmiernej wiotkości wiązadeł najczęściej jest tylko pobolewaniem pleców. Zdarza się jednak, że prowadzi ona do uszkodzeń dolnego (lędźwiowego) odcinka kręgosłupa.

taka ciekawostka ja sie juz od dawna zastanawialam dlaczego kobieta w ciazy sie nie przewraca

"Dlaczego kobiety nie przewracają się do przodu pod wpływem ciężaru rosnącego płodu? Ponieważ od czasów, gdy staliśmy się istotami dwunożnymi, kręgosłup pań jest zbudowany inaczej niż kręgosłup mężczyzn. Dzięki temu, gdy ich brzuch się powiększa, mogą zrównoważyć ciężar, wyginając się do tyłu.

Gdy dziecko rośnie, wystaje ku przodowi, co odsuwa środek ciężkości matki od jej stawów biodrowych. Ciężarne zwierzęta czworonożne nie mają tego problemu, gdyż środek ciężkości samicy nadal pozostaje pomiędzy przednimi a tylnymi kończynami.

Gdyby ciężarne szympansice musiały się wyprostować, miałyby ten sam problem - podkreśla Katherine Whitcome, antropolog z Uniwersytetu Harvarda. Jej zespół obserwował ciążę 19 kobiet.

Naukowcy zauważyli, że kobiety korygują zwiększającą się nierównowagę, wyginając ku tyłowi dolną część kręgosłupa. Szczegółowe analizy anatomiczne ujawniły, że kręgi dolnych odcinków kręgosłupa są w przypadku kobiet bardziej klinowate, co ułatwia odchylanie. Ponadto żeńskie krążki międzykręgowe są większe. U głównie czworonożnych szympansów przystosowania te nie występują.

Kiedy Amerykanie przyjrzeli się kręgosłupom dwóch osobników Australopithecus africanus, u jednego z nich (prawdopodobnie samicy) znaleziono klinowate kręgi i większe dyski, a u drugiego (zapewne samca) już nie...

Karen Rosenberg z University of Delaware zauważa, że taka budowa kobiecego kręgosłupa przydaje się nie tylko w czasie ciąży, ale również później, np. podczas noszenia dziecka na ręku."

Czesc kobiety!
Mam nadzieje ze nie dadza mi takiej karteczki... musialabym jak maszynka siedziec i kreskowac - malutki rusza sie na zamowienie. A wieczorem brzuch tak mi lata, ze mnie rzuca na boki i w ogole wydaje mi sie ze synek zaraz po prostu sobie wyjdzie drogą natury...

Oj bez przesady, ja karteczke cały czas mam i licze, wcale nie trzeba az tak dokładnie liczyc, ginmi mówił, zetez godzin nie musze sie dokładnie trzymac;-)a dzidzia róznie sie rusza, czasami sa to kopniaki a czasami przeciąganie się.

Nareszcie nadrobiłam!
NeSSi trzymaj się dzielnie. Ślicznie się zapowiada to Twoje wyszywanie.
maarta100 dobrze, że już jesteś w domu, oszczędzaj się.
MamaStacha a może faktycznie to był czop. Ty także troszkę zwolnij.
maggie może podjedź na IP z tym ciśnieniem? Mnie się wydaje trochę wysokie. Jeśli chodzi o tętno to ja mam cały czas ok. 100, ale jak kiedyś pisałam u mnie w ciąży wykryto niewielką wadę serca i stąd to wysokie tętno, ale ciśnienie u mnie prawidłowe.
Co do ruchów to ginka nie kazała liczyć, tylko pilnować czy nie rusza się dużo mniej lub wcale. Na szczęście moje Maleństwo lubi brykać u mnie w brzuszku, a teraz ma czkawkę:)

Ale 38 tydzien to przeciez termin o czasie ..... bo jest rozbieznosc miedzy 38 tyg-42 tyg tylko dlatego ze ciezko okreslic kiedy doszło do zapłodnienia .... wiec juz moze smialo rodzic a jak sie zacznie dziac to sie zacznie dziac na calego po kolei :-) a ja juz tak bardzio sie nie moge doczekac az zacznie sie dziac :-) na całego ja tez juz chce rodzic !!! a mam jeszcze czas.... no ale lepiej poczekac do 38 chociaz:-)
tez nie moge sie doczekac...
no wlasnie potrzebujemy dobrego przykladu wiec jakby ktoras juz chciala sie rozpakowac i powiedziec jak to jest ....

reklama
Do góry