reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudzień 2009

magdas gratulacje! To pochwal się "od czego" jestes magistrem
Co do farbowania to ja tez bylam w tamtym tyg. na balejazu. Odczekałam ok. 3 miesiące i poszłam. Uważam ze zawsze troszkę tych chemikaliów dostanie się do krwiobiegu przez skore, wiec oszczedzilam to malenstwo w pierwszym trymestrze i teraz tez pojde nie za 6 tygodni a dopiero za 10-12, troche wieksze odrosty? trudno!
marzka ja tez jestem juz prawie 2 miesiace na zwolnieniu i nic takiego nie dostalam. Ostatnio zaczelam sie zastanawiac nad kontrola ZUS, bo lekarz wyraźnie pozwolił mi juz chodzić a na zwolnieniu napisał 1-czyli leżenie.

reklama
Kontrole ZUS w czasie ciąży, szczególnie jak wpisane jest leżenie niestety sie zdażają często. Ja też sie trochę boje , bo drugi miesiąc zwolnienia idzie a ja nawet nie mieszkam w miejscu zameldowania tylko u narzyczonego :/

To rzeczywiście dobra jesteś...mój organizm nie przyzwyczaił się poprostu do tych tabletek (bralam je tylko 2 miesiące i zaszłam) Yasminelle brałam xPP

Witajcie dziewczynki:)
Czytalam Wasze wczesniejsze posty.Co do rozmiaru biustu to ja mam ogolnie D a teraz to juz mi po malu wszystko zaczyna ''wychodzic'' ze stnika-hihi.
Ja to dopiero bede miala biust-hehe.
Milego dzionka.

:) witajcie
Czy pojawiła sie już którejś z Was taka "magiczna kreseczka" od pępka w dół? Bo wczoraj jak wyszłam spod prysznica zauważyłam że robi mi sie taka malutka od wzgórka łonowego i idzie ku górze;) co do biustu to mi raczej nie powiększył się, tylko bardziej nabrzmiał, a miałam taką cichą nadzieje, że chociaz w ciązy będe miała się czym pochwalić;P ( zawsze miałam B ).

Sylwik - nie uwierzysz, ale ja ta kreskę(linea nigra) miałam zanim w ciążę zaszłam hahaha...i teraz jest dokładnie taka sama a nawet i jaśniejsza:confused:
Agnieszka - mi urosły narazie dwa rozmiary, ale czasami wydają się mniejsze (jak mi mają urosnąć), albo i nabrzmiałe i pełne...kurde smaruje sie oliwką, ale i tak rozstępy mam :wściekła/y:

U mnie kreski jeszcze nie ma, w ciąży z Antosiem pojawiła sie dopiero w 7 m-cu.

A piersi też urosły:tak: zreszta nie tylko piersi:-D:-D:-D

a co do zwolnienia to faktycznie ZUS nie sprawdza ciężarnych, gdzieś czytałam, ze mamy prawo np wyjechać do rodziny, mamy, która mieszka poza naszą miejscowościa. A nawet i w tej samej miejscowości, mam np prawo przeprowadzić się do rodziców gdzie będe miała dużo lepszą opiekę;-)

Ja jak bylam pierwszy raz u lekarza ,widac było tylko pusty pecherzyk plodowy to bylo w 5 tyg ciazy ,kazal przyjsc za 2 tygodnie i widac bylo juz dzidziusia ,z bijacym serduszkiem wiec i karte ciazowa nam zalozyl w 7 tygodniu :)
pozdrawiam

Hmmm u mnie było dokładnie tak samo, z tym, że gin nie załozył mi tej karty na następnym spotkaniu. Podejrzewam, że jak pójdę jutro, to to zrobi.

Jak wiadomo ciąża trwa 9 miesiecy a jak sama nazwa wskazuje, ,jeden trymest to 3 miesiace, jeden miesiac to 4 tygodnie ,wiec jeden trymest = 12 pełnych tygodni :tak:
.

Jesli ciaza trwa 40 tygodni a kazdy miesiac ma 4 tygodnie to wychodzi nam 10 miesiecy ciazy :) Dlatego jest to przesuwanie o jeden tydzien w prawo lub w lewo. Jedni licza pierwszy trymestr od 1 do 12 inni od 1-13, drugi jest czasem liczony od 13 - 16 a czasem od 14 do 18. Ile ludzi tyle szkol :). Najlepiej sobie znalezc jakis jeden system i sie tego trzymac :).
.

No właśnie- dlatego jestem skołowana, ze ciąża trwa praktycznie 10 m-cy- to jest 10x 4 tygodnie księzycowe (28 dni). Pewnie stąd te całe zawirowania z liczeniem trymestrów, ze niektórzy liczą m-ce kalendarzowe, inni księzycowe i różnie wychodzi.,

Hej Kobietki:)
Ja dziś miałam koszmara:(( Że krwawiłam i wszystko wskazywało na poronienie. Obudziłam się cała w strachu, ale na szczęście to tylko sen!!!!
Po pobudce byłam zdziwiona bo brzuszek miałam jakiś większy - chyba urósł:p A przez noc nic nie jadłam, więc;)) I hasam sobie już w rybaczkach ciążowych, które niedawno jeszcze mimo gumy były na mnie za duże:)

Ufff dobrze, że to tylko sen :-D. Ja też miałam dzisiaj koszmar. Śniło mi się, ze mąż mnie opuścił dla koleżanki z pracy. Tak się zestresowałam, ze ani budzika nie usłyszałam :-D. Całe szczęście po przebudzeniu zorientowałam się, że to był sen.
Wcześniej też śniła mi się cesarka i bardzo realny był ten sen uchhhhhh :baffled:.

Kontrole ZUS w czasie ciąży, szczególnie jak wpisane jest leżenie niestety sie zdażają często. Ja też sie trochę boje , bo drugi miesiąc zwolnienia idzie a ja nawet nie mieszkam w miejscu zameldowania tylko u narzyczonego :/

To jak to w końcu jest? Bo jedne pisza, że kontrole z Zus są często, a inne, że właśnie nie :confused:. Muszę popytać, bo mamy znajomą babkę, która pracuje w ZUS-ie i właśnie zajmuje się kontrolami. Kiedyś mówiła tylko, że kontrole są częsciej, jeśli ktoś ma dłuższe chorobowe. No ale z drugiej strony, czy jeśli mam np. leżeć w łózku, to musi to być koniecznie łóżko w moim domu :confused:

Jeszcze co do ZUS-u to ostatnio słyszałam, że jest coś takiego, jak "opieka", którą może dostać np. mąż na żonę po porodzie. Nie chodzi tu o te 2 dni opieki nad dzieckiem, tylko opieka nad innym członkiem rodziny, która maxymalnie wynosi ponoć 14 dni. U nas w pracy jednemu gościowi urodził się właśnie syn, a żona miała cesarkę i on dostał na nią opiekę 14 dni. Z tego co wiem jest to płatne 80%, czyli jak normalne chorobowe.

:)co do biustu to mi raczej nie powiększył się, tylko bardziej nabrzmiał, a miałam taką cichą nadzieje, że chociaz w ciązy będe miała się czym pochwalić;P ( zawsze miałam B ).

Witam w klubie "niepowiększonych" :-D:-D:-D.

Poza tym dzisiaj strasznie zdenerwowałam się w pracy, bo okazało się, że koleżanka jest chora na półpaśca. Była u 1 lekarza, który powiedział, że nie powinna mieć kontaktu z innymi, a na pogotowiu powiedzieli jej, że może spokojnie chodzić do pracy. Jak to usłyszałam, to mnie zmroziło. :szok:
Ja wprawdzie już przechodziłam ospę wietrzną, no ale nie wiem, czy teraz nie mogę zarazić się półpaścem. W internecie są same sprzeczne informacje- jedni piszą, że można się zarazić, inni że nie, jedni że jest to groźne w ciąży, inni, że ma znikomy albo żaden wpływ na płód. :confused:
No normalnie jestem zdenerwowana, bo jeszcze mi tu tego brakuje. Jak się jest chorym, to się siedzi w domu, a nie przychodzi do pracy :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:. Jeszcze od innej koleżanki szwagier ma ospę, od innego pracownika dziecko ma ospę. Plaga jakaś!!!!
Dobrze, że jutro mam wizytę u gina, to zaraz go wypytam i w razie czego, niech mi da zwolnienie. :baffled:

reklama
Dwa lata temu moje 2 koleżanki były w ciązy i jedna miała jedna kontrola ,druga musiałą 3 razy sama stawiać się do ZUSu ...w przypadku drugiej czepneli się,że była zatrudniona tylko dwa miesiące i poszła na zwolnienie z powodu ciąży ...musiałą latać i udowadniać niewiadomo co ...pracodawca tez był w jej przypadku wzywany, bo podejżewali chyba jakiś spisek,że zostałą specjalnie zatrudniona , bo zaszła w ciąże ...ech ten kraj ! płacisz kupe składek a później jak ci sie należy to Cię kontrolują niewiadomo z jakiego powodu :/
Mam nadziej,że ja nie będe miała takich przygód, bo tak jak pisałam wcześniej mam zwolnienie leżące a nie mieszkam pod swoim adresem...
Czytałam też gdzieś na forum,że do właśnie takich leżących mogą robić naloty :wściekła/y:

Do góry