Ja jak bylam pierwszy raz u lekarza ,widac było tylko pusty pecherzyk plodowy to bylo w 5 tyg ciazy ,kazal przyjsc za 2 tygodnie i widac bylo juz dzidziusia ,z bijacym serduszkiem wiec i karte ciazowa nam zalozyl w 7 tygodniu
pozdrawiam
Hmmm u mnie było dokładnie tak samo, z tym, że gin nie załozył mi tej karty na następnym spotkaniu. Podejrzewam, że jak pójdę jutro, to to zrobi.
Jak wiadomo ciąża trwa 9 miesiecy a jak sama nazwa wskazuje, ,jeden trymest to 3 miesiace, jeden miesiac to 4 tygodnie ,wiec jeden trymest = 12 pełnych tygodni
.
Jesli ciaza trwa 40 tygodni a kazdy miesiac ma 4 tygodnie to wychodzi nam 10 miesiecy ciazy
Dlatego jest to przesuwanie o jeden tydzien w prawo lub w lewo. Jedni licza pierwszy trymestr od 1 do 12 inni od 1-13, drugi jest czasem liczony od 13 - 16 a czasem od 14 do 18. Ile ludzi tyle szkol
. Najlepiej sobie znalezc jakis jeden system i sie tego trzymac
.
.
No właśnie- dlatego jestem skołowana, ze ciąża trwa praktycznie 10 m-cy- to jest 10x 4 tygodnie księzycowe (28 dni). Pewnie stąd te całe zawirowania z liczeniem trymestrów, ze niektórzy liczą m-ce kalendarzowe, inni księzycowe i różnie wychodzi.,
Hej Kobietki
Ja dziś miałam koszmara
( Że krwawiłam i wszystko wskazywało na poronienie. Obudziłam się cała w strachu, ale na szczęście to tylko sen!!!!
Po pobudce byłam zdziwiona bo brzuszek miałam jakiś większy - chyba urósł
A przez noc nic nie jadłam, więc
) I hasam sobie już w rybaczkach ciążowych, które niedawno jeszcze mimo gumy były na mnie za duże
Ufff dobrze, że to tylko sen
. Ja też miałam dzisiaj koszmar. Śniło mi się, ze mąż mnie opuścił dla koleżanki z pracy. Tak się zestresowałam, ze ani budzika nie usłyszałam
. Całe szczęście po przebudzeniu zorientowałam się, że to był sen.
Wcześniej też śniła mi się cesarka i bardzo realny był ten sen uchhhhhh
.
Kontrole ZUS w czasie ciąży, szczególnie jak wpisane jest leżenie niestety sie zdażają często. Ja też sie trochę boje , bo drugi miesiąc zwolnienia idzie a ja nawet nie mieszkam w miejscu zameldowania tylko u narzyczonego :/
To jak to w końcu jest? Bo jedne pisza, że kontrole z Zus są często, a inne, że właśnie nie
. Muszę popytać, bo mamy znajomą babkę, która pracuje w ZUS-ie i właśnie zajmuje się kontrolami. Kiedyś mówiła tylko, że kontrole są częsciej, jeśli ktoś ma dłuższe chorobowe. No ale z drugiej strony, czy jeśli mam np. leżeć w łózku, to musi to być koniecznie łóżko w moim domu
Jeszcze co do ZUS-u to ostatnio słyszałam, że jest coś takiego, jak "opieka", którą może dostać np. mąż na żonę po porodzie. Nie chodzi tu o te 2 dni opieki nad dzieckiem, tylko opieka nad innym członkiem rodziny, która maxymalnie wynosi ponoć 14 dni. U nas w pracy jednemu gościowi urodził się właśnie syn, a żona miała cesarkę i on dostał na nią opiekę 14 dni. Z tego co wiem jest to płatne 80%, czyli jak normalne chorobowe.
co do biustu to mi raczej nie powiększył się, tylko bardziej nabrzmiał, a miałam taką cichą nadzieje, że chociaz w ciązy będe miała się czym pochwalić;P ( zawsze miałam B ).
Witam w klubie "niepowiększonych"
.